Schilderijen van Patricia Spoelder

Erg leuk om hier een aantal heerlijke schilderijen van Patricia Spoelder (Ilpendam) te bespreken. Haar werk valt altijd op vanwege het bijzondere licht en het ogenschijnlijke schildergemak.

1-Flat-35-x-45-cm-olie-op-linnen-Patricia-Spoelder

Flat, 35 x 45 cm, olieverf op doek, verkocht

Virtuoos en precies weet zij het licht te vangen in haar werk. Neem haar stadslandschappen. De haze van een bewolkte dag ligt als een sluier over de stad. En dan een gedurfde uitsnede van een flat als een lomp vlak middenin het schilderij. Een blinde muur zo prominent opnemen in je schilderij, dat getuigt van lef.

In de verte doet dit schilderij denken aan die mooie aankoop van het Van Gogh museum van een paar jaar geleden: Montmartre in de regen van Pierre Bonnard. Diezelfde nadruk op een blinde muur centraal in het schilderij. Mooi zo’n hernomen invalshoek maar dan ruim 100 jaar later – aan de rand van Amsterdam. Patricia ziet deze beelden op de oostelijke eilanden waar ze woont en vaak op pad is – altijd op zoek naar een bijzondere uisnede of compositie.

“Met een fotocamera op zak fiets ik dan door de stad op jacht naar mooie beelden op verschillende momenten van de dag of jaargetijde. Het water in de vroege ochtend geeft bijvoorbeeld een prachtig atmosferisch perspectief door de ochtenddauw. Het herfstlicht heeft soms dat roze met de avondzon en in de winter kan het prachtig kaal en ijzig blauw zijn.”

2-breaking-sun-35-x-45-cm-Patricia-Spoelder

Breaking sun, 35 x 45 cm, olieverf op doek, € 1.000

Naast de stad blijft haar oog ook hangen aan andere onderwerpen. Films, beelden uit tijdschiften. Het kan allemaal stof zijn voor nieuwe schilderijen. Zoals dit schilderij van een zonovergoten blauwe gestalte.

3-Man-with-bird-olie-op-linnen-Patricia-Spoelder

Man with bird, 40 x 50 cm, olieverf op doek, € 1.250

“Soms wordt ik ook gepakt door een film die ik zie. De manier waarop de beelden zijn gemaakt en de sfeer die dat weer uitstraalt. Jaren geleden zag ik een documentaire over het leven van de mensen in het interbellum in Duitsland. Enorm idealistische romantische zwart-wit beelden van blote zwemmende mensen in een meertje en zonovergoten picknickend in parken. Dit heeft natuurlijk door het oog van de toeschouwer van nu een heel andere lading. Dit maakt voor mij zo’n filmstill interessant. Het portret komt heel dichtbij door dikke verf en materie. Hij kijkt je ook heel direct aan alsof hij jouw gedachte wil lezen.” 

4-bird-40-x-50-olie-op-linnen-Patricia-Spoelder

Bird, 40 x 50 cm, olieverf op doek, € 1.250

“De vogel was eigenlijk een onaf schilderij. Soms vind ik ook foto’s die mij iets doen in magazines of internet. Die beelden wil ik dan vertalen in verf. Hierdoor veranderen ze en krijgen een andere lading. Ik wilde eerst tralies ervoor schilderen maar merkte dat dit niet nodig was. Alsof je samen met deze vogel in de kooi zit.”

5-Clean-35-x-45-cm-olie-op-linnen-Patricia-Spoelder

Clean, 35 x 45 cm, olieverf op doek, € 1.000

Dit lijkt ons de setting van het universele tell-sell decor – inclusief bordkartonnen studio en felle studiolampen. Het aanprijzen van goederen onder vaste voorwaarden. De in een reeks snelle kwaststreken neergezette mannelijke expert in een Amerikaanse keuken. Heerlijk en Clean.

Patricia Spoelder is opgeleid aan de Rijksacademie in Amsterdam en figureerde al op talloze plekken oa in 2012 in de bijzonder fijne tentoonstelling Door Schildersogen. Een parade van goede schilders. Hier staat een mooi blog over de bruine flat van Spoelder die in die tentoonstelling hing. (zie beeld bovenin)

Bekijk en reserveer de werken van Patricia Spoelder in onze Shop.