Hans Aarsman – diverse prints – gratis download

“Ik beschouw een foto als een verzameling feiten gezien vanaf een bepaald punt en op een bepaald moment, en als die combinatie van feiten interessant zijn – dan is de foto interessant.”

Vandaag aandacht voor Hans Aarsman (Amsterdam, 1951) fotografiejournalist bij de Volkskrant en De Wereld Draait Door, en onder andere samensteller van Off The Record, de fantastische fotografiepresentatie van het Stedelijk op Art Amsterdam 2009. Aarsman is liefhebber van foto’s zonder primair artistiek oogmerk. Fotograferen om te verzamelen, te registreren of te documenteren. Fotografie die vooral mooi wil zijn daar moet hij niet zoveel van hebben.  “Of het goed gecomponeerd is – met een mooi strijklichtje of allerlei andere flauwekul, daar bemoei ik me niet meer mee”.  (zie TEDX)

Niet meer want Aarsman was zelf fotograaf voordat hij zijn roeping vond als fotodetective, briljante beeldontleder en droogkomische duider.  In 2006 kocht het Nederlands fotomuseum een aanzienlijk deel van zijn fotografische oeuvre. Onder andere zijn veelgeroemde fotoproject Hollandse Taferelen. De fotograaf trok hiervoor een jaar met een camper door Nederland en maakt een serie licht-absurde landschapsfoto’s om je vingers bij af te likken. En nu komt het mooiste. 99 Foto’s uit deze serie en andere projecten als Aarsman’s Amsterdam, Oost-Duitsland en Openbare Rituelen zijn via de site van het museum gratis te downloaden en te printen op A3 formaat.

Uit het toenmalige persbericht: “Met het verkopen van foto’s heeft Hans Aarsman altijd moeite gehad. Waarom zou een print meer dan een paar tientjes moeten kosten? Hij heeft de oplage van zijn werk dan ook nooit kunstmatig beperkt. Dat doe je niet met een medium dat zich zo gemakkelijk laat verspreiden. Maar wat reken je dan voor een print? Allemaal gedoe waar hij zich niet mee bezig wil houden. Toen het Nederlands fotomuseum te kennen gaf een serie afdrukken van zijn belangrijkste projecten te willen verwerven, zag hij zijn kans schoon en bedong dat zijn foto’s gratis beschikbaar zouden komen via de site van het museum.”

De kunstmatige schaarste in de fotografie door het aantal afdrukken te beperken is natuurlijk het gevolg van een commerciële beslissing. Hoe zeldzamer een werk des temeer kun je er voor vragen. Ook de fotograaf en zijn galeriehouder moeten immers leven. Toch blijkt het voor beginnende kunstkopers lastig zich hiermee te verzoenen. Een poosje geleden ontstond er hierover een interessante discussie in de comments op ons maandelijks gastblog bij nrc.next. Terecht vroeg een lezer zich het volgende af:

“Het limiteren van het aantal afdrukken lijkt mij niet op basis van artistieke motieven te gebeuren. Immers, als de afdruk het kunstwerk is, dan kan het aantal afdrukken niet ook nog eens onderdeel zijn van het kunstwerk. “

Aarsman koos er voor om een groot deel van zijn werk gratis beschikbaar te maken, deels in de hoop dat meer fotografen op deze manier hun werk ter beschikking zouden stellen. In de afgelopen vijf jaar lijkt niemand zijn voorbeeld gevolgd te hebben. Wat vind jij – is het weggeven van foto’s een goed idee?

Je kunt de bestanden gratis downloaden via deze link: http://www.downloadhansaarsman.nl