Over Gijs Assmann

Gijs Assmann maakt sculpturen, tekeningen en beelden voor in de openbare ruimte. Zijn werk kenmerkt zich door het verhalende karakter en de opbouw uit figuratieve, stereotype beeldelementen in een opgewekt melancholische atmosfeer.

Voor We Like Art maakte Gijs Assmann een unieke multiple, ‘Prophetic message’. Het beeld toont een stilleven dat bestaat uit een stapeling van een keramieken boek met daarop een keramieken (bier) flesje met daarin een vintage dameszakdoek. Als in 17e eeuwse Vanitas–stillevens kunnen de voorwerpen als symbolen gelezen worden, waardoor een verhaal ontstaat.

Het boek zou kunnen verwijzen naar taal, de wet of de Bijbel. De fles lijkt een molotovcocktail, een met brandbare stof gevulde glazen fles die via een lap stof wordt ontstoken. Dit wapen – vaak gebruikt door protestbewegingen – staat ook bekend als de granaat van de arme man. ‘Prophetic message’ lijkt zo het woord (via het boek) en de daad (via de molotovcocktail) te verbinden, overtuiging en geweld lijken versmolten. Al geeft de verfijnde dameszakdoek het geheel een poëtische lading.

Gijs Assmann (Roosendaal 1966) studeerde aan de AKI in Enschede en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Sinds 1999 vervult Gijs Assmann verschillende functies in het kunstonderwijs, waaronder het coördinatorschap van de Afdeling Keramiek van de Gerrit Rietveld Academie. Momenteel werkt hij als tutor Materialiteit en humaniteit aan de afdeling Fine Arts van ArtEZ Arnhem en als mentor aan de Masters Contextual design van de Design Academy in Eindhoven. Kenmerkend voor zijn docentschap is de aandacht voor visuele intelligentie en voor beeld dat zich verhoudt met het leven.

 

Deel deze pagina

 • Gijs Assmann

  Prophetic message (XXXIV) (2019)
   3.750,00 Lees verder:
 • Gijs Assmann

  ‘Prophetic message (XXI)’ (2019)
   550,00 Lees verder:
 • Gijs Assmann

  ‘Prophetic message (XXV)’ (2019)
   550,00 Lees verder:
 • Gijs Assmann

  ‘Prophetic message (I)’ (2018)
  Uitverkocht Lees verder: