Rutger de Vries maakte speciaal voor We Like Art de 'Paint Bomb Series' een reeks van 10 unieke werken op doek. Voor deze enerverende serie maakte Rutger de Vries gebruik van kerstballen en een nieuwe speciaal ontwikkelde machine. Het verrassende resultaat is een boost van kleuren, met geweldige details.
Het werk van Rutger de Vries wordt beïnvloed door de tradities van de schilderkunst en van de conceptuele kunst. Het schilders gebaar wordt bij elk van zijn projecten uitbesteed aan zelfontwikkelde gereedschappen en computergestuurde machines. De apparatuur bepaalt de compositie en vorm van de geautomatiseerde schilderijen en wandschilderingen. Het resultaat is intens en vaak overrompelend.
Een van de meest kenmerkende aspecten van Rutger de Vries’ werk is zijn gebruik van onconventionele methoden. Denk aan zelfgebouwde machines die verf over een doek spuiten of gigantische installaties waarbij zwaartekracht en beweging een hoofdrol spelen. Hij gebruikt technieken zoals "drip painting", waarbij verf op een gecontroleerde manier naar beneden druipt, maar dan op een schaal die bijna industrieel aanvoelt.
Zijn werken worden vaak gemaakt met materialen die in de commerciële wereld worden gebruikt, zoals spuitbussen, emmers met verf en bouwgereedschap. Het resultaat? Grote, kleurrijke kunstwerken die zowel rauw als verfijnd zijn. Het is alsof hij de chaos van de wereld vangt, maar dat vervolgens in een strak kader plaatst.
Een mooi en vrij spectaculair voorbeeld is het werk 'Circle Sprayers' dat Rutger de Vries onlangs bij Kunstplatform LINK in Zwolle realiseerde. Tijdens de opening werd een wandschildering verwezenlijkt via een zorgvuldig voorbereide operatie, waarbij techniek en toeval hand in hand gaan.
Voor de nieuwe multiple Paint Bomb Series maakte De Vries gebruik van een nieuw gebouwd apparaat dat met medium gevulde kerstballen laat vallen op schilderijen op doek. De randvoorwaarden van de serie zijn van tevoren heel precies uitgedacht. Ook hier speelt toeval en beheersing een grote rol. De kunstenaar die zichzelf op enige afstand zet (soms zelfs buitenspel) van het schilderproces. Het resultaat is fantastisch, niet te evenaren op je beeldscherm.
De 10 'Paint Bomb Series' multiples zijn alle uniek, acrylverf op doek met spieraam, 50 x 40 cm. Scroll naar beneden om ze allemaal te zien. Achter de koopknop vind je extra foto's van de werken.
Wat Rutger de Vries zo boeiend maakt, is dat zijn werk altijd een element van verrassing heeft. Het lijkt alsof hij de regels van traditionele kunst aan de kant schuift en zijn eigen spel bedenkt. Zijn werken voelen fris, levendig en van nu, en dat maakt hem tot een buitengewoon spannende kunstenaar.
Als je ooit de kans krijgt om een van zijn installaties in het echt te zien: doen! De kracht van zijn werk ligt namelijk niet alleen in hoe het eruitziet, maar ook in hoe het je laat voelen als je ervoor staat. Groot, kleurrijk, geraffineerd, cru en opwindend.
We brengen ook twee grote gelaagde en speelse werken van Rutger de Vries uit een vergelijkbare serie: Fantasia (2024). De hoeveelheid duizelingwekkende details doen denken aan de NASA fotografie van verre sterrenstelsels.
Het werk van De Vries (Zwolle, 1987) wordt beïnvloed door de tradities van de schilderkunst en de conceptuele kunst. Hij focust op een systematische logica die aansluit bij de fysieke plek van het kunstwerk. Het schildersgebaar wordt uitbesteed aan zelfontwikkelde gereedschappen en computergestuurde machines. De Vries zorgt voor de randvoorwaarden van een werk. De apparatuur bepaalt de compositie, vorm en intensiteit van de geautomatiseerde schilderijen en wandschilderingen.
Vanuit zijn atelier in Berlijn werkt hij aan diverse projecten in binnen- en buitenland. Van permanente installaties (Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, Capital C, Amsterdam) tot tijdelijke ingrepen bij NP3 in Groningen, De Bijenkorf in Eindhoven en bij mini galerie in Amsterdam. Voor 2025 staan er weer een aantal spannende nieuwe projecten op stapel.
Rutger de Vries brak definitief door in 2016 bij zijn overrompelende installatie op de Rijksakademie Open. De verf werd uit vier brandblussers op de muur losgelaten met een uit de kluiten gewassen printerknop in cyaan, magenta, geel en zwart. Deze poëtische ingreep van de harde kleuren gespoten op de witte wand en de plas verf onderaan het werk was een instant klassieker. En een mooie voorbode van geweldige projecten die komen gingen.
Rutger de Vries woont en werkt sinds enige jaren in Berlijn. De Vries maakt met regelmaat grote presentaties, onder meer:
Paint Booth - Lage Egal, Berlijn
Spray Range - Knotenpunkt, Paul Roosen Contemporary, Hamburg
Circle Sprayers - Interface, Lille Art Up!, Lille
Remix, Big Art, Hembrugterrein, Zaandam
Color Bars - Murals Inc. Machine painting show, Art Rotterdam 2020, Rotterdam
Zijn werk is opgenomen in diverse publieke en private collecties, onder meer: Nationale Nederlanden, Den Haag, Allen & Overy, Amsterdam, Vrije Universiteit, Amsterdam, Buitenlandse Zaken, Den Haag, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Den Haag.
Wij brachten al verschillende succesvolle edities met Rutger de Vries. Daarnaast maakten we in 2023 een bijzondere presentatie met unieke werken bij ons in Amsterdam.