De KunstKoop

Wat is de KunstKoop?

De KunstKoop is een nogal gunstige regeling van het Mondriaan Fonds die je in staat stelt werk te kopen van de voorhoede van de Nederlandse kunstwereld. Let op: Geld lenen kost in dit geval geen geld.

Hoe gunstig is de KunstKoop?

Als kunstkoper betaal je niet het totaalbedrag ineens, maar sluit je een renteloze lening af. Dus als je popelt om een werk te kopen dat je raakt dan betaal je al of niet een gedeelte van het bedrag aan, en vervolgens los je maandelijks in maximaal drie jaar tijd de rest van het bedrag af…  zonder dat je rente hoeft te betalen. Hiervoor heeft het Mondriaan Fonds een overeenkomst afgesloten met Santander Consumer Finance Benelux. Het Mondriaan Fonds vergoedt de rente voor de lening direct aan de bank: 100% kunst | 0% rente.

 

Kan ik bij We Like Art gebruik maken van de KunstKoop?

Ja, en helemaal mooi het minimale leenbedrag is 250 euro. Dat betekent dat vrijwel alle werken die je bij ons op de website ziet te koop zijn met de KunstKoop.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Het minimale leenbedrag is 250 euro. Het maximale leenbedrag is 7.500 euro.
  • Er hoeft door de koper geen aanbetaling gedaan te worden bij het sluiten van de koopovereenkomst (maar het kan wel). Het volledige aankoopbedrag kan worden gefinancierd met een KunstKooplening, mits deze niet meer is het dan maximale leenbedrag.
  • De minimale leentermijn is 6 maanden. De andere leentermijnen zijn: 12 maanden, 24 maanden en 36 maanden.
  • Een KunstKooplening kan worden aangevraagd door kopers die in Nederland wonen in de leeftijd van 18 t/m 74 jaar. De lening moet voor het 76e levensjaar afgelost zijn.

arjen-veldt-2013-we-like-art-westergasfabriek
Foto: Arjen Veldt

Hoe werkt het?

Het aanvragen van de KunstKoop verloopt digitaal. Je ontvangt van ons een factuur voor je aankoop, je doet de digitale aanvraag bij Santander en deze wordt in korte tijd beoordeeld. Na een positief bericht van Santander gaan wij snel aan de slag om jou je kunstaankoop te kunnen leveren. Hier zie je een handige checklist voor wat betreft het uploaden van informatie voor je aanvraag: LINK

             

Zit er een addertje onder het gras? Wie heeft hier eigenlijk baat bij?

De KunstKoop is een zogenaamde ideële regeling: het Mondriaan Fonds wil de particuliere markt voor beeldende kunst en vormgeving stimuleren. Het Fonds: “Een bloeiende kunstmarkt vormt een inkomstenbron voor kunstenaars en getuigt van betrokkenheid van individu en samenleving bij beeldende kunst. Om ook in Nederland de particuliere markt voor kunst van hoge kwaliteit een flinke stimulans te geven is er de KunstKoop van het Mondriaan Fonds. Sinds 1997 maakten meer dan 150.000 kopers gebruik van de KunstKoop en kochten voor ruim 166 miljoen euro aan kunstwerken”. Mooie cijfers!

Geen addertjes dus; onderzoek toont louter heilzaamheid aan:

  • honderden kunstenaars hebben jaarlijks profijt van deze regeling,
  • de helft van de kopers had het kunstwerk zonder KunstKoop niet kunnen kopen, en
  • vier op de tien kopers gebruikt de KunstKoop om een extra kunstwerk aan te schaffen.

Welk bedrag betaal ik maandelijks voor de KunstKoop?

Dat kan al voor de prijs van een sport- of telefoonabonnement. Bereken hier wat een KunstKooplening jou per maand gaat kosten.

Waar kan ik alle informatie over de KunstKoop nog eens nalezen?

Surf naar www.kunstkoop.nl of kijk hier voor de kleine lettertjes. Of bekijk de checklist van Santander.

Ik wil graag precies weten hoe het allemaal in zijn werk gaat als ik via We Like Art een werk koop.

Mail ons je vraag en we geven je snel antwoord: link

 

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: