FAQ

Een leven zonder kunst aan de muur? Wij kunnen het ons niet voorstellen. Een kunstwerk in huis waarmee je je dagelijks kunt verhouden verrijkt je leven. Vergelijkbaar met het plezier van het lezen van een roman of het luisteren naar spannende muziek is het om thuis elke dag te kunnen kijken naar een kunstwerk waarvoor je bent gevallen.

Wat gebeurt er op We Like Art?
Via het blog We Like Art signaleren wij werk van interessante kunstenaars, we bespreken het, voorzien de kunstenaar en het werk van context, en geven aan wat het moet kosten (meestal is het werk geprijsd onder de € 1.500). Wij vinden namelijk dat er ruimte moet zijn voor een plek waar je eenvoudig kunt browsen tussen aanstormende en gearriveerde kunstenaars. Echt een soort top 500+ van de kunst, rijp en groen, van Champions tot Jupiler League.
We denken dat dit voor kunstliefhebbers de stap naar het daadwerkelijk kunst kopen minder groot maakt. Het is goed om veel te zien, en vooral ook veel verschillende dingen en – helemaal mooi – dat allemaal ontspannen vanachter je PC. Zo kun je er als beginnende kunstkoper achter komen wat je interesseert, raakt, mooi of goed vindt. En als liefhebber kom je zo op nieuwe ideeën. Ook door op het blog eens te lezen over een kunstwerk dat je in eerste instantie niet meteen aansprak, het kan je maar zo nieuwe inzichten brengen.

Kunst in huis
Hoe werkt de shop?
Naast lezen en kijken op het blog, krijg je in de shop een snel overzicht van de besproken kunstwerken. Zo hopen we jou als bezoeker het makkelijker te maken om te ontdekken wat je aanspreekt. Door een categorie te kiezen kun je in je interessegebied zoeken via de kleine afbeeldingen. Kies je een kunstwerk dan kun je er kort iets over lezen. Vervolgens kun je ook lezen over de kunstenaar, wie is zij of hij? Via een aantal vragen en foto’s hebben we geprobeerd een portret te schetsen. Boeiend! En natuurlijk kun je op het blog van We Like Art verder lezen.
Bij sommige kunstwerken zie je meteen de button Kopen, dat is helder, je belandt in het betaalsysteem. Bij andere kunstwerken zie de button Informeer naar beschikbaarheid, hier kun je een formulier invullen, dat wij vervolgens ontvangen. We gaan direct voor je informeren of en hoe snel het betreffende werk dat je mooi vindt nog te krijgen is bij de uitgever, kunstenaar of galerie.

Is We Like Art een online galerie?
Ja en nee. Nee, wij zijn geen galerie of tussenpersoon. Wel hebben we korte lijntjes naar een grote groep kunstenaars, galeriehouders, uitgevers en musea. Dit vergemakkelijkt het signaleren maar ook de praktische afhandeling bij een aankoop. Ook goed om te weten: de prijzen van de kunstwerken gaan niet omhoog door toedoen van onze signalering en bemiddeling. Sterker nog, met enige regelmatig verlagen de kunstenaars/galeries hun prijs onder de € 1.500 om opgenomen te kunnen worden op het blog.

En ja wij zijn deels ook een online galerie aan het worden, na bijna 7 jaar ontwikkelen we samen met kunstenaars speciale edities in een lage oplage. Deze kunnen alleen bij ons gekocht worden.

Wat willen jullie eigenlijk opschudden?
De inzet is om de in onze ogen wat gesloten kunstwereld op te schudden. Hoge Kunst – Lage Drempels vonden wij een mooi passend motto. De toon van onze besprekingen is enthousiasmerend, dat kan ook niet anders, we schrijven over kunstwerken waar wij persoonlijk een sterk gevoel bij hebben. We proberen niet in jargon te vervallen. We willen dat het leuk is om te lezen over kunst. Ook als je niet per sé veel over kunst weet, en je overweegt voor het eerst te gaan kopen. Of je je graag eens wat meer wil verdiepen in hedendaagse kunst. Wij denken dat veel meer mensen zouden willen weten, lezen en zien dat je best betaalbaar werk kunt kopen van kunstenaars die te zien zijn in musea en kunstenaars waarover geschreven wordt op de kunstpagina’s van de kranten.

Waarom lijkt de kunstwereld zo ontoegankelijk?
Er zijn tal van duidende uitspraken die we zoal opvangen, we noemen er en paar:

– “De kunstwereld is dol op jargon, dat zie je bij veel teksten over kunst in tijdschriften, muurteksten in musea en zelfs in teksten van kunstenaars zelf.”
– “Veel partijen in de kunstwereld zijn meer geïnteresseerd in “het experiment” dan in toegankelijkheid, laat staan de promotie van afname van kunst.”
– “De fondsen in de kunstwereld steunen vooral projecten op experimenteel inhoudelijke gronden.”
– “Sommige galeriehouders willen dat de kunstmarkt vooral een exclusieve markt blijft.”
– “Veel topgaleries zitten verstopt in achterafstraatjes.”
– “Galeries zijn op beurzen en op hun sites niet erg prijstransparant”.
– “Een aantal kunsttijdschriften en kunstblogs richt zich niet op een blanco lezer maar op een ingevoerde lezer.”

lfl2016-1
Wij denken dat er een enorm reservoir is aan potentiële kunstkopers, ze zijn nieuwsgierig en gebaat bij toegankelijke informatie. We doen ons best om van deze enthousiaste kijkers kopers te maken.

Wanneer zijn jullie begonnen met WLA?
We zijn op het idee voor We Like Art gekomen op Art Rotterdam in 2009. We liepen daar samen rond en verbaasden ons over de betaalbaarheid van veel fantastisch werk aan de ene kant en de onduidelijkheid over prijzen aan de andere kant. Het idee om een blog te gaan maken over betaalbare kunst van toonaangevende kunstenaars is toen in Rotterdam geboren.

Als je zoals wij al een dikke vijftien jaar meeloopt dan weet je wel hoe je achter de prijzen komt – ben je wat minder ingewijd dan is het moeilijk te rijmen dat de ene galeriehouder op een beurs zijn koopwaar heel precies voorziet van prijsinformatie en dat de ander daar niet transparant over is. Dan moet je gaan speuren of naar een prijslijst, of erger nog, de galeriehouder aanspreken… “Ja da-ag dan kijken we wel verderop,“ is dan vaak de reactie. De angst om domme vragen te stellen moet je overigens ook niet onderschatten. Overigens moet gezegd worden dat veel galeriehouders de laatste jaren een stuk klantvriendelijker zijn geworden. Dat is een hele goeie zaak.

Zijn er specifieke trends waar te nemen in de 4 prijs-categoriën?
Ja er valt wel iets te zeggen over de categorieën.

Onder de € 500 zien we vooral edities, vaak in mooie kleine oplages. Het is voor ons natuurlijk een sport en inmiddels een lichte deformatie om te speuren naar buitenkansjes. Komt er een nieuw fotoboek uit van een goede kunstenaar dan wordt er vaak een speciale editie bij gemaakt, om de kosten snel terug te verdienen. Echt een moment om een mooi geprijsde print van 1 van je favorieten te bemachtigen. Ook is er nog genoeg origineel werk te bemachtigen voor een paar honderd euro, je verbaast je er soms over.

Onder de € 1.000 zijn er de soms forse edities van internationale namen en kleinere oplages van kunstenaars met een museale carrière in Nederland en daarbuiten – zeg maar de Elsevier top 100. Vaak zijn we aangenaam verrast dat ook tekeningen en schilderijtjes van echt grote namen nog onder de € 1.000 te krijgen zijn. Het is wel goed zoeken geblazen.

Tussen de € 1.000 en € 1.500 zie je mooie kleine edities van grote nationale en internationale namen en goed origineel werk van kunstenaars die in Nederlandse musea te zien zijn. Natuurlijk geen monumentale stukken, maar wel pareltjes wat ons betreft.

Boven de € 1.500. Sommige werken willen we je gewoon niet onthouden. Het betreft vaak grotere unieke werken en edities van gerenommeerde kunstenaars in een kleine oplage. Voor zulke gevallen kan de gunstige KunstKoopregeling uitkomst brengen. Gespreid betalen zonder rente want die wordt voor jou betaald door het Mondriaan Fonds.

lust-for-life-installatie__mg_5925_nl_low-res
Hoeveel bezoekers hebben jullie?
Er komen nu ruim 12.000 bezoekers per maand naar We Like Art. Veel bezoekers komen vaak terug.

We Like Art wil een nieuw publiek vinden voor het kopen van kunst, online kwaliteitskunst kopen mogelijk maken, lukt dat?
Ook kunstkopers oriënteren zich steeds meer online. Wij zijn ervan overtuigd dat er een grote groep is van potentiële kunstkopers en liefhebbers en dat deze groep baat heeft bij onze aanpak. En ja het lukt – we krijgen tegenwoordig per week een hele reeks mails van lezers die iets willen kopen. Ook wordt er al flink in onze webshop gekocht en afgerekend. Zowel door ervaren als beginnende kunstkopers.

Jullie behandelen kunstenaars die in Nederland actief zijn, zijn er al plannen om dit nog breder aan te pakken?
Aandacht voor wat er allemaal gebeurt in België zou ook tof zijn, een mooie manier zijn om de relatieve waterscheiding tussen beide kunstwerelden aan te pakken. Het zou verder natuurlijk heel cool zijn als een geldschieter een Engelstalige versie van We Like Art mogelijk zou maken, een uitstekend promotie-instrument voor de kunst uit de Lage Landen.

Hoe krijgen jullie input voor de site, waar halen jullie prijzen en informatie over de kunstenaars vandaan?
We surfen ons suf en gaan veel op pad. Het is het leukst als we in kunnen haken op een actuele tentoonstelling. Verder worden we af en toe getipt over een werk, een kunstenaar of een tentoonstelling. Extra leuk is het natuurlijk als er speciaal een nieuw werk of editie voor We Like Art gemaakt wordt!

Met wie werken jullie samen?
Na al die jaren hebben we een enorm netwerk van goede kunstenaars, dat koesteren we. Verder werken we met veel goede galeries, musea, uitgevers, collega-bloggers, Art Rotterdam, Westergasfabriek, Mondriaan Fonds, ABN AMRO, Bijenkorf et cetera. We staan open voor nieuwe samenwerkingsverbanden!

Wat is de beste manier om de tips te volgen van WLA?
Volg ons op Facebook, Instagram, Tumblr … het slimste is om je hieronder in te schrijven voor de nieuwsbrief! Nieuwsbrieflezers zijn als eerste op de hoogte van nieuwe edities en mooie buitenkansjes 🙂

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: