Rietveld Academie | Graduation Show 2016

Ga je deze week kijken naar de eindexamen presentatie van de Rietveld in Amsterdam? Schrik dan niet van de hoeveelheid. Het beste is om de enorme vloed van kunstwerken en presentaties monter te ondergaan, er valt veel te genieten. En de broodjes van de kantine zijn prima.

Rietveld Eindexamen

Ga je deze week kijken naar de eindexamen presentatie van de Rietveld in Amsterdam? Schrik dan niet van de hoeveelheid. Het beste is om de enorme vloed van kunstwerken en presentaties monter te ondergaan, er valt veel te genieten. En de broodjes van de kantine zijn prima.

AnimatedPoster Rietveld Academie

Een voordeel van de Graduation Show van de Rietveld is dat de gangen en lokalen – die normaliter getuigen van een vrolijke onopgeruimde chaos – nu netjes en blinkend opgepoetst zijn. In het fraaie oude Rietveld pand kun je het beste meteen de trap naar boven nemen en dan per vloer afdalen. Er wordt door studenten en begeleiders vaak gemopperd over het oude Rietveld gebouw uit 1966, het kan er met al dat modernistische glas knetterheet worden. Maar let vooral op de unieke sfeer en de mooie oplossingen, zo worden lokalen door schuifpanelen veranderd in een museale setting. Autonome kunst, mode en vormgeving wisselen elkaar af. Het is fijn ronddwalen door de gangen, lokalen en de gymzaal waar al tientallen jaren niet meer gebasketbald wordt.

voorbereidingen eindexamen presentatie Rietveld Academie 1

De nieuwbouw van Benthem Crouwel komt over als een vrolijk anarchistische kunstenaarsflat met prominent zicht op de oudbouw. Voor de gelegenheid zijn er naast de Rietveld aan het water glaspaviljoens neergezet voor de modeafdeling en een kekke bar. De nieuwbouw kun je ook handig per verdieping afkammen. Niet allemaal achter elkaar natuurlijk want dat is wat veel gevraagd. Neem een pauze in de zon en bekijk tussendoor de afdeling keramiek, elk jaar is het weer smullen van de speelse oplossingen en lucide beelden. Het Rietveld Paviljoen op het middenterrein is een pareltje, het is onlangs opnieuw opgeknapt en voorzien van een eigen website waar je je horizontaal ongans kunt scrollen: http://pavilion.rietveldacademie.nl/

voorbereidingen eindexamen presentatie Rietveld Academie 3
Veel eindexamen werk dat je zult zien is niet meteen te begrijpen. Vaak liggen er charmante visitekaartjes of ansichtkaarten naast de bloemen en flessen wijn van familieleden, een toelichting op het werk ontbreekt meestal of is ondoorgrondelijk (Engels) kunstlingo opgesteld. Zijn de makers dan niet aanspreekbaar? Toch wel, het is juist superleuk om een praatje aan te knopen met de kunstenaars. Hun verhaal is vaak heel bijzonder en ze zijn er bijna altijd voor in. Bedenk wel dat de voertaal Engels is, een meerderheid van de verse alumni komt uit het buitenland.

Rietveld Graduation Show

Het is al met al een feest om rond te lopen. Als er een academie is die een geweldige sfeer van hooggestemde verwachtingen weet te op te roepen dan is het de Rietveld. Niet onterecht natuurlijk. Veel kunstenaars en vormgevers van naam en faam hebben er een paar jaar doorgebracht.

Rietveld Graduation Show, 6 t/m 10 juli 2016, informatie: link

  • Heerlijke buzz @ de Rietveld Eindexamententoonstelling

    Gisteren opende de slotpresentatie van een nieuwe lichting kunstenaars en ontwerpers van de Rietveldacademie in Amsterdam. Pal naast het foeilelijke pand van een groot advocatenkantoor staat het nog altijd fantastische gebouw van Rietveld. Voor de gelegenheid helemaal schoongemaakt en tijdelijk in onberispelijke staat. Veel wanden tussen de lokalen zijn weggeschoven zodat er ruime en lichte presentatieplekken ontstaan. De nieuwbouw van Benthem Crouwel komt over als een vrolijk anarchistische kunstenaarsflat met vooral prominent zicht op de oudbouw. Voor de gelegenheid zijn er naast de Rietveld aan het water glaspaviljoens neergezet voor de modeafdeling en een kekke bar.

    Lees verder: Heerlijke buzz @ de Rietveld Eindexamententoonstelling
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: