Fotobeurs Unseen lost hoge verwachtingen in

Met meer 208.000 bezoekers staat het relatief kleine FOAM op de 19e plek van best bezochte musea in 2011. Er staan maar 2 musea met een hedendaagse programmering boven dit Amsterdamse fotomuseum - namelijk het Groninger Museum (212.000) en het Haags Gemeentemuseum (330.000). Dat is een ongelooflijk goede score.

FOAM weet dan ook van aanpakken, veel tentoonstellingen per jaar. Een spannende programmering met publiekstrekkers naast tentoonstellingen voor een kleiner publiek. Een actief betrokken social-media achterban (richting de 30.000 FB-vrienden) en een vooral een uiterst ondernemende spirit.

De vormgeving van FOAM Magazine, maar eigenlijk alles wat met de vormgeving en marketing van FOAM van doen heeft, is in handen van partner sinds het eerste uur Bureau Vandejong. Er is geen museum in Nederland dat zo’n goeie marketing heeft. En dat zichzelf zo bewust, speels en consequent als merk in de etalage zet. (Okee het Rotterdamse Boijmans mag er ook zijn).

Dat de nieuwe internationale fotobeurs Unseen uit de koker van FOAM komt is dan ook niet verbazingwekkend. Knap om in twee jaar tijd zo’n professionele beurs neer te zetten. Daar is veel energie en tijd ingestoken. Vorig jaar september zou de beurs eigenlijk haar eerste editie beleven, maar Unseen werd toen afgeblazen omdat een jaar te kort bleek om de zaak op poten te krijgen.

Als bonus kwam er een paar maanden geleden een zak met geld van het Blockbusterfonds. Zo kon het hele Westergasfabriekterrein gebruikt worden, een inhoudelijke tentoonstelling over Modefotografie toegevoegd worden en flink aan zichtbaarheid van het merk Unseen gedaan worden. Dat laatste kan je bijna niet zijn ontgaan… het is Unseen all over the place.

Ook leuk zijn de 400 vouchers van 1.000 euro die de BankGiroloterij (als tegoedbon uit te geven op Unseen) als prijs uitdeelde. 400.000 euro omzetgarantie voor de deelnemende galeries. Ongeveer de helft van het jaarlijkse Kunstkoopregeling budget…

Verzamelaars, liefhebbers en first-time buyers, iedereen komt aan zijn trekken. Uitstekende galeries uit binnen- en buitenland zijn inderdaad met mooie presentaties neergestreken in de Gashouder en het Transformatorhuis. Er is een uitgebreide randprogrammering met films, lezingen en een superleuke internationale kunstboekenbeurs in de Machinefabriek: Offprint (heerlijk DIY sfeertje).

Voor de beginnende kunstkoper is er The Unseen Collection in een glazen kas op het buitenterrein bevat 80 werken van de deelnemende galeries onder de 1.000 euro. Een beetje zoals onze WLA Lounge op Art Amsterdam. Je ziet hier echt hele mooie aanbiedingen en werken waar je hebberig van wordt. Daar zullen waarschijnlijk heel wat tegoedbonnen stukgeslagen worden.

De beurs zelf is voorbeeldig vormgegeven met sierlijke taartpunten in de ruige industriele Gashouder. De verlichting is uitstekend en het getoonde werk heel goed. Als het even kan moet je het echt met eigen ogen gaan bekijken. Het is allemaal van een on-Nederlandse allure. Stijlvol, hip en strak. Het is wel raadzaam online een ticket te kopen, vanmorgen stonden er mensen een half uur in de rij.

En dat te bedenken dat het hele terrein afgelopen weekend nog overstroomt werd door tennisfans voor de Davis Cup. Dinsdagmiddag 16:00 uur was de latex droog en konden de galeriehouders gaan inrichten. Knap werk.

  • Terugblikken op Amsterdam Drawing 2012

    We vroegen Hans en Francis van galerie Vous Etes Ici, de initiatiefnemers van Amsterdam Drawing naar hun indrukken van de eerste editie van deze nieuwe beurs voor werk op papier aan de overkant van het IJ vlakbij de NDSM-werf. 18 Galeries toonden werk in de geschakelde ruimtes van Nieuw Dakota en de nieuwe galerie van Vous Etes Ici.

    Lees verder: Terugblikken op Amsterdam Drawing 2012
  • Affordable Art Fair: Als je begint met kunst kopen dan verdien je beter.

    “Op de Affordable Art Fair (AAF) in de Amsterdamse Westergasfabriek kunnen ervaren verzamelaars, maar ook beginnende kunstkopers t/m zondag hun slag slaan voor werk met een maximale prijs van 5.000 euro. Nieuw is de ‘500 euro area’, waarin diverse galeries hun aanbod in de prijscategorie tot 500 euro bijeen hebben gebracht. Ook is er een verkoopexpositie met werken van nog onontdekte kunstenaars: de ‘Ongekend Talent Expositie’.” Kijk - als zelfs het NRC Handelsblad gewoon je persbericht overschrijft in het Cultureel Supplement – dan heb je het wel goed gedaan.

    Lees verder: Affordable Art Fair: Als je begint met kunst kopen dan verdien je beter.