THE FOUNTAIN SERIES van Rutger de Vries

Rutger de Vries brak definitief door in 2016 bij zijn overrompelende installatie op de Rijksakademie Open. De verf werd uit vier brandblussers op de muur losgelaten met een uit de kluiten gewassen printerknop in cyaan, magenta, geel en zwart. Deze poëtische ingreep van de harde kleuren gespoten op de witte wand en de plas verf onderaan het werk was een instant klassieker. En een mooie voorbode van geweldige projecten die komen gingen.

Onderaan deze pagina staan de 30 werken van The Fountain Series.

 

CMYK Extinguishers (2016), Foto: Gert-Jan van Rooij

Het werk van De Vries wordt beïnvloed door de tradities van de schilderkunst en van de conceptuele kunst. Het schilders gebaar wordt bij elk project uitbesteed aan zelfontwikkelde gereedschappen en computergestuurde machines. De Vries zorgt voor de randvoorwaarden van een werk. De apparatuur bepaalt de compositie, vorm en intensiteit van de geautomatiseerde schilderijen en wandschilderingen.

 

Portret Rutger de Vries, Photo by Andrea Karch

Vanuit zijn atelier in Berlijn werkt hij aan diverse projecten in binnen- en buitenland. Van permanente installaties (Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, Capital C, Amsterdam) tot tijdelijke ingrepen in openbare- of tentoonstellingsruimtes.

 

Rutger de Vries, Color Disperser, 2019, Photo by Jan Tengbergen

We zijn heel trots dat Rutger de Vries speciaal voor We Like Art weer een reeks unieke werken maakte. Met een nieuwe zelfgebouwde verfmachine heeft hij multiples gemaakt, alle 30 werken zijn uniek (en vriendelijk geprijsd). Zijn vorige We Like Art editie was een groot succes. We vroegen hem naar de nieuwe reeks unieke werken: The Fountain Series.

 

 

Rutger de Vries, Colorscape #1 (2017), foto: José-Biscaya

Hoe kwam je tot deze nieuwe  reeks multiples?

Zoals vaak is een nieuwe werk bij mij een reactie op een vorig werk of een element daarvan, ook in dit geval. Een aantal jaar geleden dacht ik: wat gebeurt er als ik een tuin-sprinkler koppel aan een brandblusser gevuld met verf en die in de ruimte spuit? Daar heb ik toen een aantal ruimtevullende installaties mee gemaakt waaronder Colorscape #1 (2017) en Spectrum (2017).

 

Rutger de Vries, Spectrum (2017), foto: Gert-Jan van Rooij

Geïntrigeerd door met name zwenk sproeiers (een buis met gaatjes die door middel van druk water, of in mijn geval verf als een bewegende waaier verspreidt) ben ik zelf sprinklers gaan ontwerpen en toepassen in mijn installaties. De buis met gaatjes is hiermee een terugkomend element geworden in mijn werk.

Rutger de Vries, Fountain Series #11 (2022)

De laatste tijd ben ik veel aan het onderzoeken of en hoe ik de principes van deze sprinkler installaties kan toepassen op een andere schaal. Zo ben ik spuitkopjes voor spuitbussen gaan ontwerpen om te kijken wat ik daarmee kan. Één van die spuitkopjes bestaat uit een klein buisje met gaatjes en na veel experimenteren met verschillende lengtes, diktes, aantal gaatjes, grote en afstand van gaatjes ben ik tot het perfecte buisje gekomen die de basis vormt voor de Fountain Series.

Rutger de Vries, de Fountain Series in de maak in het atelier in Berlijn

Omdat ik hou van tegenstellingen, rigide tegenover het ongecontroleerde, besloot ik de spuitkop te bevestigen aan een verticale rails, waarmee je perfect rechte lijnen kan trekken. Iets wat in contrast staat met de vrije beweging waar een spuitbus normaal gesproken voor gebruikt wordt. Hiermee ben ik gaan spuiten op papier met verschillende kleuren zodat er gradients ontstaan in een wisselwerking tussen strakke lijnen en ongecontroleerde spetters en druipers.

Waar komt de titel FOUNTAIN SERIES vandaan?

De titel is afgeleid van Split-fountain of Split-fount een term die gebruikt wordt in de grafische wereld voor een techniek, vaak toegepast in zeefdruk en offset. Bij deze techniek worden er twee of meerdere kleuren inkt op de zeef of inktrol gebruikt waardoor er in de print een kleurverloop ontstaat.

 

Rutger de Vries, de Fountain Series in het atelier (2021)

In december 2020 vroegen we je: Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst? Je antwoordde toen:
Het is natuurlijk nu een rare tijd door de corona crisis. Hierdoor zijn er een aantal tentoonstellingen en projecten van mij uitgesteld tot volgend jaar. Ik sta te popelen om daarmee aan de slag te gaan. Ik ben momenteel veel aan het experimenteren in mijn atelier, waarbij ik mijn mechanische installaties en software gedreven machines meer samen probeer te brengen.

 

Rutger de Vries, Remix (2021), op BIG ART ism Mini Galerie,  foto Pierre Zylstra

Hoe is dat nu? En zijn er nog steeds projecten uitgesteld door de corona perikelen?
Ja, helaas wel. Ook zijn er een aantal projecten helemaal niet doorgegaan, wat erg jammer is. Gelukkig heb ik een paar maanden geleden nog wel flink kunnen uitpakken tijdens Big Art op het Hembrugterrein, wat wel echt heel fijn was. Dus hopelijk wordt alles snel weer een beetje normaal en kan alles wat is blijven liggen weer opgestart worden.

 

Rutger de Vries, Fountain Series (2021) ingelijst

FOUNTAIN SERIES (2021)
 • Techniek: Acryl spuitverf op papier
 • Maat: 65 x 50 cm
 • Oplage: 30 unieke multiples
 • Prijs per werk: € 495
 • Wij kunnen het inlijsten voor je verzorgen. Laat ons ajb weten (bv via opmerkingen bij je bestelling) welke lijst je voorkeur heeft:
 • Lijstoptie 1: witte Barth lijst verdiept met artglass, meerkosten: € 165
 • Lijstoptie 2: witte houtfineer lijst verdiept met artglass, meerkosten € 265 (zie bovenstaande foto)
 • Gespreid betalen? Je kunt gebruik maken van de KunstKoop van het Mondriaan Fonds
 • Let op: de intense kleuren van de werken zijn lastig te fotograferen
 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #1 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #2 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #3 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #4 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #5 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #6 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #7 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #8 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #9 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #10 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #11 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #12 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #13 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #14 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #15 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #16 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #17 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #18 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #19 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #20 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #21 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #22 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #23 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #24 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #25 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #26 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #27 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #28 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #29 (2021)
  Uitverkocht

 • Rutger de Vries

  FOUNTAIN SERIES #30 (2021)
  Uitverkocht