
Eerder deed zij dit op het menselijk lichaam gericht, door bijvoorbeeld pleisters tergend langzaam van de huid te trekken of in een huidachtige materiaal te snijden. Op het moment is Kellner op de botanische schoonheid gericht, die zij op allerlei verschillende manieren probeert te bedreigen. Door planten vacuüm te verpakken, in cement te gieten of te pletten brengt ze de natuur in gevaar en maakt ze zichtbaar dat deze vergankelijk is.
Tijdens Art Rotterdam toonden we een aantal foto’s van Annegret Kellner waarop zij bloemen en planten lijkt te treiteren. De fotowerken waren een hit. Het werk Selfmade Laziness bestaat uit zeven foto’s van kamerplanten die tegelijkertijd naar beneden en opzij lijken te vallen. De planten zien er vreemd uit doordat Kellner ze hulpeloos op hun zij heeft gelegd. Onderworpen aan de zwaartekracht verliezen de planten hun perfect gekweekte vorm. Door de planten vervolgens wel staande te presenteren ontstaat er een verwarrend beeld.
Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
Beeldend houdt het werk verband met florale domesticatie.
Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Opgegroeid ben ik in Duitsland. Na mijn bachelor aan Academie Minerva heb ik mijn Master aan het Frank-Mohr-Institute in Groningen afgerond. Later sloot ik een MC Cultuurmanagement bij de Antwerp School of Management aan.
Wat inspireert je?
Om het menselijke handelen, voelen en denken te kunnen vertalen kijk ik veel naar planten. De verstilde overlevingsdrang, de stoffelijkheid van planten en de buigzaamheid tegenover de dominantie van de mens is aanleiding voor installaties en foto’s waarin planten een hoofdrol spelen.
Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?
Een idee ontstaat vanuit het samenbrengen van divergente materialen, vormen en functies. Een kamerplant op een hometrainer[trilplaat], krijgt die plant bredere stengels of zetten de bladaderen op? Het lijkt een torment met humor.
Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Het liefst wandelend naar het atelier werk ik eerst aan het scherm om vervolgens tot experiment over te gaan.
Kun je voor ons je werkplek/atelier/studio omschrijven?
Mijn huidige werkplek, midden in de hoofdstad en ingericht als een kantoor heeft een prachtig uitzicht op verwilderde bomen en struiken aan een bruine kanaal.
Kun je 3 ongewone items opnoemen in je studio?
Ik heb er 3 dode, beeldschone palmbomen opgeborgen.
Kun je een plattegrondje tekenen van je studio/atelier?
Het is een rechthoekige ruimte met aan de korte kant een breed raam. Aan een lange wand staat een inbouwkast. In het midden staat mijn bureau en ladekast. De resterende 15m2 zijn hang-, loop & bouwruimte.
Werk je graag met muziek of in stilte?
Beide, stilte laat gedachtes makkelijker vloeien. Muziek of luisterboeken temperen dwaalgedachten.
Met welk materiaal werk je graag – is kleurgebruik voor jou belangrijk?
Ik werk al lang niet meer met verf. Ik schilderde ooit en wil dat graag weer, als de concepten dit toelaten.
Tot het zo ver is werk ik graag met bestaande objecten en de computer. Ook hier zijn vormen, kleuren, materialiteit, contrasten, verlopen, composities van gelijkwaardig belang.
Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Een werk is het sterkst als het meteen op je empathie aanspraak maakt en je ernaar wilt blijven kijken.
Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars? Waarom?
Ik verzamel steevast. Onze collectie omvat intussen 28 werken en ik wil meer van die geniale dingen die ik zelf niet heb kunnen maken.