15 multiples van roodbakkende klei

Guido Geelen maakt sculpturen waarin motieven uit de natuur terug te vinden zijn. “Het gaat altijd over dubbelzinnigheid, het verenigen van tegenstellingen: abstract en figuratief, kleur en geen kleur, leven en dood…”

Jeanne Vauterin

 

Guido Geelen werkt zowel in klei, brons, aluminium als hout. Hij won onder meer de Charlotte Köhler Prijs en de Heinekenprijs voor zijn vernieuwende toepassing van het traditionele materiaal klei.

Het werk van Geelen wordt actief verzameld door onder meer het Stedelijk Museum, Museum Kröller-Müller, De Pont, Museum Voorlinden en Museum Boijmans Van Beuningen. Op dit moment is zijn werk te zien in de collectie opstelling bij Museum De Pont, Museum Voorlinden, Kunstmuseum Den Haag en Het Noordbrabants Museum.

De werken van de Tilburgse beeldhouwer weerspiegelen zijn toewijding, werkhouding en innerlijke beweegredenen.

“Mijn werk staat heel dicht bij me: ik heb een fascinatie voor gewone dingen. Natuurlijk transformeer ik die in mijn werk, maar mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven. Dat kan van alles zijn: dingen die ik onderweg zie, muziek, herinneringen. Daarnaast werk ik heel duidelijk vanuit een historisch besef”.

“Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat ik mijn ervaring omzet in materiaal. Kunst gaat over emotie en dat is moeilijk in woorden te vatten.”

Guido Geelen brak eind jaren tachtig door met muren en blokken bestaande uit alledaagse voorwerpen van klei. Stapelingen met radio’s, autobanden, appels, flessen en dieren. Afdrukken in klei die lijken te zijn platgedrukt in een denkbeeldig glazen blok.

 

Het idee om van klei een beeld te scheppen dat tot in het kleinste detail het resultaat is van mijn eigen handelen, dat is iets wat mij enorm fascineert.

Guido Geelen (KNAW Heineken Lectures, 2000)

Zijn beelden van klei, brons en aluminium zijn opgenomen in museum-, bedrijfs- en particuliere collecties.  Ook in de openbare ruimte is zijn werk op allerlei plekken te zien. Bijvoorbeeld in Amsterdam tref je de bekende gouden Uithangborden (1998) aan (Tussen de Bogen – Haarlemmer Houttuinen), en het monumentale werk dat gebaseerd is op de maatvoering van zeecontainers op de kop van de Westerdoksedijk in Amsterdam. Verder onder meer bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht) en in Tilburg, Schiedam, Leiden en Nijmegen.

De beeldhouwwerken van Geelen in de publieke ruimte staan nooit op zich. De werken gaan een samenspel aan met hun omgeving. De zichtlijnen, de relatie met de architectonische omgeving, hoe het licht valt, het materiaalgebruik: alles speelt een rol.

Ook laat hij graag het maakproces zien, de lasnaden zijn onderdeel van het werk, net als de gietkanalen die onderdeel worden van het eindresultaat.

“Opdrachtgevers stimuleren het proces tot uitdagende oefeningen in ‘out of the box’ denken. Ik ben blij en dankbaar om de strijd, maar ook de vreugde, door te maken van dit wonderlijke scheppingsproces.”

 

15 Multiples van klei

Guido Geelen maakte speciaal voor We Like Art een bijzondere multiple. We zijn heel trots op deze samenwerking, die al heel lang op onze verlanglijst stond.

De sculpturen zijn functioneel en tegelijkertijd kenmerkend voor het werk van Geelen: je krijgt onmiddellijk associaties met koppen, oog- en neusgaten. Bezielde klei die wezens oproept.

Ik heb een pak met roodbakkende klei doormidden gesneden en afdrukken van mijn linker en rechterhand in de zachte klei gemaakt. De handeling is goed zichtbaar maar ik ben zelf afwezig, alleen die simpele afdruk is nu in steen vereeuwigd.

Ik merk dat mijn werk steeds meer naar een essentie terug gaat. Een pak klei, zoals dat in de winkel te koop is kan met een paar eenvoudige ingrepen al heel betekenisvol zijn.

Guido Geelen

Zonder titel | boekensteunen, roodbakkende klei (2023)
 950,00 Gebakken klei / fired clay. Oplage: 15 + 3 AP 13 x 28 x 15 cm (H x L x B)

INFORMATIE"De nieuwe eigenaar van de multiple kan er zijn eigen boeken mee steunen. Het woord boekensteun geeft de betekenis al, het is letterlijk en figuurlijk steunen – en dat laatste is wat boeken ook doen."Guido Geelen

Zonder titel | boekensteunen, roodbakkende klei (2023)
 950,00
13 x 28 x 15 cm (H x L x B)


KOPEN kopen

De nieuwe eigenaren van de multiple kunnen er hun eigen boeken ermee steunen. Het woord boekensteun geeft de betekenis al, het is letterlijk en figuurlijk steunen – en dat laatste is wat boeken ook doen.

Vorig jaar verscheen het boek Guido Geelen sculptuur/sculpture  2000/2022. Het is een vervolg op het kloeke overzichtswerk van 1986/2000. Speciaal voor de lancering van het boek in Museum De Pont maakte Geelen een boekensteun die beide overzichtswerken overeind hield. In die tijd werkte de kunstenaar met zwart bakkende klei, hij sneed zo’n pak doormidden en maakte afdrukken van zijn linker en rechterhand in de zachte klei.

Een mooi idee en een mooi beeld: 36 jaar werk in twee boeken bij elkaar gehouden door zijn handen, met dat ene pak gebakken klei. Voor We Like Art vond hij het toepasselijk om dit werk in rood bakkende klei uit te voeren.

“Een beeld kan bij mij heel groot of heel klein zijn, het formaat maar ook het materiaal heeft te maken met de achterliggende gedachte. Bij een multiple zoals deze wil ik dat de vraag van de opdrachtgever en mijn werkwijze in het kunstwerk samenkomen. Rood bakkende klei en Guido Geelen horen voor veel mensen bij elkaar.”