BERNDNAUT SMILDE – Nimbus Museum De Lakenhal (2022)

Berndnaut Smilde heeft de afgelopen jaren internationaal naam gemaakt met zijn werk. Zijn wolk als tijdelijke sculptuur is een icoon geworden. Met een grote reeks museale tentoonstellingen in binnen- en buitenland is hij zeer succesvol met zijn poëtische ingrepen in de ruimte. Voor We Like Art maakte de kunstenaar een nieuwe Nimbus in Museum De Lakenhal in Leiden.

Berndnaut vertelt over de nieuwe editie in deze video die we voor Instagram maakten (vandaar het staande formaat).

We zijn heel blij dat we eindelijk weer een nieuwe Nimbus van Berndnaut Smilde kunnen brengen. Veel van onze volgers hebben lang uitgekeken naar dit moment. Precies 5 jaar geleden verscheen de laatste We Like Art editie van Berndnaut. Die speciale editie in een oplage van 50 exemplaren was in 6 uur uitverkocht(!).

‘Nimbus Museum De Lakenhal’ is voor iedereen beschikbaar gedurende 24 uur. Nu zijn werk internationaal gebracht wordt voor internationale prijzen wil Berndnaut Smilde graag een breed publiek de mogelijkheid bieden om zijn werk te verzamelen. Update: de editie is niet meer beschikbaar

 

EDITIE INFORMATIE

Berndnaut Smilde, Nimbus Museum De Lakenhal (2022) 

Voor de duur van 24 uur, vanaf donderdag 8 september om 12.00 uur, kon de editie van Berndnaut Smilde in onze webshop besteld worden. De editie is nu niet meer beschikbaar.

 • Prijs: € 475 | € 600 (met lijst), exclusief verzendkosten
 • Editie: de oplage is 127
 • Afmeting print: 30 cm x 43,1 cm, afmeting notenhouten baklijst: 32 x 45 cm
 • Medium: Durst Lambda C-print, halfmat
 • Certificaat: Voorzien van een gesigneerd en genummerd stickerlabel

 

Berndnaut Smilde, Museum De Lakenhal, Leiden

We waren getuige van het proces tijdens de sessie in Museum De Lakenhal. Het heeft iets raadselachtigs zo’n wolk binnen, een ongrijpbare kortdurende ‘sculptuur’ vastgelegd als monumentale gebeurtenis. Berndnaut manipuleert eerst de vochtigheidsgraad van de ruimte en de temperatuur, zodanig dat de wolk voor een kort ogenblik blijft hangen. Gedurende een dag verschijnt er een reeks wolken, elke wolk is weer anders door de lichtval en door de luchtvochtigheid. Na bestudering van alle gemaakte wolken kiest de kunstenaar voor de meest aansprekende Nimbus.

 

Berdnaut Smilde, making of Nimbus Lakenhal - process photo

Making of Nimbus Museum De Lakenhal, juli 2022

Het bouwen van de set en het testen van de rookmachine met het vocht, het experimenteren met het aanlichten van de tijdelijke wolk, het neemt allemaal behoorlijk wat tijd in beslag. Dat het resultaat dan één foto is, als een gedocumenteerde gebeurtenis van een verschijning, als een zinnebeeld dat daar op die specifieke locatie voor een kort moment was, dat is en blijft een mooi en sterk idee.

 

Berndnaut Smilde, Nimbus Museum De Lakenhal in progress

Een romantisch en ongerijmd beeld dat gaat over ongrijpbaarheid en over wolken in oude schilderkunst als van Ruisdael, maar dat misschien ook haakt aan het surrealisme van René Magritte.

Op 4 juli 2022 maakte de kunstenaar met zijn team een nieuwe Nimbus op het binnenplein van Museum de Lakenhal. Een bijzondere locatie waar de oudbouw en de vrij recente nieuwbouw van het museum elkaar raken. Berndnaut was bij een eerder bezoek aan het museum meteen heel enthousiast over deze plek, en over het volle licht dat door de dakramen valt op de historische binnenplaats.

 

Berdnaut Smilde, making of Nimbus Museum De Lakenhal 

De voormalige ‘Achterplaets’ van het museum is door de architecten (HappelCornelisseVerhoeven) voorzien van een glazen overkapping en vormt de centrale oriëntatieruimte van het museum. Hiervandaan zijn de verschillende gebouwdelen zichtbaar en toegankelijk. Sporen van bijna 375 jaar bouwgeschiedenis zijn goed te zien op Nimbus Museum de Lakenhal.

 

Berndnaut Smilde, Nimbus Museum De Lakenhal (2022), ingelijst

Werken van Berndnaut Smilde (1978, Groningen) zijn onder meer opgenomen in de collecties van: Smithsonian Institution, Washington, Saatchi Gallery Londen, DSM Art Collection Heerlen, UMC Utrecht, Kunstmuseum Den Haag, Frans Hals Museum Haarlem, Bonnefantenmuseum Maastricht. Smilde stelde in binnen- en buitenland tentoon, in 2021 nam hij deel aan World Expo 2020, in het Nederlands Paviljoen in Dubai.

 

De speciale editie van Berndnaut Smilde: Nimbus Museum De Lakenhal (2022)

Alle Museum De Lakenhal in situ foto’s: Annegret Kellner

 • Berndnaut Smilde

  Nimbus Museum De Lakenhal (2022)
  Uitverkocht

 • Berndnaut Smilde

  Nimbus Museum De Lakenhal (2022) – ingelijst
  Uitverkocht

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: