Over Louise te Poele

Louise te Poele (Winterwijk, 1984) is een kunstenaar die met groot gevoel voor styling en lichtval een wereld van kantelend dynamische stillevens optrekt. Ze speelt een fantastisch spel met het licht en alle materialen die ze tegenkomt in haar studio. Een verhaal en sfeer in haar hoofd, situaties die in werkelijkheid niet mogelijk zijn, probeert ze zo samen te stellen dat je toch gaat geloven wat je ziet op haar bijna magisch realistische foto’s. Het klassieke stilleven met een twist. ‘Vakmanschap is meesterschap’ on speed.

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Ik ben opgegroeid in Lievelde op de boerderij van mijn ouders in de Achterhoek. Toen ik in het laatste jaar van de Havo zat, ging ik op zaterdag naar de Rietveld om daar een vooropleiding te doen. Eenmaal geslaagd ben ik mode gaan studeren op ArtEZ in Arnhem. Na een jaar ben ik overgestapt naar Vrije kunst ook op ArtEZ in Arnhem. Een tijdje na mijn afstuderen heb ik een artist in residence gedaan op Schloss Ringenberg in Duitsland

Wat inspireert je?
Eigenlijk alles, ik probeer vaak dingen vast te leggen die ongrijpbaar zijn maar toch heel vanzelfsprekend lijken. Vaak put ik uit jeugd herinneringen of gebeurtenissen.

Tentoonstelling Louise te Poele MvMA Museum Arnhem

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?
Ik werk vaak in series, zo waren er de Farmers, de Boys, de Banquet stillevens en nu de Form serie. De start van een nieuwe serie hangt samen met een vraag die ik mezelf stel. Om deze vraag te beantwoorden ga ik aan het werk, vaak met materialen die ik voor handen heb in mijn atelier. Met daarbij als enige voorwaarde dat er geen referenties mogen zijn, ik moet vertrouwen op mijn intuïtie. Omdat ik zo het dichtste bij mezelf blijf. Al snel in dat proces moet ik dan lachen, omdat ik van allerlei metaforen zie in het werk wat ik maak.

Tentoonstelling Louise te Poele MvMA Museum Arnhem

Atelier Louise te Poele

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Ik wandel ’s ochtends vanuit mijn huis met mijn hond door Sonsbeek park naar mijn atelier. Onderweg maak ik van alles foto’s waar mijn oog op valt. De hele dag door beantwoord ik mails, regel ik dingen en bewerk ik beelden op de computer, vaak vind ik ’s avonds pas de rust om ‘echt’ te gaan werken en nieuwe beelden te gaan maken. Dan ga ik even naar huis om te eten en ga daarna weer terug naar mijn studio en dan werk ik tot middernacht.

Kun je voor ons je werkplek/atelier/studio omschrijven?
Mijn atelier is een oud klas lokaal, ik probeer het zo leeg mogelijk te houden, wat enig sinds onmogelijk is met alle materialen die ik verzamel. Als ik echt in een werk periode zit dan ontploft mijn studio en kun je er alleen nog met een hink stap sprong doorheen. Dan ruim ik het op en dan begint het riedeltje weer van voor af aan.

Kun je 3 ongewone items opnoemen in je studio?
Opgezette vogels die overal onder en tussen door liggen.
Mijn hond die op de mooiste stoel van het atelier mag slapen.
Mijn rariteiten kabinet, 2 ongeordende kasten propvol dingen die ik heb verzameld, van kostbare spullen tot echt wc papier uit Australië.

Kun je een snel plattegrondje tekenen van je studio/atelier?

Werk je graag met muziek of in stilte?
Verschilt, maar ik denk dat ik het vaakst in stilte werk.

Met welk materiaal werk je graag – is kleurgebruik voor jou belangrijk?
Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe materialen wat echt van alles kan zijn. Kleurgebruik is heel belangrijk, maar nog belangrijker is denk ik het gebruik van licht en donker in mijn werk.

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Als mijn intuïtie zegt dat het goed is zo en, dat ik er dan ook echt met mijn fikken af moet blijven. Dat is dan de uitdaging.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars? Waarom?
Ja, omdat sommige werken me raken, daar zie ik dan iets in en dat gevoel wil ik dan vasthouden. Dan vind ik het fijn als ik die werken om me heen hebben.

Atelier Louise te Poele

Deel deze pagina

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: