Over Ulay

We Like Art presenteert samen met Rabobank Kunstzaken 100 unieke polaroids van Ulay. “Body, water, light, the color pink and the given seductive splendor of nature. Each of the 100 images reflects a moment of joy and wholeness.”

ulay-joy-we-like-artUlay begint niet met een voorbereid concept, maar laat zich inspireren door wat hij tegenkomt. In dit geval vond hij een zwembad in de Palmeraie, een oase buiten Marrakesh. Omgeven door rozenblaadjes baadt hij in het water. Het licht danst op de golven, wat zorgt voor een continue veranderende lichtval. In het water is het lichaam lichter, vrijer om te bewegen. Een soort staat van gewichtloosheid doet zich aan. Tegelijkertijd is het lichaam kwetsbaar, met alleen het water als een pantser om zich heen. Ulay houdt zich al zijn hele kunstenaarsleven bezig met de eigen identiteit, waarvoor hij zijn eigen lichaam als expressiemiddel gebruikt.

Ulay (Frank Uwe Laysiepen, 1943) staat bekend om zijn experimenten met Polaroidtechniek. Zo ontwikkelde hij de zogenaamde ‘Polagrammen’, levensgrote Polaroidfoto’s waarvoor hij zelf letterlijk ín een grootformaatcamera stapte. Aanvankelijk maakte Ulay zelfportretten, later richtte hij zijn camera op mensen uit bijzondere groepen, zoals Aboriginals in Australië, thuislozen in New York en jongeren in Dordrecht. Identiteit en de zoektocht daarnaar zijn altijd heel belangrijk geweest in het werk van Ulay.

ULAY - JOY 011

Ulay – JOY 011 (één van de honderd Polaroids)

Verily Klaasen (hoofd Kunstzaken Rabobank) zei er het volgende over: ‘Nu is het de gewoonste zaak van de wereld om met een smartphone een foto van het dagelijkse leven te maken, die we ook meteen kunnen zien. In de jaren ’60, toen Ulay de Polaroid ontdekte, was een direct beeld voorbehouden aan de Polaroid. Voor Ulay sluit de instant-fotografie van Polaroid naadloos aan bij zijn behoefte aan een medium dat in directe verbinding met het leven zelf stond.’

Wij zijn heel blij dat we de serie JOY aan onze lezers kunnen laten zien. JOY bestaat uit 100 unieke foto’s die samen één kunstwerk vormen. Ulay maakte speciaal voor de Rabobank deze polaroideditie, in het kader van de tentoonstelling Ulay – Polaroids die afgelopen januari in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam opende. Er zijn nog een aantal polaroids beschikbaar, waardoor je als koper een honderdste deel van het fotografische werk kan bezitten. (klik hier voor de PDF met nog beschikbare werken)

Bij Ulay ontstaan werken heel vrij, hij vertelde: “Deze serie is gemaakt in de Palmeraie, een oase buiten Marrakech. Ik ‘groei’ tot een situatie, in plaats van dat ik een voorbereid concept heb voor mijn werk. In dit geval vond ik een zwembad in de Palmeraie. Hierin wilde ik graag combineren en culmineren wat me heeft bezig gehouden tijdens mijn artistieke carrière. Lichaam, water, licht, de kleur roze en de verleidelijke pracht van de natuur. Elk van de 100 foto’s reflecteren een moment van vreugde en compleetheid.”

ULAY - JOY 099

Eén van de honderd Polaroids van Ulay – JOY 099

Informatie over de polaroids uit de serie JOY (2015):
Afmetingen: Beeldmaat: 6,2 x 9,9 cm, foto: 8,6 x 10,8 cm, passe-partout karton: 21,5 x 26,9 cm
Gesigneerd onder foto op het passe-partout karton en op certificaat
Techniek: Fuji Instax Wide (instant foto)
Oplage: unica, 100 foto’s uit de serie getiteld JOY bestaande uit 100 unieke werken
Prijs: € 300,- (exclusief verzendkosten). Mail ons als je belangstelling hebt.

In de documentaire “Where did the image go?” kijkt Ulay in zijn atelier in Ljubljana indringend en openhartig terug op zijn leven en zijn werk. De camera volgt de kunstenaar bij een ontdekkingstocht langs beelden uit het verleden. En documenteert Ulay’s bezoeken aan zijn depot in Nederland en het depot van de Rabo Kunstcollectie. Hier ziet hij belangrijke werken en zijn Polaroid camera’s voor de eerste keer in meer dan twintig jaar weer terug.

De film is gemaakt in opdracht van de Rabo Kunstcollectie voor de tentoonstelling Ulay | Polaroids (23 januari – 1 mei 2016) in het Nederlands Fotomuseum, de film is gemaakt door Charlotte Ebers en Stijn van der Loo. Hierboven de trailer, bekijk de hele film bij Kunstuur: link

Een groot retrospectief van Ulay is momenteel te zien in de Kunsthall Schirn in Frankfurt: Ulay Life-Sized. Ulay en Marina Abramovic waren lange tijd een kunstenaarsduo bekend door hun grensverleggende en indringende performances. Hier zie je de beelden die viral gingen van The Artist Is Present in het MoMa waarin ze elkaar na lange tijd weer ontmoeten.

Alle polaroids zijn gefotografeerd door Peter Cox. Portret van de kunstenaar: Profilex.

Deel deze pagina

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: