Over Rutger van der Tas

Rutger van der Tas (Lelystad, 1980) studeerde in 2014 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam, vrij kort hierna maakte hij zijn debuut in het museum toen zijn schilderij ‘Holy G’ door een jury met zwaargewichten de AVROTROS Kunst Van Gogh Wedstrijd won. Het frêle dubbelportet van Van Gogh en Maria viel terecht op, een klein pareltje waar je je ogen moeilijk vanaf kunt houden. Psychische en lichamelijke onrust zijn voor Rutger van der Tas vaak het vertrekpunt voor zijn schilderijen. Kenmerkend is de gefragmenteerde gestapelde weergave van de geportretteerden en het vlotte wat nerveuze handschrift van de schilder. Schilderplezier met een donker randje. Wij vallen voor zijn power op de vierkante cm.

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
De onrust in de wereld en in de mens.

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Geboren in Lelystad, maar volwassen geworden in Amsterdam.
Rietveld Academie DogTime fine Arts.

Wat inspireert je?
De mens en zijn strubbelingen

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?
Ik begin met het prepareren van het hout. Daarna besluit ik of ik een portret ga maken, of een landschap met mensfiguren.
Als ik een portret maak speur ik naar gezichten die ik boeiend vind. Ik heb een verzameling van een paar duizend portretten van naasten en van online gevonden materiaal. Daarnaast verweef ik regelmatig werk van oude meesters in mijn schilderijen.
Als ik een landschap opzet houd ik het basic met een lucht, horizon en voorgrond. Als dit droog is kijk ik naar wat de lijnen en vlakken me zeggen. Daar borduur ik op voort met menselijke figuren. Vaak samen of verstrengeld in elkaar.

studioview-1-rutgervandertas

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Ik begin om 9 uur met koffie en muziek. Ik heb altijd 5 tot 15 werken om me heen waar ik mee verder kan. Een soort roulette.

Kun je voor ons je werkplek/atelier/studio omschrijven?
Een klein knus en rommelige ruimte. TL licht en karakteristieke oude ramen die uitzicht geven op een park in het centrum van Haarlem.

Kun je 3 ongewone items opnoemen in je studio?
Nee, voor mij zijn alle items logische dingen in een atelier.

Werk je graag met muziek of in stilte?
Altijd met muziek of radio. Muziek om te verdwalen en me mee te laten voeren. Radio om in het hier en nu te blijven. Welke van de twee het is ligt aan mijn innerlijke onrust.

studioview2-rutgervandertas

Met welk materiaal werk je graag – is kleurgebruik voor jou belangrijk?
Olieverf op hout. Een gladde ondergrond geen ruimte om de verf zijn werk te laten doen zonder dat ik een oplossing hoef te vinden voor de structuur van canvas.

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Ik zoek naar eenheid door verknipt te werken.
Een werk is af als er niets meer irriteert en ik niet meer twijfel of er iets zo opvalt dat als iemand het koopt, en het aan de muur heeft hangen op den duur belangrijker wordt dan het werk zelf.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars? Waarom?
Ja. Maar niet voldoende. Geldgebrek is de oorzaak. Maar ik kijk graag naar hoe anderen dingen oplossen. Ik word gevoed door andermans werk. Blijven verwonderen.

Deel deze pagina

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: