Joncquil – The Grey (2011) – gratis download

Naar aanleiding van de tentoonstelling I should have done that in Nest in Den Haag, maakte Joncquil (Zeist, 1973) een cover van het schilderij ‘De Schimmel’ van Phillips Wouwerman (Haarlem, 1619-1668). De reproductie van het schilderij van Wouwerman zwerft al jaren om Joncquil heen, als kind zat hij uren op de trap bij zijn oma om naar het ding te kijken, tegenwoordig hangt het in zijn atelier, nog steeds in hetzelfde krakkemikkige lijstje. Zoals we gewend zijn van de kunstenaar, is zijn ‘ode’ aan Wouwerman in praktisch 1 kleur, in dit geval The Grey. (lees hier ook een eerdere post over het werk van Joncquil)

Het origineel uit 1646 hangt in het Rijksmuseum. Samen met fotograaf Peter Cox zocht de kunstenaar het origineel op in de catacomben van het Rijks, en maakte daar een nieuw werk: het origineel, de reproductie en de cover van Joncquil’s eigen hand. Dit nieuwe werk hangt in de expositie I should have done that, maar kan ook bij jou thuis hangen binnenkort. Het werk is namelijk gratis te downloaden als groot bestand, volg deze link. Het enige wat je nog moet doen is het prachtig laten afdrukken in de maat 30 x 40 cm. En voordat je het laat inlijsten, komt de kunstenaar het graag signeren bij je thuis. De kosten daarvan zijn slechts de reiskosten vanaf Den Haag en een diner. Nou… om blij van te worden toch?

In de tentoonstelling bij Nest citeren 13 kunstenaars het werk van anderen, onder wie Jasper de Beijer, Amie Dickie, Iris van Dongen, Marcel van Eeden, V&B, Charlotte Schleiffert etc. Het coveren van andermans werk is in de hedendaagse kunst (nog) lang niet zo common als bijvoorbeeld in muziek. Zoals Machteld Leij zegt in het NRC: “We zien nu eenmaal liever de kunstenaar niet als een dweperige fan, maar als authentiek en autonoom genie.” Interessant dus, welke voorgangers inspiratie zijn voor deze hedendaagse kunstenaars. En op welke manier ze ingaan op het bestaande werk, welke aspecten en welke lagen in het werk van de ander, triggert de kunstenaar tot de gedachte, dat had IK moeten maken.

Ga dat zien, de ‘covers’ en originele werken nog tot en met 9 oktober aanstaande. Op zondag 9 oktober is er om 15.00 uur een rondleiding bij Nest. Isabel de Sena vertelt dan meer over de opzet en inhoud van de tentoonstelling (meld je hier even aan).

titel: The Grey, 2011
techniek: fotoprint, onbeperkte oplage
afmetingen: 30 x 40 cm
prijs: € 0,-
verkoopinfo: volg deze link
  • Joncquil

    The Grey, 2011
    Uitverkocht

  • Interview met Joncquil

    Joncquil neemt deze maand zijn intrek in galerie Ramakers in Den Haag. Hij kreeg carte blanche om als experiment zijn atelier gedurende de lengte van een tentoonstelling te verplaatsen naar de galerie. Maar wat maakt hij daar eigenlijk? We vroegen het hem.

    Lees verder: Interview met Joncquil
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: