De KunstKoop

Het Mondriaan Fonds heeft bericht ontvangen van Santander Consumer Finance dat zij de samenwerking met betrekking tot de KunstKoop per 1 januari 2024 beëindigen. Bestaande leningen blijven doorlopen.

Dus dat is spijtig nieuws. Voorlopig kun je dus geen gebruik maken van deze mooie regeling om te lenen voor de aankoop van een kunstwerk en in termijnen af te betalen. Het Mondriaan Fonds gaat de komende tijd op zoek naar een goed alternatief om de verkoop van kunst in Nederland te blijven stimuleren. Meer informatie op mondriaanfonds.nl

Onderstaande informatie is verouderd/niet actueel, we gaan het updaten zodra er een nieuwe partij is die zorg kan dragen voor de uitvoering van de KunstKoop. Er zijn bij We Like Art ook andere manieren om in termijnen te betalen. Informeer naar de mogelijkheden.

 

De voordelen van de Kunstkoop:

 • Jouw nieuwe aanwinst meteen in huis;
 • Je betaalt in overzichtelijke maandelijkse termijnen;
 • Galerie en kunstenaar worden meteen betaald;
 • Zonder rente, die betaalt het Mondriaan Fonds.

 

Kan ik bij We Like Art gebruik maken van de KunstKoop?

Jazeker, het minimale leenbedrag is 250 euro. Dat betekent dat vrijwel alle werken die je bij ons op de website ziet te koop zijn met de KunstKoop.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Het minimale leenbedrag is 250 euro. Het maximale leenbedrag is 7.500 euro.
 • Er hoeft door de koper geen aanbetaling gedaan te worden bij het sluiten van de koopovereenkomst (maar het kan wel). Het volledige aankoopbedrag kan worden gefinancierd met een KunstKooplening, mits deze niet meer is het dan maximale leenbedrag.
 • De minimale leentermijn is 6 maanden. De andere leentermijnen zijn: 12 maanden, 24 maanden en 36 maanden.
 • Een KunstKooplening kan worden aangevraagd door kopers die in Nederland wonen in de leeftijd van 18 t/m 74 jaar. De lening moet voor het 76e levensjaar afgelost zijn.

 

Popel Coumou, foto: Caroline Coehorst

 

Hoe werkt de KunstKoop?

Stap 1: Je besluit een kunstwerk te kopen bij een galerie die is aangesloten bij de KunstKoop en geeft aan dat je gebruik wilt maken van de KunstKooplening

Stap 2: De galerie vult een paar gegevens over de aankoop voor jou in om de Kunstkooplening bij Santander te starten. Om het aanvraagproces te voltooien ontvang je vervolgens van Santander een e-mail. Deze kun je op eigen gelegenheid invullen en de gevraagde documenten uploaden.*

Stap 3: Als de aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt Santander het leenbedrag aan de galerie waarna de galerie het deel aan de kunstenaar betaalt. En jij lost het in termijnen af. Het Mondriaan Fonds betaalt de rente van jouw lening aan Santander dus jij hebt geen bijkomende kosten.

*Omdat de Kunstkoop een lening is, worden documenten van je gevraagd om je identiteit en je inkomsten & lasten te toetsen en te bewijzen. Hier vind je een checklist met alle documenten die Santander vraagt wanneer je een KunstKooplening gaat aanvragen.

De aanvraag voor een KunstKooplening moet bovendien worden ondertekend met de online identificatie tool iDIN. iDIN wordt aangeboden door ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Bunq. Particulieren die internetbankieren bij deze banken, kunnen direct gebruik maken van iDIN. Triodos Bank biedt vanaf 1 juni 2021 niet langer het online identificatiemiddel iDIN aan.

 

Theo Jansen, foto: Caroline Coehorst

Zit er een addertje onder het gras? Wie heeft hier eigenlijk baat bij?

De KunstKoop is een zogenaamde ideële regeling: het Mondriaan Fonds wil de particuliere markt voor beeldende kunst en vormgeving stimuleren. Het Fonds: “Een bloeiende kunstmarkt vormt een inkomstenbron voor kunstenaars en getuigt van betrokkenheid van individu en samenleving bij beeldende kunst. Om ook in Nederland de particuliere markt voor kunst van hoge kwaliteit een flinke stimulans te geven is er de KunstKoop van het Mondriaan Fonds. Sinds 1997 maakten meer dan 150.000 kopers gebruik van de KunstKoop en kochten voor ruim 166 miljoen euro aan kunstwerken”.

Geen addertjes dus; onderzoek toont louter heilzaamheid aan:

 • honderden kunstenaars hebben jaarlijks profijt van deze regeling,
 • de helft van de kopers had het kunstwerk zonder KunstKoop niet kunnen kopen, en
 • vier op de tien kopers gebruikt de KunstKoop om een extra kunstwerk aan te schaffen.

 

Berndnaut Smilde, foto Caroline Coehorst

Welk bedrag betaal ik maandelijks voor de KunstKoop?

Dat kan al voor de prijs van een sport- of telefoonabonnement. Bereken hier wat een KunstKooplening jou per maand gaat kosten.

Waar kan ik alle informatie over de KunstKoop nog eens nalezen?

Surf naar www.kunstkoop.nl of kijk hier voor de kleine lettertjes. Of bekijk de checklist van Santander.

Ik wil graag precies weten hoe het allemaal in zijn werk gaat als ik via We Like Art een werk koop.

Mail ons je vraag en we geven je snel antwoord: link