Over Oscar Lourens

Oscar Lourens (Renkum, 1973) woont en werkt in Arnhem en volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Kampen. Zijn werk toont conceptueel, maar is eigenlijk heel speels. Met precisie en perfectie laat hij in zijn uiteenlopende werken zijn ideeën zien. Inmiddels is zijn werk opgenomen in verschillende collecties, waaronder die van Museum Voorlinden en Collectie De Groen. De Groen schreef het volgende over de kunstenaar:

In het werk van Oscar Lourens spelen maat en schaal een belangrijke rol. Het lijkt er op dat Lourens zijn omgeving zoveel mogelijk wil preciseren en fixeren in maten en meten.

Zo heeft hij zijn ateliers van de afgelopen jaren vastgelegd in eigenzinnige plattegronden en schaalmodellen. In de publicatie ‘Greece’ brengt hij een verzameling foto’s van onafgebouwde Griekse woningen bijeen. Grijze betonskeletten die wachten op hun toekomst. Skeletten die hij vervolgens weer interpreteerde in nieuwe schaalmodellen.

Grondverf op kunststof meetinstrumenten, 15 vitrines, gelakt multiplex, uitgesneden karton, glas, 60 x 80 x 6,5 cm each, total length 12 meter – Hedge House / Kasteel Wijlre Estate, Wijlre 2017

In het werk Z.T. (GRIJSBOARD) volgt hij de lijn van de exacte maten: Centimeters, meters en dit specifieke geval de kubieke centimeters. Lourens verzamelde in de afgelopen jaren gebruikte metalen en tinnen maatbekers die hij vervolgens op exacte wijze ‘namaakte’ in Grijsboard. Dit werk ‘GRIJSBOARD’ voegt nieuwe dimensies toe aan het werk van Lourens.

 

GREY MEASUREMENTS, 2012-2014 – Grondverf op maatbekers van plastic en glas, 342 Stuks, 700 x 60 x 40 cm – Collection Museum Voorlinden, Wassenaar (NL)

Tegenover de duurzame maatbekers van tin en ijzer waaraan te zien is dat velen tientallen jaren gebruikt zijn staan de vergankelijke ‘tweelingbroeders’ die er exact hetzelfde uitzien maar in materiaal het tegendeel zijn: kwetsbaar en vergankelijk en inferieur aan hun metalen tegenhangers. Lourens maakt een tweelingbeeld, waar beide helften evenveel van elkaar verschillen als op elkaar lijken.

 

Grondverf op kunststof meetinstrumenten, 15 vitrines, gelakt multiplex, uitgesneden karton, glas, 60 x 80 x 6,5 cm each, total length 12 meter – Hedge House / Kasteel Wijlre Estate, Wijlre 2017

Het is niet alleen de tegenstelling tussen duurzaamheid en vergankelijkheid die het werk bijzonder maakt. Ook de spiegeling van elke beker, de andere helft van de tweeling, zet je aan het denken. In zijn wereld van strengheid in maatvoering, schaalmodellen, meters en kubieke centimeters biedt Lourens met dit werk ruimte tot nadenken, afvragen en verwondering.

 

Pick Me, We Like Art @ De Groen (2019)

Tijdens onze tentoonstelling PICK ME – We Like Art bij Collectie de Groen in 2019 lieten we een fascinerend werk van Oscar Lourens zien. Speciaal maakte hij het werk Cabinet of Metrical Curiosities in een oplage van 5. Hij werkte er al langer aan, maar vlak voor de expositie kwam alles samen. Hij vertelde:

“In 2017 heb ik een een omvangrijk werk afgerond; ‘Cabinet of Metrical Curiosities’ (2011-2017) een verzameling van 256 grijs geschilderde meetinstrumenten in 15 vitrines. De verzameling is per toeval ontstaan en leidde tot diverse werken (o.a. opgenomen in de collecties van Museum Voorlinden en DE.GROEN) maar werd zelf nooit voltooid.

 

Pick Me, We Like Art @ Collectie de Groen – Oscar Lourens – Kleurenprint op papier op dibond, gelakt hout, glas, oplage 5, 42 x 114 x 7 cm

Tot ik het boek van Albertus Seba (een Nederlandse apotheker, zoöloog, auteur, verzamelaar en eigenaar van een Naturaliënkabinet) ‘Cabinet of Natural Curiosities’ onder ogen kreeg en daarmee de presentatievorm langzaam helder werd en de titel zich aandiende.

 

“Tijdens de voltooiing maakte ik twee foto’s van gradenbogen en geodriehoeken op het opengeslagen boek van Seba. Twee foto’s zijn nu in twee liggende vitrines afgedrukt en hangen horizontaal aan de muur. “

Zie onder voor meer beeld en informatie over deze speciale editie.

 

Deel deze pagina

  • Oscar Lourens

    Z.T. (Cabinet of Metrical Curiosities) (2018-2019)
     2.200,00 Lees verder: