Over Rozemarijn Westerink

Rozemarijn Westerink (1982, Ede) maakt heel arbeidsintensieve zwart-witte tekeningen, in klein op papier of kamervullend op muren. Laag over laag ontstaan landschappen van fijne lijnen, die een verhaal vormen rondom natuur, waarin planten, dieren, maar ook gemaskerde mannen, kabouters met rode puntmutsjes en doodshoofden een rol spelen. Een soort droombeelden in natuurgetrouwe fijn gearceerde lijnen èn graffiti-achtige punk in zwarte druipende vegen.

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
De manier waarop het geheugen werkt, zowel op een persoonlijke als collectieve manier, is een gegeven waar ik veel mee werk.
Ook controleverlies, wat op de een of andere manier onvermijdelijk is als je het over herinneringen hebt, en het vasthouden van een bepaald moment, zijn terugkerende thema’s in mijn werk.

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Ik ben opgegroeid op de Utrechtse Heuvelrug, in een huis met een grote tuin vlakbij het bos, waar ik als kind veel tijd doorbracht. Ik ging naar de academie in Arnhem, prachtig gelegen tussen heuvels en rivier. Ik vervolgde mijn studie met een Master of Fine Arts aan AKV St. Joost in Den Bosch.

Wat inspireert je?
Planten, dieren, het landschap en plekken waar ik gewoond of verbleven heb.

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?
Sinds twee jaar houd ik me bezig met het tekenen van tuinen, Garden heet deze serie. Momenteel begin ik elke tekening opnieuw om steeds dezelfde tuin vanuit verschillende standpunten weer te geven.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Ik begin de dag het liefst meteen met tekenen op papier. Of ik werk aan een film. Dat betekent tekenen, filmen, monteren en geluid toevoegen. Ook maak ik regelmatig muurtekeningen op locatie.

Kun je voor ons je werkplek/atelier/studio omschrijven?
Vanuit het zolderraam van mijn atelier kijk ik tegen de stam van een grote oude beuk aan en in de verte zie ik de dennentopjes van het bos. Ik heb er twee plekken om te tekenen, één voor grotere werken, en een meer intiem plekje. Ook staan er een lichtbak waar ik films mee kan maken (stop-motion) en een bank om te lezen.

Kun je 3 ongewone items opnoemen in je studio?
Heel veel flessen met strandzand.

Kun je een snel plattegrondje tekenen van je studio/atelier?

Werk je graag met muziek of in stilte?
In stilte.

Met welk materiaal werk je graag – is kleurgebruik voor jou belangrijk?
Ik teken altijd met pen en inkt, mijn werk is voornamelijk zwart-wit. Al heb ik ook hele kleurrijke periodes gehad.

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Een werk is af als ik net zo lang doorga tot ik het gevoel heb dat het niet verder kan. Mijn tekeningen zijn heel arbeidsintensief door de vele lagen die ik over elkaar heen teken.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars? Waarom?
Ja, zeker. Ik vind het heel leuk om te ruilen en werk van collega kunstenaars om me heen te hebben thuis.

Deel deze pagina

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: