HANS BROEK – binnenkort in De Pont, nu op We Like Art

In november 2020 krijgt Hans Broek een grote solotentoonstelling in De Pont in Tilburg. Momenteel werkt hij in een voormalige scheepsloods in Muiden aan een reeks monumentale werken. Wij kregen vast een sneak preview en werden bijkans weggeblazen door de grote doeken en de aangrijpende thematiek.

Hier lees je meer over de aankomende solotentoonstelling in De Pont in Tilburg. De schilderijen gaan over het slavernijverleden van Nederland. “In deze omvangrijke serie schilderijen grijpt Broek terug naar de meer expressionistische stijl van zijn vroege werk. De verf voelt zwaar en drukkend – zelfs het sprankelende licht ontkomt daar niet aan. Dat gevoel wordt versterkt door teksten met data en plaats delict. Zo confronteren de vaak immense doeken ons met een duister verleden, waarbij ze tegelijkertijd als land- en als geheugenkaarten fungeren.”

 

Hans Broek bij zijn atelier in Muiden.

Als opmaat naar De Pont presenteren we met trots deze zomer op ons kantoor schilderijen uit de persoonlijke stock van Hans Broek. Het zijn de laatste beschikbare werken uit verschillende series waar hij aan gewerkt heeft, over cinema en zijn jarenlange verblijf in de VS.

 

Op ons kantoor tonen we momenteel 12 werken van Hans Broek

Hans Broek kennen we van zijn weergaloze schilderijen van Los Angeles en haar verstilde rafelranden in de heuvels. Hij maakte in de jaren 90 internationaal furore met zijn geabstraheerde weergave van de wonderlijke stad met zijn boulevards, villa’s, wolkeloze luchten en voorsteden in de woestijn. We vroegen Hans iets te vertellen over de achtergrond van een aantal van de getoonde werken. (zie de werken in onze webshop voor detailfoto’s en info)

 

 

‘Stephania Sandrelli’ is het portret van een actrice die speelt in een film van Pietro Germi, (‘Seduced and Abandoned’, Italie, 1964). Ze speelt de hoofdrol in de film. Stefania wordt verleid door het vriendje van haar zus. Ze hebben een korte affaire. S moet daarom met hem trouwen. De film is een donkere satire op de conservatieve Siciliaanse cultuur van Italie uit de 60’er jaren. De still van dit schilderij is het moment dat Stefania door de kleine Siciliaanse stad Sciacca loopt, boos en in gedachten verzonken.

 

 

Anita’ is een schilderij gebaseerd op een still uit de film ‘Ossessione’, (1943, Italie, Luchino Visconti). De actrice speelt de rol van prostituee. Ze hoopt uit haar professie te kunnen ontsnappen door te trouwen met haar geliefde. In plaats daarvan bedriegt hij haar zodat haar situatie onveranderd blijft. Dit is het moment dat ze zich realiseert dat de realiteit anders is dan ze had verwacht. Visconti is een belangrijke regisseur van het ‘Neorealime’, een Italiaanse filmstroming die realisme met fictie vermengt. Ik ben een groot fan van het Neorealisme.

 

 

‘Hackton’ is een kasteel uit de film ‘Barry Lyndon’ (1976, GB, Stanley Kubrick). De still waar dit schilderij op gebaseerd is, is het moment waarop de hoofdpersoon Barry Lyndon, die met kansspelen zijn geld verdiend aan verschillende hoven, een kasteel waar hij gespeeld heeft achter zich laat. Zijn lifestyle was avontuurlijk, maar leverde niet veel geld op.

 

 

‘Last Night’ is een deel van de zin ‘Last night I dreamt I went to Manderlay again’. Dit is de eerste zin uit de roman (en de film van Hitchcock) ‘Rebecca’ van ‘Daphne du Maurier’ (1907-1989). Ze was een romantische schrijfster.  Ze schreef ook andere boeken die later verfilmd zijn: ‘The Birds’ en ‘Don’t Look Now’. Dit schilderij met maan is de openingsscène van de film ‘Rebecca’; een beeld met een beladen romantische atmosfeer.

 

 

‘Mrs Danvers’ is een personage uit de film ‘Rebecca’ (1947, USA, Alfred Hitchcock), een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Daphne Du Maurier. Mrs Danvers is het hoofd van de huishouding van het landgoed ‘Manderlay’ en is geestesziek. Ze kan niet accepteren dat haar werkgever, Mr de Winter, die weduwe is, een relatie met een andere vrouw begint. Het schilderij gaat over het moment waarop Mrs Danvers besluit de nieuwe Mrs de Winter te overtuigen zelfmoord te plegen door uit het raam uit te springen.

 

 

‘Gas’ is een schilderij gebaseerd op een ervaring toen ik van Los Angeles naar New York verhuisde. Ik reed met mijn auto van LA naar NY en kwam regelmatig op dit soort verlaten benzine stations. Een soortgelijk werk in vlammende groenen is eerder aangekocht door De Pont.

 

 

Sketch for Canyon II (2010) is een schilderij gebaseerd op een foto die ik in New York maakte nadat Hurricane Sandy over de stad geraasd was. De elektriciteit was uitgevallen, de gebouwen donker. Lopend door de uitgestorven avenues van Manhattan rond zonsondergang, waande ik me in de Grand Canyon. De hoge gebouwen rezen naast mij op als het massieve graniet van canyons in een door mensen verlaten omgeving.

 

 

‘Zurich’ is een schilderijtje wat ik maakte na mijn bezoek aan Galerie Plutschow in Zurich. De prachtige avond deed me denken aan mijn tijd in Los Angeles. Modernistische architectuur was een belangrijke component in mijn werk, vandaar het ‘rood, geel en blauw’ van de raampjes. Composities met contrasterende componenten hebben mij altijd aangesproken. De combinatie van modernistische architectuur en landschappelijke elementen zijn lang een onderwerp geweest van mijn werk.

 

‘101’ is een snelweg in Los Angeles. Hij loopt langs de westkust van de VS. De weg verloopt over ongeveer hetzelfde traject als het oude Spaanse zendelingen pad. Ik reed deze weg veel toen ik in LA woonde. Hij bracht me door de fascinerende stad en tussen de bergen van California door prachtige natuur.

 

Je bent van harte welkom om bij ons de werken van Hans Broek te komen bekijken. We zijn in augustus op dinsdagen en donderdagen te bezoeken. Goed om te weten, met de KunstKoop van het Mondriaan Fonds kun je ook deze werken kopen en betalen in maandelijkse termijnen. Of zoals ze zo mooi in België zeggen: in schijfjes.

 • Hans Broek

  101 (2010)
  € 6200,-

 • Hans Broek

  Hackton (2010)
  Uitverkocht

 • Hans Broek

  Last Night (2013)
  € 5000,-

 • Hans Broek

  Sketch for Canyon II (2015)
  € 5000,-

 • Hans Broek

  Anita (2013-2014)
  € 5500,-

 • Hans Broek

  The Princess / Death (2013-2014)
  Uitverkocht

 • Hans Broek

  Gorée (2018)
  € 550,-

 • Hans Broek

  Autumn (2004)
  Uitverkocht

 • Hans Broek

  Stefania Sandrelli (2013-2014)
  Uitverkocht

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: