Over Philip Akkerman

Philip Akkerman schildert uitsluitend zelfportretten, elke werkdag tussen negen en vijf, al bijna veertig jaar lang. Hij doet dit in zijn atelier in Den Haag. Akkerman schildert met de techniek van de oude meesters, namelijk in drie stappen: eerst een tekening, dan een laag in één kleur om donker en licht te verdelen en tenslotte de kleur.

Philip Akkerman 2019 no. 115 2

De technische opbouw van het schilderij staat dus vast, net zoals het onderwerp. Maar verder laat Akkerman zich leiden door zijn intuïtie. Hij doet ‘waar hij zin in heeft’. Akkerman gelooft niet in stijlen: “Stijlen zijn een bedenksel van de universiteit”.

Inmiddels heeft hij op deze manier al duizenden schilderijen gemaakt. Binnen de strikte beperkingen die hij zichzelf heeft opgelegd, toont hij zich een geweldenaar. De beheersing van de schildertechniek geeft een enorme vrijheid. Alles wat er in zijn hoofd opkomt kan hij nu schilderen.

“Ik ben de koning van de variatie. Ik doe stomweg alles wat me te binnen schiet. Je moet jezelf niet zoeken, je moet jezelf geven!”

 

Philip Akkerman @ We Like Art, 2023 (foto’s: Peter Cox)

Wij zijn heel trots dat Philip Akkerman speciaal voor We Like Art drie nieuwe muliples heeft gemaakt. Op ons kantoor tonen we een presentatie met de nieuwe multiples en een aantal heerlijke schilderijen, van 1993 tot nu.

 

De multiple van Philip Akkerman: Grisaille met overschildering I, II en III (2023)

Akkerman over de multiple:

“In 1981 schilderde ik mijn eerste zelfportret.Mijn instelling was conceptueel: zolang het een zelfportret was, vond ik alles prima. Tot ik een paar jaar later, bij toeval, een heel mooi schilderij maakte. Dat wilde ik nog wel een keer. Maar dat kon ik niet! Ik was een machteloze schilder.

 

Zijaanzicht: Grisaille met overschildering I (2023)

Om daar verandering in te brengen, besloot ik me te gaan verdiepen in de techniek van het schilderen. Na enig gezoek kwam ik uit bij de techniek van de oude meesters. De oude meesters waren heel praktisch. Zij verdeelden het werk in drieën. Eerst maakten ze een tekening op ware grootte, daarna schilderden ze de grisaille, waarbij het schilderij in één kleur geschilderd werd en als laatste voegden ze de kleur toe. Op deze manier pakten ze elk probleem apart aan en kregen ze maximale controle over het resultaat.

Voor We Like Art heb ik drie grisailles geschilderd. Die drie grisailles zijn in oplage gedrukt en daarna door mij met de hand beschilderd. Ze illustreren een belangrijk deel van mijn werkproces en het zijn stuk voor stuk unieke werkstukken.”

 

Multiple Grisaille met overschildering III (2023)

 

Editie informatie
    • Titel: Grisaille met overschildering I, II en III (2023)
    • Oplage: 3 x 20 multiples (+ 3 x 10 AP’s)
    • Afmeting: 33,5 x 39,5 cm
    • Medium: Piezoprint op Hahnemühle White Velvet op aluminium, met unieke toevoegingen in acrylverf
    • Gesigneerd en genummerd aan de voorzijde van elk werk in arabische en romeinse cijfers
    • Prijs per multiple: 600
    • Als ingelijst drieluik: 2.000
    • De multiples en beschikbare schilderijen staan onderaan deze pagina

 

Philip Akkerman, Grisaille met overschildering II (2023)

 

Dagboekfragmenten Philip Akkerman:

Het is zo. Zelfportretten. O.K. Het is cliché, het is te bedacht, het is niet nieuw, het is academisch, het is nageaapt. Maar: Ik wil het doen!
Ouwehoer. Oude lul. Hou je kop toch eens g.v.d.

2 juli 1981

Wie weet klapt de wereld met een geweldige dreun uit elkaar, nu, terwijl ik deze zin schrijf, misschien vlak erna en misschien ook wel nooit. Wij weten niets en kunnen slechts doen wat onze instincten ons influisteren.
8 december 1984

 

Philip Akkerman 2005 no. 86

Voorlopig wil ik alleen maar zelfportretten maken in alle technieken en stijlen. Tot ik compleet verzadigd ben. En helemaal niets meer wil en weet.
8 december 1984

Ik schrijf veel, allemaal uitgesproken meningen, scherpe oordelen ook. Maar ha! Het is allemaal flauwekul. Wat een mens zegt, telt niet. Wat hij doet, daar gaat het om.
17 januari 1987

 

Philip Akkerman 2021 no. 110 2

Het geweldige van kunst, van een schilderij, van een symfonie, van een roman, is dat je daarmee alles zeggen kan, zonder één woord uit te spreken.
9 september 1989

Een zelfportret kan niet liegen.
Zelfs als het liegt, zegt het de waarheid.

12 januari 1990

 

Philip Akkerman 2022 no. 6.2

Stel dat iemand mij op mijn 20-ste mijn totale huidige oeuvre zou hebben laten zien, een stuk of wat grote sporthallen met ruim 4000 geschilderde zelfportretten: “Philip jongen, dit ga jij in de komende 40 jaar maken.”
Ik zou het absoluut niet geloven. Wat een krankzinnig oeuvre, maar ik zou er wel gierend van het lachen doorheen zijn gaan rennen:
“Moet je die zien en die en moet je die zien…” 

14 april 2018
Uit: Philip Akkerman, Kunstenaarsdagboek

Portret Philip Akkerman 2023

Philip Akkerman heeft een enorme staat van dienst. Akkerman maakte vele tentoonstellingen in galeries en musea in binnen- (met name Torch Gallery in Amsterdam) en in het buitenland. Hij won onder meer de Jeanne Oosting Prijs voor de schilderkunst.

 

Philip Akkerman 1993 no. 33

Zijn werk is opgenomen in talloze museale en particuliere collecties: Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Drents Museum Assen, Ferens Art Gallery Hull, Kunstmuseum Den Haag, Herzog Anton Ulrich Museum Braunschweig, Hirshhorn Museum Washington DC, Museum Arnhem, Museum More Gorssel, New Walk Museum & Art Gallery Leicester, Rijksmuseum Amsterdam, Schunck Museum Heerlen, Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum Haarlem, Today Art Museum Beijing. De grootste verzameling van zijn schilderijen bevindt zich in de collectie van Museum Voorlinden in Wassenaar.

 

Jameszoo en Philip Akkerman (Foto: Charlott Markus) – Nest, Den Haag 2022/2023

Opvallend is dat zijn werk begeerd wordt door veel collega kunstenaars, hij is een echte kunstenaars-kunstenaar. Zo zijn onder meer Kaws (Brian Donnelly) en Tony Matelli fan van zijn werk.

In de film Old Master no secrets’ deelt schilder Philip Akkerman de technische kennis die hij de afgelopen veertig jaar heeft opgedaan. Het geheim van de oude meesters, zoals Akkerman in zijn atelier onthult, is dat ze het werk in drie stappen verdeelden: tekenen, grisaille en kleuren. Door elke stap afzonderlijk te benaderen, kregen de Oude Meesters maximale controle over het resultaat van het schilderij. Deze techniek stelt Akkerman in staat om zijn zelfportretten te schilderen op elke manier die in hem opkomt. (bekijk de video hier)

 

Deel deze pagina

  • Philip Akkerman

    Grisaille met overschildering II (2023)
     600,00 Lees verder:
  • Philip Akkerman

    Self-portrait 2019 no.115
     6.540,00 Lees verder:
  • Philip Akkerman

    Grisaille met overschildering I (2023)
     600,00 Lees verder:
  • Philip Akkerman

    Self-portrait 2021 no.110
     6.540,00 Lees verder:
  • Philip Akkerman

    Grisaille met overschildering III (2023)
     600,00 Lees verder: