(Pre)view WLA @ Bijenkorf – Dieuwke Spaans – Stille – € 970

DieuwkeSpaansStille1

Dieuwke Spaans | Stille, 2011 | piezografie, verf en collage in lijst, oplage 50 | 87 x 75 cm | € 970.
Van 10 april tot 19 mei exclusief te zien bij We Like Art @ de Bijenkorf

Een unieke editie van Dieuwke Spaans! Hier worden we echt blij van. Dit werk in oplage, is door de kunstenaar met de hand gesneden en elk exemplaar is beschilderd: kleine toevoegingen zoals de oogjes van de vogels.

Vorig jaar zagen we het werk van Spaans sinds lange tijd weer in een solotentoonstelling. Indrukwekkende taferelen, oorlogsbeelden in donkere kleuren met daaromheen een krans van felgekleurde vogels en bloemen. De collages met geschilderde onderdelen, zijn samengesteld uit beelden uit tijdschriften, kranten en boeken, die de kunstenaar opspeurt op boekenmarkten en in kringloopwinkels.
Met allerlei afbeeldingen uit verschillende tijden en oorlogen ontstaat langzaam – soms werkt ze maanden aan een werk – een nieuwe horizon. In een interview noemt Spaans zichzelf eerder een manipulator dan een schepper: ‘Want ik werk met bestaand beeldmateriaal. Elke beeld bestaat al en is geschiedenis. Ik knip, zet de beelden bij elkaar in nieuwe combinaties en zo rangschik ik opnieuw de werkelijkheid, de bestaande geschiedenis tot nieuwe geschiedenissen.’

Vervreemdende werken, wanorde en heftigheid in combinatie met een fleurige schoonheid die je als kijker in eerste instantie tegemoet komt. De titel van haar solotentoonstelling, Entanglements, ‘waarschuwde’ er al voor dat je verstrikt zal raken in haar beeldende speculaties over “onderlinge relaties, tijd, geschiedenis, schoonheid, rituelen, metaforen en symbolen, waarin geen vast standpunt te herkennen is”.
Wow, wat een bijzonder werk, nu dus voor deze fijne prijs (inclusief een mooie lijst).

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: