Ouroboros | een nieuwe serie aquarellen van MARC MULDERS

Speciaal voor We Like Art maakte Marc Mulders een nieuwe reeks aquarellen: 'Ouroboros'. Eén van de oudste mythische symbolen ter wereld. Het komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere. Het is een afbeelding van een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt (deze opeet) en op die manier een eeuwige cirkel vormt.

Zaaloverzicht tentoonstelling Marc Mulders in De Pont museum, Tilburg, 2020. Foto: Peter Cox.

Marc Mulders wordt beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van dit moment. Zijn oeuvre wordt bepaald door de eeuwige cyclus van leven en dood. Met name bloemen in diverse verschijningsvormen keren steeds terug als onderwerp, die hij in zeer uiteenlopende technieken vastlegt.

Zijn werk zit in talloze museale collecties en elke maand toont hij zijn werk wel ergens in het land in een tentoonstelling. Onlangs verscheen een prachtig boek met een overzicht van zijn werk uit de afgelopen 40 jaar. Onlangs toonde De Pont in Tilburg een keuze uit zijn lange oeuvre. Het was zwaar genieten van de tentoonstelling met zinderend oud en nieuw werk. Mooi om de ontwikkeling van de kunstenaar in zijn werk te zien.

 

Zaaloverzicht tentoonstelling Marc Mulders in De Pont museum, Tilburg, 2020. Foto: Peter Cox.

De keuze uit het werk van Marc Mulders uit de collectie van De Pont werd gepresenteerd naar aanleiding van het verschijnen van de publicatie Marc Mulders, werken 1980 -2020, met het essay van kunstcriticus Anneke van Wolfswinkel Hortus Deliciarum, een tuin van genoegen. (hier te bestellen)

In het boek wordt voor het eerst de ontwikkeling van bijna 40 jaar kunstenaarschap van Mulders in één verhaal samengebracht. Met de tuin als weldadige plek, een belangrijke inspiratiebron voor Mulders, als rode draad. Zijn huidig atelier is een stal te midden van velden vol wilde bloemen, ‘mijn eigen Giverny’, zoals hij het noemt, een verwijzing naar de beroemde tuinen van Claude Monet.

 

Het atelier en bloementuin in Baest

In zijn schilderijen, die in de loop der tijd steeds abstracter zijn geworden, volgt Mulders de loop van de natuur om hem heen: ‘In de lente en de zomer snuif ik de geuren op. In de herfst schilder ik met de echo van die bloemenpracht in mijn hoofd. En in de winter word ik gedreven door het verlangen naar de nieuwe bloemen die zullen opkomen op mijn akker’.

Speciaal voor We Like Art maakte Marc Mulders een serie nieuwe aquarellen. We vroegen hem naar het nieuwe boek, naar zijn atelierleven en naar deze bijzondere Ouroboros serie.

 

Marc Mulders in zijn atelier

Ha Marc, onlangs verscheen een prachtig boek over 40 jaar kunstenaarschap met een heel bijzonder essay van Anneke van Wolfswinkel. Ben je blij met het resultaat?

Jazeker. Het boek is geheel ‘local’ gemaakt. Schrijfster, vormgever, drukkerij allemaal bij mij ‘om de hoek’. Dat past heel goed in mijn attitude van het kunstenaarschap. En het boek zelf heeft qua vormgeving een mooie ‘flower power sfeer’, veel pasteltinten in de opmaak, en veel flowerpower tags als bloemen, tegenlicht, ontmoeting en activisme.

Hoe is het om terug te kijken op al die productieve jaren?

Dankbaar. Dankbaar dat ik in goede gezondheid en conditie zoveel werk heb kunnen verzetten, en dankbaar voor het verbond al die jaren met mijn vrouw Trudy Sas. Ik kan slechts schilderen door ons verbond.

 

De serie aquarellen in wording

Je maakte speciaal voor We Like Art een reeks van 20 aquarellen. Is het maken van een aquarel voor jou anders dan het maken van een schilderij? Waar zitten de verschillen wat jou betreft?

Schilderen is veel uren draaien, veel strijd, en aardser, altijd is er die materie die de schilder ‘omboetseren’ wil naar een sensueel oppervlak. Bij het schilderen is de (toekomstige) toeschouwer afwezig. Bij het aquarelleren is wel al de toeschouwer in beeld. Want de meeste aquarellen die ik maak zijn vaak een gift, ik schenk ze bij een geboorte maar ook na een sterfgeval, of geef ze gewoon als cadeau weg.

De kunstenaar moet genereus zijn en veel cadeautjes de wereld in sturen. Daar leent de aquarel zich bij uitstek voor. En als ze weg gaan, via galerie of nu We Like Art, dan niet te duur zodat ook mensen met kleinere beurs ze kunnen kopen.

 

Het atelier in de voormalige stal.

We zagen in jouw werk nog niet eerder slangachtige draken (of draakachtige slangen) verschijnen zoals in deze Ouroboros reeks. Maar we lazen in je boek dat je je tijdens het schilderen af en toe omringt met oude land- en zeekaarten waar mythische wezens net zo werkelijk lijken als de vreemde kusten en zeeën. Wat zijn deze slangwezens voor jou?

Toch wel. De Slang, de Ouroboros, de Worm heb ik eerder gemaakt, levensgroot van glas en was geïnstalleerd op solo exposities te Nationaal glas museum Leerdam, Noord Brabants museum en Marres te Maastricht.

Daar te Marres fungeerde de worm-slang, die zich voedt met materie, beter gezegd de afbraak van materie, als schakel tussen mijn vroegere materie schilderijen, en de nieuwste schilderijen die ik toen bij Marres liet zien. De nieuwe werken die meer etherisch zijn, weg van de vroegere materie schilderijen.

 

De reeks Ouroboros in wording

De Ouroboros is een slang die in zijn eigen staart bijt. Zo verslindt en voedt hij zich zelf, en vormt zo de cyclus van leven dood en wedergeboorte. Schepping, vernietiging, schepping… Het begin en einde van een cultuur. Onze cultuur?

Maar op sommige aquarellen wordt de binnenruimte op het aquarelpapier door de slang omcirkeld. Daar ontkiemt het nieuwe leven. Graag haal ik een citaat aan van Blaise Pascal:

‘Er is voldoende licht voor hen die slechts verlangen te zien,
en voldoende duisternis voor hen die het tegenovergestelde willen.’

 

Het Glasatelier in Den Bosch

Het voelt alsof je aquarellen verwant zijn aan jouw werk op en met glas, klopt dat?

De overeenkomst is denk ik het licht. Het licht van het doorschijnend glas-in-lood en de zachte vloeibare aquarel, in een ogenblik ontstaan. Beide vertellen namelijk nooit over de strijd die vooraf ging van het maken, zoals bij mijn olieverf schilderijen, die wel altijd die sporen met zich mee dragen.

Is er een speciale plek waar je aquarellen maakt? Je atelier is nu vast aan de koude kant toch?

In de boerderij is een kleiner atelier met bibliotheek, waar ik aquarellen en collages maak, en studeer. En ik aquarelleer ook in mijn buitenatelier op wielen van Piet Hein Eek.

 

Het buitenatelier op wielen van Piet Hein Eek

Bestaat er voor jou zoiets als een gemiddelde werkdag qua indeling en bezigheden?

Dat niet nee. Wel een vast ritme van vroeg naar bed en vroeg opstaan, en weinig van huis en atelier gaan. Naar glasatelier Kunstregie te ‘s-Hertogenbosch ga ik één of twee dagen per week, dan werk ik samen met de glazeniers aldaar. Dat is een welkome afwisseling van het solitaire kunstenaarschap, van het schilderen in mijn stal-atelier hier.

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Ik wil een vervolg maken op mijn zomer serie dit jaar van grote monumentale  schilderijen getiteld ‘HUNT FOR PARADISE’, alleen de titel al zorgt voor ‘eeuwige inspiratie’. Daarnaast ga ik  twee nieuwe glas-in-loodramen maken, één voor een kapel hier op Landgoed Baest, en één voor een oud landhuis nabij Zutphen.

En presentaties van schilderijen in 2020 bij mijn galeries Kers Gallery in Amsterdam en Dom’Arte in Rucphen. Verder plan ik een remake van mijn ‘own private Giverny’, zoals ik mijn bloemenakkers hier rondom mijn atelier noem. Er komt een geheel nieuw beplantingsplan met meer eensoortige bloemkleur stroken, ter inspiratie voor mijn toekomstige schilderijen.

 

In het Glasatelier

OUROBOROS

We zijn heel blij dat Marc Mulders speciaal voor We Like Art deze reeks 20 prachtige aquarellen maakte. Goed om te weten: er hebben zich van tevoren ruim 270 liefhebbers gemeld. Mocht je misgrijpen – laat dat dan een troost zijn.  😉

We zullen zo spoedig mogelijk aangeven op de website welke werken verkocht zijn. Onder elke aquarel staat een link. Als je de bewuste aquarel wil kopen, dan is de snelste manier om op de link te klikken. Een mail aan ons opent zich met het nummer van de aquarel.

Goed om te weten: We behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Ben je één van de gelukkigen dan ontvang je van ons een betaallink. Let op: vanwege het grote aantal liefhebbers kan er één aquarel per persoon gekocht worden.

UPDATE: ALLE AQUARELLEN ZIJN VERKOCHT, sorry als je misgreep. Tip: graag wijzen we je op een speciale editie van het nieuwe boek van Marc Mulders, deze is nog wel beschikbaar: link.

De prijs van de aquarellen is met opzet laag gehouden. Vanwege dit sympathieke gebaar van de kunstenaar ga je bij aankoop van een aquarel akkoord met de afspraak het werk de komende 3 jaar niet te verkopen.

Informatie aquarellen:

  • Marc Mulders, OUROBOROS (2020),
  • genummerd en gedateerd in de maand september 2020
  • aquarel op papier
  • ± 50 x 33 cm
  • € 490,-
  • Verzendkosten, met PostNL, aangetekend met track and trace: €  15,-

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #1, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #2, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #3, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #4, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #5, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #6, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #7, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #8, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #9, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #10, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #11, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #12, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #13, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #14, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #15, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #16, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #17, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #18, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #19, VERKOCHT

 

Marc Mulders, OUROBOROS (2020) #20, VERKOCHT

 

 

Fotografie aquarellen: Peter Cox

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: