Katinka Lampe – nieuwe editie en Kinderportretten in Museum van Loon

Tijdens We Like Art @ Art Rotterdam hing er een wel bijzonder gunstig geprijsde Katinka Lampe aan de wand. Een meisje houdt een bontje om haar hals vast en kijkt je uitdagend aan. Deze c-print is een speciale editie bij het nieuwe boek Grace, waarin Lampe’s portretten van de afgelopen vijf jaar staan.

3-Katinka-Lampe-studiohanswilschutMUSEUMVANLOONVeel van deze portretten zijn nog t/m 9 juni te zien in de tentoonstelling Kinderportretten in Museum van Loon in Amsterdam. In het rijkelijk gedecoreerde interieur van Museum van Loon hangen op het moment portretten van kinderen uit de zeventiende eeuw tot nu. De kinderen van de regentenfamilie worden al eeuwenlang door bekende Nederlandse schilders geportretteerd. Deze schilderijen zijn nu niet alleen voor het eerst in het museum te zien, maar gaan daarnaast een dialoog aan met het werk van Lampe. Er hangen grote doeken van Lampe, maar ook kleine portretten op papier. Lampe heeft zelfs de kinderen Van Loon geportretteerd.

1-Katinka-Lampe---speciale-editie

De historische schilderijen zijn gedetailleerde portretten waarbij je het idee krijgt het karakter van het kind af te kunnen lezen aan de houding en attributen. Hoe anders is dat bij Lampe! Haar schilderijen lijken vluchtig geschilderd, met dunne verfstreken lijkt ze een tijdelijk moment vast te leggen. Lampe is er bovendien niet op uit om het karakter van de geportretteerde vast te leggen, ze creëert van tevoren een karakter wat ze wil schilderen. Met attributen en met foto’s ter inspiratie vraagt ze haar modellen om een bepaalde houding aan te nemen. Het is soms een echte verkleedpartij. Dat wordt vervolgens gefotografeerd, waarna Lampe een schilderij maakt. Een portret wordt hier ingezet om het verhaal van de kunstenaar te vertellen. De combinaties van historische portretten en de werken van Katinka Lampe prikkelen om het goed te bekijken.

2-Katinka-Lampe-studiohanswilschutMUSEUMVANLOON-4

In een paar vitrines liggen kleinere werken, waaronder ook het origineel van de speciale editie. Het is een vreemd portret, van een meisje dat tegelijkertijd uitdagend, maar ook onzeker kijkt. Het lijkt alsof ze ieder moment haar ogen neer kan slaan. Die kwetsbaarheid is in veel van haar portretten zichtbaar.

5-Katinka-Lampe-studiohanswilschutMUSEUMVANLOON

Van dit werk is een c-print op multiplex gemaakt, de editie is voor € 195 inclusief boek te koop. Het boek van 99Uitgevers doet alle eer aan de schilderijen, die paginagroot worden weergegeven. Daarnaast zijn er een aantal foto’s van het atelier en van een fotoshoot toegevoegd en ook een essay geeft toelichting over de werkwijze.

6-Katinka-Lampe-at-Start-Buying-Art-Van-Nelle

Je kunt de multiple bij ons bestellen. Dit zijn de gegevens: Titel: 194194 (2014), Formaat print: ø 19.4 cm, C-print op 19 mm berken multiplex paneel, oplage: 50, genummerd en gesigneerd. UPDATE: de editie is inmiddels uitverkocht.

Installatiefoto’s Museum van Loon: Hans Wilschut