KOEN DELAERE | 51 werken op papier

Koen Delaere werkte de afgelopen maanden aan een nieuwe reeks unieke werken op papier. Graag tonen we je de reeks van 51 werken, gemaakt met grafietstift, oilstick, carbonpapier, acrylverf en olieverf op papier. De energie en het maakplezier spat er van af.

Work on paper #02 (2020). Fotografie alle werken: Peter Cox.

Met trots presenteren we een prachtige reeks van 51 werken op papier van Koen Delaere. Deze nieuwe serie is gemaakt in de afgelopen periode die gekenmerkt werd door quarantaine vanwege het Corona virus. Elk blad is doorwerkt en zwaar van de verf, grafisch en zinnelijk tegelijk. Opvallend is dat sommige werken uit deze nieuwe serie meer tekenachtig zijn en dat er bij een aantal bloemenvormen en cirkels opduiken.

Delaere hoort bij de generatie kunstenaars die opnieuw de mogelijkheden van abstractie en expressie onderzoekt. Om zichzelf op het doek maximale vrijheid te geven, hanteert hij bij elke serie een aantal vaste voorwaarden in de keuze van materiaal, gereedschap, drager en handeling. Hij gebruikt alleen standaardformaten doek en papier, alleen kleuren rechtstreeks uit de tube en legt een vooraf bekend ritme in zijn bewegingen. Muziek speelt daarbij ook een grote rol.

Koen stelde een speciale afspeellijst samen van muziek die hij veel in zijn atelier beluistert, check Spotify

Koen Delaere woont en werkt in Tilburg. Zijn werk is in veel musea en tentoonstellingsruimten te zien geweest zoals in New York, Brussel, Düsseldorf, Berlijn, Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Japan en Brazilië. Eerlijk gezegd gaat het als een speer met zijn internationale carrière. Zijn werk is inmiddels opgenomen in de collecties van musea, bedrijfscollecties en privé-collecties over de hele wereld.

 

 

Prachtig dus dat je nu voor een mooi bedrag een uniek werk van Koen Delaere kunt bemachtigen. De werken kunnen opgehaald worden in Amsterdam of ze kunnen verpakt in een kartonnen doos aan je verzonden worden.

 

Klik voor een beeldvullende online catalogus van KOEN DELAERE, 51 werken op papier (2020).

 

We maakten een online catalogus van deze prachtige reeks. Hierin kun je alle werken en overzichtsfoto’s van de reeks bekijken. Blader door de catalogus, klik op de afbeelding hierboven en de catalogus opent in schermvullende weergave.

De werken zijn gemaakt met grafietstift, oilstick, carbonpapier, acrylverf en olieverf op papier. Ze zijn allemaal circa 50 x 30 cm. De beschikbare werken uit de reeks staan in onze webshop, zie onderaan deze pagina.  Op deze pagina scroll je door alle werken uit de reeks op groot formaat.

 

Work on paper #01 (2020)

Uit een recent interview van Thomas Swinkels met Koen Delaere

Kun je iets zeggen over hoe deze serie zich verhoudt tot je schilderijen?

Dat heeft vooral met een andere energie en een ander soort focus te maken. Een schilderij maak ik als één ding, dan ligt mijn hele focus binnen dat ene frame. Bij de series op papier werk ik aan tientallen werken tegelijkertijd.

Ik krijg dan een soort verspreide focus waarbij ik verschillende gedachten tegelijkertijd kan inzetten. Er ligt ook een andere bevrediging in het ‘produceren’. Ik ben op zoek naar een punt dat het lichaam het proces overneemt van mijn hoofd. Dat kan door mijn hoofd leeg te maken, dat kan ook door teveel gedachten toe te laten.

 

Work on paper #20 (2020)

In deze tijd van Corona en alle restricties die dat met zich meebrengt komt nog extremer naar voren wat ik al een tijd voel en onderzoek. In wezen zijn bepaalde vormen van kennis in onze tijd ondergewaardeerd. We doen veel ervaringen op via een filter, dus zonder het zelf te ervaren, maar het via een ander te ervaren.

Nu is dat nog veel extremer dan voor de Corona-crisis. Het is schijnbaar genoeg om kennis te nemen van een al bestaande ervaring om die te bezitten. Het inzetten van mijn lichaam is een manier om ervaring als daad aan te gaan. Het gebruik van een lichaam dat zijn eigen kennis inzet zonder altijd te weten wat die kennis is of waar die vandaan komt.

Ik ervaar in deze periode echt een lichamelijk gemis. Er is iets dat je lijf mist als we niet in groepen kunnen dansen, sporten, samen kunnen zijn. Het is absoluut niet hetzelfde om in je eentje te dansen op een audio-file van een concert uit 1987 in tegenstelling tot de fysieke ervaring dat met duizenden tegelijk te doen en een gezamenlijke ontlading te hebben.

 

Work on paper #05 (2020)

Grijp je vaker terug op oudere motieven en methodes in je werk?

Ik zie werken op papier, als één groeiend geheel, waar om de zoveel tijd nieuwe exemplaren bijkomen. De onderlagen zijn vaak heel divers en kunnen alle kanten op schieten, van geschreven taal via figuratieve elementen en ‘plein air’-tekenen naar pure handeling.

De laatste laag van het reliëf schakelt alles gelijk en plaatst het in het geheel. Ik vind het interessant om door die repeterende laag heen te kijken naar wat daar achter gebeurt. In wezen zijn het hele impulsieve acties die ingekaderd worden.

 

Work on paper #22 (2020)

Komend weekend opent een bijzonder project. Kun je iets vertellen over de grote groepstentoonstelling HALLUCINOGENIC die je hebt samengesteld?

Het wordt een tentoonstelling op 2 locaties in Amsterdam , bij Gerhard Hofland en in de nieuwe ruimte ‘Project Space On The Inside’ van Henk en Annemarie Stallinga. Vorig jaar hebben we samen een grote tentoonstelling georganiseerd in Basel. Dit is een vervolg op die samenwerking. Het wordt de eerste tentoonstelling in hun ruimte met een zeer mooi internationaal programma.

De tentoonstelling HALLUCINOGENIC is te zien vanaf 6 juni in Galerie Gerhard Hofland en Project Space On The Inside. Deelnemende kunstenaars zijn: Arthur Löwen, Erin Lawlor, Henning Strassburger, Max Frintrop, Philipp Kremer, Janine van Oene, Thomas Swinkels en Koen Delaere.

Exclusief: Koen Delaere, 51 werken op papier (2020), grafietstift, oilstick, carbonpapier, acrylverf en olieverf op papier, 50 x 30 cm (zonder lijst)

Prijs: € 300,- inclusief btw. De werken kunnen opgehaald worden in Amsterdam of ze kunnen verpakt in een kartonnen doos aan je verzonden worden. De verzendkosten zijn € 15,-. NB: als je meerdere werken koopt betaal je eenmaal de verzendkosten.

 • Koen Delaere

  Work on paper #03 (2020)
  € 300,-

 • Koen Delaere

  Work on paper #08 (2020)
  € 300,-

 • Koen Delaere

  Work on paper #21 (2020)
  € 300,-

 • Koen Delaere

  Work on paper #28 (2020)
  Uitverkocht

 • Koen Delaere

  Work on paper #41 (2020)
  Uitverkocht

 • Koen Delaere

  Work on paper #51 (2020)
  € 300,-

 • KOEN DELAERE – 66 unieke werken op papier

  Koen Delaere werkte de afgelopen anderhalf jaar aan een nieuwe reeks unieke werken op papier. We tonen met gepaste trots 66 werken gemaakt met grafietstift, oilstick, carbonpapier en olieverf op papier. De energie en het maakplezier spat er van af. In onderstaand interview vertelt Delaere over de reeks werken en over zijn atelierpraktijk.

  Lees verder: KOEN DELAERE – 66 unieke werken op papier
 • Exclusief: Koen Delaere | 40 nieuwe werken op papier

  Vandaag hebben we een mooie primeur: 40 unieke werken van Koen Delaere online. Een prachtige aanleiding om een werk te bemachtigen van deze internationaal aanstormende kunstenaar. In onderstaand interview vertelt hij over de nieuwe reeks werken op papier, over zijn atelierleven en zijn verblijf op Mallorca als artist in residence.

  Lees verder: Exclusief: Koen Delaere | 40 nieuwe werken op papier
 • Koen Delaere – 100 tekeningen in West Hollywood

  Wij houden van Koen Delaere (Brugge, 1970). Tijdens Lust For Life (april 2016), We Like Art in de Westergasfabriek lieten we een fantastisch, behoorlijk wit, enorm schilderij van hem zien. Een werk dat gewoon klopt, waarnaar je blijft kijken. Het ‘grid’ op het doek zorgt ervoor dat het werk bijvoorbeeld vanuit de ene hoek oranje of wit lijkt en van de andere kant een donkere tekening laat zien.

  Lees verder: Koen Delaere – 100 tekeningen in West Hollywood