Over Job Koelewijn

Job Koelewijn "Als een werk goed is, dan is het een kruispunt van allerlei beladen ideeën en momenten. Ieder goed kunstwerk is een nieuw subliem, beladen moment in het universum. En die wil ik maken. Zo ambitieus ben ik wel."

Paradoxen en verwijzingen naar tijd en oneindigheid komen veelvuldig terug in het werk van Koelewijn. Op 21-jarige leeftijd heeft Koelewijn een ernstig auto-ongeluk. Hij zat twee jaar in een rolstoel en is nog steeds deels verlamd. De kwetsbaarheid van het leven lijkt in zijn werk steeds op de loer te liggen. Hij maakt installaties, performances, foto’s en films die een verrassend nieuwe blik werpen op ‘normale’ dingen.

3-Job-Koelewijn-Spinoza-Torch

Zo bouwde hij een bioscoopje met op de plek waar het filmscherm zou moeten zijn een opening, een venster in de wand. Door de bioscoop op een plein te plaatsen en filmmuziek af te spelen veranderde het dagelijks leven op straat in een filmscene. Een ander bekend werk van Koelewijn stond in De Paviljoens in Almere. Hij had een Hollandse polder nagebouwd die in de spiegels tot in het oneindige leek door te gaan. Het rook er sterk naar ‘de natuur’. Eerder al schreven we op We Like Art over een fraaie multiple van Job Koelewijn, een rolmaat met een dichtregel van 10 meter lang.

4-Job-Koelewijn-Spinoza-Torch

Poëzie, literatuur en filosofie hebben ook een grote invloed op het werk van Koelewijn. Zelfs bij een zaklamp refereert hij aan Spinoza, een filosoof die voor Koelewijn zeer belangrijk is. Volgens Koelewijn heeft Spinoza een boeddhistische benadering op de werkelijkheid.

Koelewijn: ‘Naast tekst is een andere belangrijk onderdeel van mijn werkwijze de Oosterse filosofie, waarmee ik al voor mijn kunstenaarschap in aanraking kwam en sterk door beïnvloed ben. Een Westers bewustzijn, met een Oosterse inzicht. Naast tekst is een andere belangrijke reden voor dit werk de Oosterse filosofie, waarmee ik al voor mijn kunstenaarschap mee in aanraking kwam en daar sterk door beïnvloed ben. Een Westers bewustzijn, met een Oosterse inzicht, daar wil ik heel voorzichtig mee zijn, maar het ‘mooie’ van de Ethica van Spinoza is dat het eigenlijk een boeddhistische benadering is van de werkelijkheid, terwijl deze kennis over de Oosterse filosofie in Spinoza’s tijd nog niet voor handen was. Spinoza zit hier eigenlijk tussen in en gaat misschien zelfs wel dieper.’

Hier spreekt een zeer belezen intellectuele kunstenaar die gek genoeg geen talig werk maakt. Integendeel, het werk van Koelewijn is superzintuiglijk. Bekijk vooral bijgaand videoportret van René Roelofs uit de reeks Hollandse Meesters en laat je charmeren door de openhartige kunstenaar met het dartele lucide werk. Met prachtige beelden van de hardop lezende Koelewijn (elke dag 45 minuten) aangelicht door 2 daglichtlampen en de making-of van zijn bioscoopzaal op een druk plein in Basel, Zwitserland.

3 Poetry Locks bij onze presentatie op Art Rotterdam 2017

Deel deze pagina

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: