Sigrid Calon: WOVEN GRIDS

Sigrid Calon is, sinds haar kunstenaarsboek met riso prints in 2012 bij de Best Verzorgde Boeken in het Stedelijk Museum lag, bezig met een zegetocht tot ver buiten Nederland. Het boek was het resultaat van jaren onderzoek en experiment. Ze is al sinds 2005 bezig met de beeldtaal die ontstaan is vanuit haar borduur-fascinatie. De humor, vindingrijkheid en het maakplezier spat van haar werk af.

Met haar kunstenaarsboek To the extend of / \ | & – en de gelijknamige riso-prints brak Sigrid Calon internationaal door op art book fairs in Milaan, Basel, Los Angeles en New York. Haar werk werd aangekocht door instituten als het MoMa, Victoria & Albert Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen en Museum De Pont. Ze werkte samen met onder andere Swatch, Uniqlo en Forbo.

NB Alle 40 werken uit de reeks WOVEN GRIDS staan onderaan het interview.

 

Sigrid Calon, Woven Grids @ We Like Art 2022 (foto Hans Wilschut)

In het TextielLab, de specialistische werkplaats van het TextielMuseum in Tilburg, maakte Sigrid een nieuwe reeks werken voor We Like Art. Een sterk staaltje grafische wallpower. De details en de heldere kleuren van de textielwerken zijn fantastisch!

Deze serie van 40 unieke werken is een nieuwe stap in de ontwikkeling van Calon’s volledig eigen beeldtaal. De referentie met haar laatste risoboek, Squares and Circles is voelbaar aanwezig. Door de materialisering van Jacquard geweven wol ontstaat er een extra structuur, beweging en nieuwe beleving ten opzichte van de risoprints die we zo goed van haar kennen.

 

Sigrid Calon in haar studio

Hoi Sigrid, jij staat bekend als een echte wizard op het gebied van de risografie. Kun je aan ons als leek uitleggen wat een risoprint ook alweer is? Hoe werkt het proces?

Je kunt het werken met een risoprinter zien als een geautomatiseerde combinatie van stencilen en zeefdrukken. Met de volle kleuren of met een rastering en verschillende drukgangen kun je “spelen” met kleurgradaties en kleurovergangen.

Je voert hetzelfde papier dan meerdere keren door de machine, waar je dan een andere kleur hebt ingestopt en aanstuurt met een andere vorm of ontwerp. Je moet wel accepteren dat er kleine “imperfecties” ontstaan, maar daar hou ik juist van en het maakt de uitkomst ook steeds weer uniek.

 

Sigrid Calon, Woven Grids, riso publicatie (2022)

Waarom sluit de risotechniek zo goed aan op jouw oeuvre?

Ik werk graag vanuit het materiaal – of vanuit een bepaalde situatie, dat kan een locatie zijn of een handeling of techniek. Ik probeer dan bijvoorbeeld een heldere, eenvoudig ogende ingreep te doen – of ik beperk me juist tot wat de kaders aangeven.

Toen ik begon met de riso, had het bedrijf maar 8 kleuren om mee te werken. Dan kun je dat zien als een beperking of juist als een uitdaging om te kijken wat je met 8 kleuren kunt doen.

 

Sigrid Calon, Woven Grids

Het fijne van de riso is ook de DIY-mentaliteit. Je kunt dus op een redelijk eenvoudige en toegankelijke manier experimenteren en je hebt meteen resultaat om te beoordelen. Door zelf te werken met de machine, kom je erachter waar de grenzen liggen en zo kun je proberen het maximale eruit te halen.

Zo is mijn eerste boek ontstaan en de eerste serie risoprints (2012/2013). Vanuit de beeldentaal die toen ontstond is weer veel ander nieuw werk ontstaan. Soms heb ik de riso ook gebruikt om details te benadrukken door fragmenten enorm op te blazen.

 

Studio Sigrid Calon met WOVEN GRIDS

Je hebt een speciale riso publicatie gemaakt voor bij de serie Woven Grids, maak je dit soort drukwerk in eigen beheer?

Ja, ik heb mijn eigen risomachine en het is gewoon heerlijk om te doen! Ik wilde deze publicatie ook graag maken omdat de editie bestaat uit 40 unieke werken die ontstaan zijn in een serie. Als de werken hun weg vinden naar afzonderlijke plekken lijkt het mij voor de kopers een toegevoegde waarde als ze kunnen zien wat het geheel is geweest.

 

Interieur met Woven Grids

Kun je iets vertellen over het voortraject van de serie textielwerken die je speciaal voor We Like Art gemaakt hebt?

Naar aanleiding van mijn tweede grote risoboek (2020) heb ik besloten om een systeem te ontwikkelen waardoor ik eigenlijk van elk werk uit het boek een vertaling kan maken naar een geweven wandkleed/object. De werken uit het boek zijn in veel gevallen opgebouwd uit verschillende rasters en kleuren over elkaar heen.

 

Testen voor de serie Woven Grids @ TextielLab Tilburg

Ik heb heel veel tijd gestoken om dit in het Textielmuseum te ontwikkelen. Het is een enorm leuk en uitdagend spel om te zoeken naar het beste resultaat. Ik had er zoveel lol in dat ik het niet alleen wilde gebruiken voor de werken uit het boek, maar ook voor nieuw en ander werk.

Met Michiel en Carolien van We Like Art had ik al heel lang een soort afspraak om iets bijzonders voor ze te maken, waarbij zij wellicht dachten aan een unieke risoprint, leek mij juist dit nieuwe weefwerk interessant, dus dat stelde ik voor en ze waren meteen enthousiast. Ik heb vervolgens nieuwe eenvoudige grafische composties gemaakt met een deel van de vormentaal uit het boek en met de geweven rasters in mijn achterhoofd.

 

Work in progress – TextielLab, Tilburg

Werkte je al eerder met het TextielLab in Tilburg? Kun je iets over het maakproces vertellen?

Jazeker, ik kom er al heel erg lang. Het gaat met vlagen, soms een hele tijd niet (als ik met andere materialen en technieken werk), dan weer periodes heel erg intensief zoals de laatste tijd en dat is altijd heerlijk!

Het is een unieke en bijzondere plek en ik bof natuurlijk dat het bij mij ‘om de hoek’ is. Het maakproces is een samenwerking. Door mijn achtergrond weet ik al veel van bindingen en weet ik redelijk goed wat ik wil, maar het blijft een onderzoek naar het gebruik van de juiste garens en de juiste spanning op de machine. Naast het creatieve is het ook een machinaal proces, dus de machine moet wel enigszins lekker lopen en niet om de 5 minuten vast gaan zitten.

 

Woven Grids (2022)

De wevers zijn dus belangrijk en ook de productontwikkelaars die precies weten hóe alles digitaal om te zetten. Zij hebben enorm veel ervaring, bovendien is er een constante ontwikkeling; er komen telkens nieuwe garens op de markt waarmee je weer andere effecten kan creëren. In het lab denken en helpen ze mee om te bereiken wat jij in je hoofd hebt.

 

Sigrid Calon, Woven Grids @ We Like Art (2022), foto: Hans Wilschut

Met deze WOVEN GRIDS speel je een heerlijk spel met kleur, lijnen, vlakverdeling en rasters. De werken hebben een grafische abstracte kwaliteit en een tactiele uitstraling. Ben je blij met het resultaat?

Heel erg blij! Het zijn werken die van een afstandje het grafische aspect benadrukken, het zijn relatief eenvoudige composities – maar krachtig genoeg om je over te blijven verwonderen. Als je dichterbij komt openbaart zich een nieuwe wereld vol details en tactiliteit. Ik vind dat een mooie combi.

 

Detail – zij aanzicht van een Woven Grids werk

Ik laat in deze serie ook de schoonheid van de kwetsbaarheid zien. De werken zijn ook letterlijk kwetsbaarder doordat ik de randen niet heb afgewerkt. Maar hoe prachtig is een rafel, een pluisje of een loshangende draad! Het zet je aan het denken over wanneer iets perfect is. Eigenlijk is dat dezelfde eigenschap waarom ik zo van riso hou – de imperfectie is juist wat het perfect maakt.

 

Woven Grids fotoshoot

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Op dit moment ben ik resident bij het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk. Ik mag hier 3 maanden onderzoek aan het doen met kleisoorten en glazuren. Het is super intens, maar ik geniet elke minuut.

In mei ga ik een week naar Mazamet in Zuid Frankrijk, daar ga ik samenwerken met NAP LABS, zij hebben veel expertise in code & programming, ze willen interactieve werken van kunstenaars op de markt gaan brengen. Het is dezelfde partij waarmee ik heb samengewerkt aan de bewegende lichtinstallatie voor de Kalverpassage in Amsterdam.

 

Sigrid Calon, foto: Jan Willem Kaldenbach

En als Corona het toelaat dan heb ik in de zomer nog een keramiek-residency van 3 maanden in Arita in Japan! Voorlopig ben ik dus even onder de pannen. 😉

 

Twee werken uit de reeks WOVEN GRIDS

Over de editie
 • Sigrid Calon
 • WOVEN GRIDS serie SC_1
 • 40 unieke werken, elk oplage 1 + 1 AP
 • techniek: Jacquard weefsel van wol & trevira, spieraam
 • afmeting: 65 x 65 cm
 • Alle werken worden vergezeld door een bijzondere genummerde en gesigneerde riso publicatie met de ontwerpen van de hele reeks
 • Prijs per editie: 850
 • Verzending in een op maat gemaakte doos: 15
 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #1 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #2 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #3 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #4 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #5 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #6 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #7 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #8 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #9 (2022)
  € 850,-

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #10 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #11 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #12 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #13 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #14 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #15 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #16 (2022)
  € 850,-

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #17 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #18 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #19 (2022)
  € 850,-

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #20 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #21 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #22 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #23 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #24 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #25 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #26 (2022)
  € 850,-

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #27 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #28 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #29 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #30 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #31 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #32 (2022)
  € 850,-

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #33 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #34 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #35 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #36 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #38 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #39 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  WOVEN GRIDS serie SC_1 #40 (2022)
  Uitverkocht

 • Sigrid Calon

  Monumentale installatie WOVEN GRIDS serie SC_1 (2022)
  Uitverkocht