Spitting Lyrics | MICHIEL HOGENBOOM

Nu bij ons te zien: de solopresentatie Spitting Lyrics met recent werk van Michiel Hogenboom. Schilderijen, werk op papier en digitale collages waarbij de afgebeelde personen opgetild lijken te zijn in het moment. Surfers, baders, vissers, Bonnard als zwemmer en Matisse op een paard.

Satellites Are Spinning (2023), 75 x 55 cm, olieverf op doek

In de afgelopen maanden werkte Michiel Hogenboom aan een nieuwe reeks schilderijen. Op ons We Like Art kantoor tonen we een serie doeken en digitale collages; pigmentdrukken in een uitgesproken kleurenpalet.

De schilderijen van Michiel Hogenboom knallen je tegemoet, de afgebeelde surfers doen denken aan helden en heldinnen gebeeldhouwd door oude Grieken. Ze gaan hun eigen gang in een soort tussenwereld, een limbo-bestaan van transparante olieverf in vlammende blauwen, gelen en groenen.

 

Michiel Hogenboom tijdens de opbouw van zijn tentoonstelling in Castellum Acquae in Bloemendaal

“Ik ben al heel lang in de ban van de houdingen van surfers. Het is nog goed zoeken wat interessant is, dynamische sportbeelden en big wave surfers zijn niet echt aan me besteed. Ik verzamel vooral beelden van de silhouetten van longboard surfers, het ballet van de lichtvoetige dansers intrigeert me.

 

Michiel Hogenboom, Spiral Highway

Sommige foto’s hebben iets magisch, als ze raken aan beelden van krijgers, goden en atleten uit de klassieke tijd, dan lenen ze zich voor de aanzet van een schilderij, als vertrekpunt. Al schilderend raakt het schilderij meestal een eind verwijderd van het oorspronkelijke fotobeeld.”

 

Adoration of the Sun (2023), pigmentdruk op hahnemuhle papier, oplage 20

“De nieuwe werken gaan deels over de bravoure van de vissers die voor elkaar poseren, ze hopen opgemerkt te worden, heel anders dan bij de baadsters uit een mijn eerdere serie Echo Beach die zich juist onbekeken wanen. Net als bij de vissers gaan de werken met surfers ook over de zee en over euforie en de verhevigde ervaring. Over opgetild zijn in het moment.

Voor mijn gevoel zijn de surfers niet zozeer sporters maar losgezongen eenzame heroïsche figuren die balanceren aan de rand van de wereld een kortstondig moment van euforie beleven.”

 

Gargantuan modesty (E. Munch), framed, oil on linen, 55 x 55 cm

In de presentatie zitten ook een paar kunstenaarsportretten zoals de stokoude Pierre Bonnard in een enorme zwembroek. Er bestaat een kort filmpje van Bonnard waarin hij na een zwempartij uit de zee loopt. Zijn oude leptosome lijf heeft een zekere bekoring. Ook toon ik een portret van Edvard Munch, alhoewel, het is eigenlijk niet meer dan een kleurig silhouet. Maar het is een persoonlijke favoriet. Ik wou dat elk schilderij zo vlot ging. ;)”

 

Overzicht Spitting Lyrics @ We Like Art 2023

“Ik ben heel blij met de nieuwe digitale collages, werken op papier heb ik hiertoe op hoge kwaliteit laten scannen en voorzien van gerasterde fotografische elementen. De figuur in het werk Spitting Lyrics begeleid zijn zang onder een cadmium geel met Pruisischblauwe palmboom op zijn gitaar. Een droomachtig werk dat veel ruimte laat aan de losse verftoets en precieze partijen van de muzikant en de palmbladeren.”

 

Detail Spitting Lyrics (2023), pigmentdruk op hahnemuhle papier

Detail Spitting Lyrics (2023), pigmentdruk op hahnemuhle papier

De schilderijen van Michiel Hogenboom zijn vertegenwoordigd in tal van kunstcollecties, zoals het Drents Museum, Assen, AVL NKI Ziekenhuis, Amsterdam, de ABN AMRO kunststichting, Amsterdam, ACHMEA collectie, Zeist, AEGON kunstcollectie, Den Haag, AKZO Nobel Art Foundation, Amsterdam, De Nederlandsche Bank, Amsterdam, CitizenM/KRC Collection, Wassenaar, Rechtbank Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum, Utrecht.

 

Michiel Hogenboom @ We Like Art 2023

  • Michiel Hogenboom

    Spitting Lyrics (2023)
    € 750,-

  • Michiel Hogenboom

    Adoration of the Sun (2023)
    € 550,-

  • Michiel Hogenboom

    Epic Theme Playing (2023)
    € 600,-

  • Michiel Hogenboom

    Made me feel like a god (2023)
    € 450,-

  • Michiel Hogenboom

    Matisse on a Horse (2023)
    € 2200,-

  • Michiel Hogenboom

    Satellites Are Spinning (2023)
    € 2600,-

  • Michiel Hogenboom

    Gargantuan modesty (E. Munch) (2015)
    € 2400,-

  • Michiel Hogenboom

    Spiral Highway (2023)
    € 2500,-

  • Michiel Hogenboom

    Clean Lines Carved (2023)
    € 1500,-

  • Michiel Hogenboom

    A Pagan Ethos (2003)
    € 2500,-

  • Michiel Hogenboom

    Old Fool (Bonnard as a swimmer) (2023)
    € 1400,-

  • Michiel Hogenboom

    Glassy Tippie Toes (2023)
    € 3200,-