Videoportret HANS BROEK

Ter gelegenheid van de solotentoonstelling van Hans Broek in De Pont (t/m 18 april 2021) maakte de jonge filmmaker Koen Kievits in opdracht van We Like Art een bijzonder videoportret. In de film vertelt Broek in zijn atelier in Muiden en in het museum in Tilburg over zijn nieuwe schilderijen die over een zwarte episode van de Nederlandse geschiedenis gaan.

Videoportret Hans Broek door Koen Kievits

Museum De Pont:
De schilderijen van Hans Broek tonen forten en kerkers aan de Atlantische Oceaan, waar veel tot-slaaf-gemaakten werkten of gevangen werden gehouden alvorens te worden verscheept. Hans Broek brengt de architectuur in beeld als locaties van het kwaad – net zoals Armando ooit de omgeving rondom Kamp Amersfoort neerzette als ‘schuldig landschap’. Locaties als een plaats delict. Wie heeft die kerkers gebouwd? Wie heeft dit systeem bedacht en in stand gehouden? Het zijn vragen waar je oog in oog met de monumentale schilderijen niet aan ontkomt.

 

Zaaloverzicht Hans Broek, The Things I Used To Do (2020), De Pont, Tilburg, foto Peter Cox

In januari verschijnt een bijzondere nieuwe editie van Hans Broek in samenwerking met FD Persoonlijk. Wil je als eerste geïnformeerd worden, we horen het graag. Eind januari zullen we een aantal ‘kleinere’ doeken tonen op ons kantoor in Amsterdam. Als je belangstelling hebt, laat het ons svp weten, dan sturen we je een PDF met informatie.

 

Zaaloverzicht Hans Broek, The Things I Used To Do (2020), De Pont, Tilburg, foto Peter Cox

Meer lezen/luisteren over Hans Broek?

Tentoonstellingsinformatie De Pont: link
Interview 2018 op We Like Art over de start van deze serie: link
Podcast door Museum De Pont: link
Interview met Hans Broek: Nooit Meer Slapen (VPRO)

 

Atelier Hans Broek, videostill

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: