HARRY MARKUSSE – Berliner Luft

Harry Markusse bracht eind 2020 een aantal maanden door in Berlijn als artist in residence. In deze periode maakte hij nieuwe schilderijen. Hij toont bij ons vanaf twee energieke monumentale doeken uit de reeks 'Berliner Luft' en een reeks prachtige collages.

Studio Livingstone Projects Berlin (foto: Joppe Muller & Valentin Cheli)

We vroegen de kunstenaar naar zijn werk periode en naar de werken die hij daar maakte.

Ha Harry, je was onlangs voor een paar maanden aan het werk in een gastatelier in Berlijn, hoe is dat bevallen?

Dat klopt! Ik heb drie maanden in het residentie atelier van Livingstone Projects Berlin gewerkt. De eerste weken moest ik even wennen aan het alleen zijn: geen vrienden die onaangekondigd langskwamen, geen atelierbezoeken die de dag braken en geen afspraken buiten de deur. De stilte die dat met zich meebracht zorgde soms bij mij voor enige onrust, maar naarmate de tijd vorderde begon ik hieraan te wennen. Voor mijn gevoel begon toen mijn residentie pas echt.

Ik vergat de tijd en maakte effectieve uren. Ook werkte ik tot laat door in de avonden, wat ik in Nederland zelden doe. Gedurende mijn tijd daar ben ik in contact gekomen met gevestigde Nederlandse kunstenaars in Berlijn zoals Ab van Hanegem en Hester Oerlemans en heb ik een aantal Berlijnse kunstenaars zoals Pius Fox en Max Rödel ontmoet.

 

Portret Harry Markusse (foto: Joppe Muller & Valentin Cheli)

Ook deed ik mee aan de Berlin Art Tours en kwamen zij langs in het atelier. Daarnaast bezocht ik, als ik niet aan het werk was, ateliers, musea en tentoonstellingen. Het aanbod aan musea en galeries is echt vele malen groter dan in Nederland, dus er was altijd wel iets interessants te bezoeken.

Het was voor mij echt een eyeopener om te ervaren hoe het is om uit je comfort zone te stappen en (voor even) in een nieuwe stad te wonen en mensen te ontmoeten met nieuwe meningen en andere invalshoeken dan de mensen die normaal gesproken mijn werk zien. Ik denk mede hierom dat mijn werk zich op een heel nieuw vlak heeft ontwikkeld.

Harry Markusse, Berliner Luft (2020), 180 x 130 cm (foto Peter Cox)

Je werkte aan een nieuwe reeks die er qua vormentaal ook echt anders uitziet dan de vorige serie werken. Kun je hier iets over vertellen?

In ben geïnspireerd geraakt door de rijke geschiedenis van de stad. De vooroorlogse strakke sfeer die Oost-Berlijn uitademt, maar ook de goed vertegenwoordigde subculturen in deze ruimtelijke en rouwe stad hebben veel indruk op mij gemaakt, in de relatief korte tijd (3 maanden) dat ik er zat. Dat is (denk ik) terug te zien in mijn werken die daar zijn ontstaan.

 

Harry Markusse, Berliner Luft @ We Like Art 2021

Kun je iets vertellen over de twee grote schilderijen die wij op ons kantoor tonen?

Deze twee werken komen uit de serie Berliner Luft. Het grote gele werk is gemaakt tijdens mijn residentie in Berlijn, waarbij ik met deze reeks in Amsterdam verder ben gegaan. Daar heb ik het donker schilderij gemaakt. Door het gebruik van een ronde mal die ik tegenkwam in een schilderswinkel in Berlijn ben ik gaan schilderen met de nieuwe vormen.

Na een aantal weken (mislukte) werken met de nieuwe vorm kwam ik op de huidige compositie. Het lijkt alsof er een soort luchtstroming doorheen vloeit die in gedachten zich buiten het schilderij blijft door ontwikkelen. Belangrijk in deze serie voor mij is dat je over het hele doek wordt geleid zonder dat je naar één specifiek deel kijkt.

De Berliner Luft serie verwijst ook naar het gelijknamige drankje Berliner Luft, een veel gedronken likeurtje in het Berlijnse nachtleven. Dat heb ik helaas dit jaar moeten overslaan vanwege de pandemie, wat misschien wel weer heeft gezorgd voor het (sneller) ontstaan van de Berliner Luft serie. 😉

 

Harry Markusse, Collage Berlijn (2020) #2

Je maakte 7 bijzondere collages – hoe ging dat in zijn werk?

Tijdens mijn schilder proces ontstaat altijd veel restmateriaal. Dit komt omdat ik zonder voorstudies of schetsen altijd direct op het doek begin. Aan het begin van de werkperiode in Berlijn keurde ik veel werk af, wat je normaal gesproken als toeschouwer niet ziet, maar waar wel veel interessante stukken in zaten.

 

Harry Markusse, Collage Berlijn (2020) #4

Door de collages maak ik dit deel van mijn proces ook zichtbaar. Door verschillende stukken doek uit te snijden, te spiegelen, te kantelen en opnieuw met elkaar te combineren ontstonden deze collages.

 

Harry Markusse, Berliner Luft @ We Like Art 2021 (foto Peter Cox)

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Naast de presentatie van nieuw werk bij jullie, loopt er ook nog een andere tentoonstelling bij Livingstone in Den Haag. Daarna is er een tentoonstelling bij galerie van den Berge in Zeeland. En in juni is er werk van mij te zien op Art Rotterdam met Livingstone (als dat mogelijk is qua COVID-19). Vanaf de zomer werk ik in Leipzig waar ik een residentie doe bij LIA Leipzig op het Spinnerei terrein. Daarna doe ik een duo tentoonstelling met Marleen Sleeuwits bij galerie Bart. Een mooie volle agenda!

 

Harry Markusse, Collage Berlijn (2020) #3

 

De collages die Harry Markusse speciaal voor We Like Art maakte zijn ingelijst in een mooie verdiepte lijst met artglass, de buitenmaat van de lijst is 45 x 45 cm. Je kunt de werken hieronder bestellen.

Harry Markusse studeerde in 2013 af aan de Academie Minerva in Groningen. Hij ontving van het Mondriaan Fonds de bijdrage Bewezen Talent en was te zien als genomineerde bij de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst, ook had hij exposities bij onder meer Museum Belvedere, AkzoNobel Artspace, Ron Mandos, Galerie Bart, Livingstone Gallery en PS Projectspace. Ook kan je zijn werk bij ons gezien hebben bij onze shows in de Westergasfabriek.

Zijn werk is opgenomen in diverse collecties, waaronder Museum Voorlinden en de AkzoNobel Art Foundation.

 • Harry Markusse

  Collage Berlijn (2020) #1
  € 625,-

 • Harry Markusse

  Collage Berlijn (2020) #2
  Uitverkocht

 • Harry Markusse

  Collage Berlijn (2020) #3
  Uitverkocht

 • Harry Markusse

  Collage Berlijn (2020) #4
  Uitverkocht

 • Harry Markusse

  Collage Berlijn (2020) #5
  Uitverkocht

 • Harry Markusse

  Collage Berlijn (2020) #6
  € 625,-

 • Harry Markusse

  Collage Berlijn (2020) #7
  € 625,-

 • Harry Markusse

  Berliner Luft (black&blue) (2020)
  € 5000,-

 • Harry Markusse

  Berliner Luft (yellow) (2020)
  € 5600,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: