Over Esther Tielemans

Esther Tielemans (1976) maakt furore met haar bijzondere schilderij-objecten. Glossy en mat, van kleurrijk tot diepzwart, je herkent het werk onmiddellijk. Haar grote installatie 'The Performance' bij de openingstentoonsteling van Museum Voorlinden was meteen een klassieker. Ze was onlangs te zien op Art Basel, ART ZUID en in het GEM. Erg leuk dat we weer werk van Esther Tielemans hier bij We Like Art kunnen brengen.

De werken van Esther Tielemans lijken met de jaren steeds abstracter te worden en steeds meer te gaan over het oppervlak en de schilderkunst zelf. De volstrekt eigen wereld van de kleuren, vormen, glans en spiegelingen van haar panelen is bijzonder en erg aanstekelijk.

De installaties van haar paneelschilderijen hebben zowel een vanzelfsprekende ordening als een uitzinnige aantrekkelijkheid in kleur en vorm. De grote spiegelende oppervlakken zijn letterlijk en figuurlijk moeilijk waar te nemen. Je wordt als kijker zelf onderdeel van het werk. Alleen de zijkanten van de panelen tonen nog sporen van het maakwerk met druipers van de verf en epoxy.

Haar monumentale schilderij-objecten spelen een virtuoos spel met kleur, oppervlak en vorm, het is een prachtig en intrigerend onderzoek naar de mogelijkheden van schilderkunst.

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
Het landschap.

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
In Brabant.

Wat inspireert je?
Ik was vorig jaar in Unité d’Habitation in Marseille, van Le Corbusier. Daar kreeg ik echt energie van.

Museum Voorlinden, The Performance

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk?
Meestal komt een werk voort uit het werk daarvoor. Het werk roept altijd weer een vraag op die je dan vervolgens in een nieuw werk probeert te beantwoorden. Maar meestal lukt dit gelukkig niet, dus kun je weer verder.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
De afgelopen tijd vooral achter de computer: mailen, schetsen en werken voor mijn nieuwe boek. Maar volgende maand weer dagelijks in mijn atelier om te schilderen. Gelukkig zit hier meestal een goede afwisseling in.

Kun je voor ons je atelier omschrijven?
Ik heb mijn droomatelier gevonden en hoop dat ik hier voor altijd kan blijven. Ik kijk uit over de weilanden en hoor alleen maar vogeltjes fluiten. Het is 20 minuten rijden vanuit Amsterdam, dat schept voor mij een afstand die heel goed werkt en waardoor ik me beter kan concentreren.

Kun je ongewone items opnoemen in je studio?
Een krokodillenhoofd, en Uggs (vreselijk, maar die moest ik echt kopen tegen de kou)

Esther Tielemans, GEM Den Haag, overzichtsfoto.

Werk je graag met muziek of in stilte?
Beide eigenlijk.

Met welk materiaal werk je graag?
Ik schilder met acryl, maar denk eraan om weer eens olieverf te gaan gebruiken.

Een werk van Esther Tielemans op onze LUST FOR LIFE tentoonstelling in de Westergasfabriek.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars?
Jazeker, ik heb een aantal hele mooie werken met vrienden en collega’s kunnen ruilen en ik heb ooit een geweldig object gekocht van Slothouber en Graatsma. Behoorlijk boven mijn budget, maar ik ben heel blij dat ik het toen toch gewoon gedaan heb.

Verder lezen en kijken:
Videoportret in Kunstuur van Esther Tielemans: LINK
Impressie op It’s Nice That: LINK
Een mooie tekst van Heske ten Cate bij Mr Motley: LINK

Esther Tielemans (Helmond, 1976) nam onlangs deel aan ‘Sol Le Witt – A Tribute’, in het GEM in Den Haag en ‘Full Moon’ in Museum Voorlinden, Wassenaar. Ze had onder meer solotentoonstellingen in het Van Abbe Museum in Einhoven (2015 en 2008), Museum van Bommel van Dam, Venlo (2011) en Kunstverein Leverkusen (2010).

Tielemans won de Wolvencampprijs in 2014 en was finalist van de Prix de Rome in 2005. Haar werk is onder meer verzameld door het Van Abbe Museum, Eindhoven, Stedelijk Museum, Schiedam, Fries Museum, Leeuwarden, Museum Voorlinden, Wassenaar, Museum van Bommel van Dam, Venlo en SCHUNCK, Heerlen.

Deel deze pagina

  • Esther Tielemans

    Painted, printed, painted (2012 – 2017)
     375,00 Lees verder: