Elspeth Diederix – laatste exemplaren Fire Still Life

De editie Fire Still Life (2004), is een typische Elspeth Diederix voor een mooi bedrag, ingelijst en wel. Er zijn nog 3 exemplaren. UPDATE: De editie is nu helemaal uitverkocht.

elpeth-diederix-fire-still-life-2004Elspeth Diederix, Fire Still Life (2004), digitale print op aluminium in lijst, oplage 100, 37 x 28 cm.

Diederix (1971 Nairobi, Kenya) reist veel en graag. Onderweg krijgt ze de ideeën. Die ze vervolgens uitwerkt in haar foto’s en al reizend vindt ze de landschappen die ze gebruikt als decor voor haar beelden. Vaak is het niet meer dan een flits waarin ze door de alledaagse dingen heen haar eigen beelden ziet. Daarna volgt een proces van zoeken, proberen en fotograferen. Net zo lang tot er een echte Diederix is ontstaan.

elspeth-diederix-fire-still-life-aan-de-wand

Ze zei ooit eens: “Ik wil die momenten uitbeelden waarin een voorwerp zijn logica verliest en even abstract wordt, momenten waarin de aanwezigheid van de dingen een eigen leven gaat leiden.”.

Het kan beginnen met een plastic zakje, een fel groen balletje of een kunstbloem. Diederix is erg gevoelig voor vorm en kleur. Met een minimale ingreep weet ze levenloze dingen uit hun context te tillen waardoor de dubbelzinnigheid, de elegantie of de humor van een object boven komen drijven.

Fotobewerking via Photoshop is not done voor Elspeth Diederix. De foto’s laten vaak juist precies zien wat ze gemaakt heeft. Het visdraad is soms nog zichtbaar. De locatie, het landschap, de plantengroei zijn vaak belangrijke elementen in haar werk, in die setting bouwt ze haar scene op. De hulpmiddelen hierbij mogen best gezien worden in de uiteindelijke foto, een bewuste keuze, haar beelden moeten niet ‘te gelikt’ worden.

Hier zie je een video van 4Art (AvroTros) waar Elspeth Diederix over haar stillevens vertelt. Ook erg leuk is deze informele video van Rietveld TV (let niet op de nerveuze soundtrack):

Tijdens de afgelopen editie van fotografiefestival Unseen in de Westergasfabriek pakte Diederix uit met een solo bij haar galerie StigterVanDoesburg. Wat een geweldige wand! Hier liet ze werk zien uit de serie The Studio Garden waar ze de afgelopen jaren aan werkt. Het is een mix van tuinieren, fotograferen en settings maken die onweerstaanbaar is. Met gedoseerd zonlicht, maanlicht en licht van zaklantaarns, projectoren en mobiele telefoons toont ze een raadselachtige en ontregelde wereld. Bloemen worden speels geknipt, gekleurd, vervlochten, getaped. Op haar blog brengt ze verslag uit van haar experimenten: Thestudiogardenblogspot. Het maakplezier spat er vanaf!

elspeth-diederix-unseen-2016

Ze won trouwens een mooie prijs tijdens Unseen. Uit een ijzersterke shortlist werd ze gekozen om een nieuw werk te maken voor de kunstcollectie van belastingadviseurs Meijburg, de zogeheten Meiburg Art Commission.