Over Lynne Leegte

Het werk van Lynne Leegte (1965, Luton) raakt je. Haar installaties met subtiele objecten van albast, haar foto's van stillevens, portretten en momenten, allemaal bezitten ze een bepaalde stilte en tijdloze schoonheid. Haar tentoonstelling Fantastic Voyage is nog t/m 11 juni 2023 te zien in Museum MORE-Kasteel Ruurlo.

In Kasteel Ruurlo, de dependance van Museum MORE, zet Lynne Leegte een aantal kamers volledig naar haar hand. Haar geheimzinnige objecten van albast en haar raadselachtige foto’s gaan perfecte samen met de historische setting. Een echte must-see. Nog te zien tot en met 11 juni.

 

Overzicht Fantastic Voyage, Museum MORE, foto Eva Broekema

Jet van der Sluis van Museumtijdschrift schreef:

“Een hoogtepunt vormt het kleine kabinet met een vitrine vlak voor de vensterbank waarin een flinterdunne brief ligt van albast, inclusief de vouwen en een enkel ezelsoor. Het werk refereert onnadrukkelijk, maar onontkoombaar aan het Brieflezend meisje bij het venster van Johannes Vermeer. Dit beeld wordt geflankeerd door twee digitale kleurenfoto’s die dezelfde intimiteit ademen.

 

Overzicht Fantastic Voyage, Museum MORE, foto Eva Broekema

Eveneens prachtig is de combinatie van een paar ragfijne, open schoentjes met een verdwaalde handschoen, Her dancing shoes uit 2022. Ook deze zijn uitgevoerd in albast en liggen ‘achteloos’ verscholen op de oude wenteltrap, een ruimte waar het invallend daglicht de suggestie van een geheime ontmoeting alleen nog maar versterkt.”

 

Overzicht Fantastic Voyage, Museum MORE, foto Eva Broekema

Bekijk hier de video over Fantastic Voyage in Museum MORE-Kasteel Ruurlo

In een We Like Art presentatie toonden we een aantal jaren geleden een beeld op zijde, een hand met een stralend wit zakdoekje, de achtergrond gevormd door een roze jurk van satijn. De zijde hing los van de muur en bewoog een beetje als bezoekers voorbij liepen, wuivend en wenkend.

 

Overzicht Fantastic Voyage, Museum MORE, foto Eva Broekema

We vroegen Lynne alweer een poosje geleden naar haar werk en atelierleven.

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?

Mijn werk draait om thema’s als troost en de dood, vergankelijkheid en de ongekende schoonheid daarvan.

Home (2017)

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?

Mijn leven had een onstuimige internationale start: geboren in Luton (GB), daarna om de twee jaar verhuizen. Eerst Iran, daarna volgden Gabon, Indonesië en Spanje met als eindpunt Nederland. Ik ben naar de academie Minerva in Groningen gegaan en ben daar als beeldhouwer afgestudeerd.

 

Overzicht Fantastic Voyage, Museum MORE, foto Eva Broekema

Wat inspireert je?

Deze vraag roept meteen allerlei beelden op om maar enkele te noemen: oog in oog staan met het lezende meisje van Vermeer, een verlaten huis met alleen nog een enkele gordijn die aan een vroegere bewoner herinnert, historische bibliotheken, Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt, een bevroren rivier.

 

 

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?

Een beeld is het uitgangspunt. Dat kan ontstaan zijn door het zien van een detail uit een schilderij, een zin uit een boek of een flard uit een film waarin ik mezelf herken. Soms kan het een voorwerp zijn dat me al jaren vergezelt, dat symbool staat voor een nieuw werk.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?

Het varieert vanwege de verschillende projecten. Over het algemeen wisselt het beeldhouwen het fotograferen zich af. Het gaat niet samen. Voor de foto’s bouw ik een set in het atelier of buiten. Soms kan het licht bepalen wat voor een werkdag het wordt. Daar kan een vooropgezet plan wel eens voor uitgesteld worden.

 

 

Kun je voor ons je studio omschrijven?

Er zijn drie locaties in en om het huis: de ruimte in huis is voor het secure werk en voor de foto’s, een ruimte naast het huis voor het grove werk en er is een overdekte gedeelte buiten waar ik kan beeldhouwen. Al het omringende groen heeft een permanente laag witte stof alsof de omgeving mee versteent.

 

 

Werk je graag met muziek of in stilte?

Ik werk het liefst in stilte. Tijdens het ambachtelijke gedeelte is het soms wel fijn om muziek op te hebben. Dan valt vaak de keuze op Bach of Reich. De mathematische logica die ik hoor werkt stimulerend.

 

 

Met welk materiaal werk je graag – is kleurgebruik voor jou belangrijk?

Het idee komt eerst, dan de uitvoering. Als steensoort werk ik graag met albast. Deze reageert erg op het licht. Soms evenaart het de menselijke huid.

Vanwege mijn kijk als beeldhouwer wil ik in mijn fotografie dezelfde tactiliteit doorzetten. Ik wil door de lens al zien wat het gaat opleveren. Hiervoor kunnen allerlei hulpmiddelen worden gebruikt zoals olie en vitrage. Dezew filters bestaan uit echte materialen, niet door digitale beeldbewerking: de foto’s zijn naar waarneming en in daglicht gemaakt.

 

 

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Het idee moet zoveel mogelijk fysiek omgezet worden. Op een gegeven moment
moet het iets in me teweeg brengen en is af als alle eisen waar ik het werk aan gesteld heb bereikt zijn en het werk op zichzelf kan staan.

 

Lynne Leegte, Asparagos after De Coorte

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars?

Ja, kunstwerken van collega’s zijn stimulerend. Ze laten iets zien wat ik nooit zelf zou kunnen maken, maar wel erg van houd.

 

 

Wij hebben een aantal werken van Lynne Leegte in onze webshop. Als je meer beeldmateriaal wil zien – mail ons – we helpen je graag verder.

 

Lynne Leegte, ‘Windows’, installation for the Amsterdam Light Festival, 2017 Each window is 425 x 200 x 10 cm, steel with Led lighting

Deel deze pagina

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: