Over Thomas Elshuis

Thomas Elshuis (Hilversum, 1961) is een kunstenaar waarover we al vaker schreven en van wie we al meerdere malen werk lieten zien tijdens onze tentoonstellingen. Elshuis werkt al meer dan 15 jaar vanuit een geërfd dia-archief. Dia’s van een wereldreiziger die in de jaren '60 tot en met '80 enthousiast gebruikt werden om in huiselijke kring verslag te doen aan de thuisblijvers. De 20.000 dia’s zijn het vertrekpunt van Floating Island’s, Drifting Shadows en andere series.

Op reis gaan zonder een stap buiten de deur te zetten – dat is de core-business van Elshuis. Imaginaire reizen in samengestelde landschappen. Thomas Elshuis onderzoekt letterlijk en figuurlijk de grenzen. Het archief beslaat bijna de hele wereld, elk continent, oneindig veel landen worden aangedaan.

Nieuwe werelden en nieuwe plaatsen worden gecreëerd, als kijker probeer je je steeds te verhouden tot de beelden. Het lijken herkenbare plaatsen te zijn, bij iedereen komen persoonlijke herinneringen aan reizen, steden of landschappen naar boven.

 

 

Welke thema’s zijn belangrijk in jouw werk?
Mijn werk komt voort uit een dia-archief dat in de 60er, 70er en 80er jaren bij elkaar is gefotografeerd, niet door mijzelf maar door iemand die ik wel goed gekend heb.
Het dia-archief behoort tot de voltooid verleden tijd; de maker is niet meer, de bijbehorende verhalen worden niet meer verteld.

Met mijn werk ontwikkel ik strategieën om me het oude dia-materiaal eigen te maken en het daarmee een nieuw leven in te blazen; Omdat de dia’s in feite afval zijn geworden is mijn werk een vorm van recyclen.

 

thomas-elshuis-studio-1

Studio Thomas Elshuis

Waar ben je opgegroeid en opgeleid?
Opgegroeid in Hilversum en opgeleid in Delft (TU, Bouwkunde).

Wat inspireert je?
Hoewel mijn werk veel verschillende verschijningsvormen heeft is het allemaal terug te herleiden naar één uniek en persoonlijk uitgangspunt (zie boven). Maar voor de werken die ik maak laat ik me altijd inspireren door ander kunstenaars en andere kunstdisciplines.

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk? Start je met een idee, een verhaal of een beeld?
Het start altijd met beelden; de dia’s uit het archief. Maar ik kies de dia waar ik dan ook al een idee bij heb. Het is dus een combinatie van beeld en idee dat het startpunt vormt voor een nieuw werk.

 

Thomas Elshuis We Like Art 2022 (fotografie: Peter Cox)

Thomas Elshuis’ serie Het Vrije Volk bij We Like Art december 2022

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Ik ben meestal met verschillende werken tegelijkertijd bezig zodat de ontdekkingen in het ene werk weer van invloed zijn op het denken over de anderen.

Kun je voor ons je werkplek/atelier/studio omschrijven?
Een rechthoek van 4,5 x 6,0 meter. 3 ramen op het noorden en 2 lichtkappen in het plafond. De werkruimte is met schuifdeuren gescheiden van de woonkamer.

Kun je 3 ongewone items opnoemen in je studio?
Een dia-viewer, een tafel dia-scherm, 2 röntgenfoto lichtbakken.

 

thomas-elshuis-studio-2

 

Werk je graag met muziek of in stilte?
Muziek vind ik belangrijk maar als ik werk is de stilte toch vaak het best.

Met welk materiaal werk je graag – is kleurgebruik voor jou belangrijk?
Papier, inkt, kunststof, kunstlicht, hout, grafiet, verf. Kleur speelt altijd een belangrijke rol.

 

Thomas Elshuis We Like Art 2022 (fotografie: Peter Cox)

Thomas Elshuis We Like Art 2022 (fotografie: Peter Cox)

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Ik probeer altijd nieuwe manieren te vinden om het dia-archief tot leven te brengen.
En als zo’n manier naar mijn gevoel goed werkt dan maak ik een serie werken volgens dat principe: Travelogue, Floating Islands, Shifting Shadows, Looming Sceneries, etc.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars?
Ongeveer 20 kunstwerken heb ik geruild met collega’s of gekocht (vaak via WLA). De kunstwerken vertegenwoordigen thema’s of technieken waarmee ik me verwant voel of waarmee ik zelf bezig ben of zou willen zijn.

 

Thomas Elshuis We Like Art 2022 (fotografie: Peter Cox)

 

Het werk van Thomas Elshuis is vertegenwoordigd in talloze collecties, waaronder de ABN AMRO Kunststichting, de AKZO Nobel Art-foundation, AMC Kunstzaken, Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL), BuZa, LUMC Kunststichting, UMC Utrecht en diverse privécollecties.

Deel deze pagina