Over Hellen van Meene

“Ik heb geen atelier, ik werk overal. Dat wil zeggen: veel op locatie en dat kan binnen of buiten zijn. Het hangt er vanaf waar ik ben. De ene keer is het een prachtige boom in een park, de andere keer een oud huis met bloemetjesbehang. De omgeving kan inspireren tot het maken van een mooie foto.”

Hellen van Meene, limited edition (2020)

Hellen van Meene (1972) is een fotograaf die bij ons op We Like Art al enkele malen voorbij kwam. Ze werkt en woont in Heiloo en is een mooi voorbeeld van het type kunstenaar dat goed zonder klassiek atelier kan.

2-Hellen-van-Meene-Atelier

 

 

Van Meene werkt vooral op locatie en fotografeert meisjes in de overgang van kind naar jonge vrouw, met al hun kwetsbaarheid en kracht. De foto’s raken aan de schilderkunst door de bijzondere lichtval, de stofuitdrukking en de poses die Van Meene haar modellen laat aannemen.

 

3-Hellen-van-Meene-Atelier

Een werk uit de box Secret Lives of Girls

Eind jaren negentig, begin 2000 werd Hellen van Meene wereldberoemd met haar portretten. Ze wordt als een van de belangrijkste fotografen van dit moment gezien. Alle vooraanstaande musea in de wereld hebben werk van haar in hun collectie (Guggenheim, Stedelijk Museum, MOCA Los Angeles, Victoria en Albert museum etc). In 2006 was er een mooi overzicht van haar werk in Huis Marseille in Amsterdam. Ze wordt in New York vertegenwoordigd door galerie Yancey Richardson. In 2015 krijgt ze een overzichtstentoonstelling in het Fotografiemuseum in Den Haag.

 

4-Hellen-van-Meene-Atelier

Een werk uit de box Secret Lives of Girls

Op ons blog vroegen we je speciale belangstelling voor haar betaalbare edities. Eerder toonden we Tout va disparaitre, Saint-Petersbourg uit 2008. Een mooi frêle portret van een tenger meisje in een armoedig keukentje (inmiddels uitverkocht).

Ook bijna uitverkocht is de box met 5 foto’s van 5 jonge Amerikaanse filmactrices: The Secret Lives Of Girls. Met portretten van Gabourey Sidibe, Carey Mulligan, Emily Blunt, Saoirse Ronan en Abby Cornish. In opdracht van The New York Times maakte Hellen naar aanleiding van de Oscarnominaties in 2010 onvergetelijke beelden van deze jonge op doorbreken staande vrouwen. Losgezongen van de spotlights van Hollywood, met de blik naar binnen gericht.

 

5-Hellen-van-Meene-Yellow

Hellen van Meene, onderdeel van het drieluik Yellow

 

 

Tenslotte wijzen we je op een intiem polaroid drieluik. Yellow gaan terug op polaroids die Hellen van Meene maakt ter voorbereiding van haar fotowerk, schetsend en verkennend. Badend in een zomers verblindend licht geven de foto’s in hun vluchtigheid de kwetsbare sfeer van de kindertijd weer.

Bekijk het portret uit de reeks Hollandse Meesters van Hellen van Meene door Mischa Kamp. Ook bij AVRO’s Kunstuur een mooi portret van Van Meene.

Bovenstaande fotportretten van Hellen van Meene komen uit Atelier, 50 kunstenaarsportretten, 2009). Voor zijn boek Atelier, 50 kunstenaarsportretten zocht fotograaf Hans de Bruyn vijftig kunstenaars op en fotografeerde ze in hun atelier. Het resultaat was een fantastisch tijdsdocument, een intieme blik op de veelvormige habitat van toonaangevende kunstenaars. Het veelgeprezen boek verscheen in 2009 (inmiddels uitverkocht) en smaakte naar meer. In de afgelopen jaren bezocht De Bruyn een hele nieuwe reeks kunstenaars en legde ze vast op hun werkvloer.

cover_Atelier_99Publishers_kl

Atelier: 90 kunstenaarsportretten – is een uitgave van 99Uitgevers.

Deel deze pagina