FreelingWaters | Painted Books

We Like Art toont op Art Island (17-19 mei, IJmuiden haven) de bijzondere installatie 'Painted Books' van kunstenaarsduo FreelingWaters. 'Painted Books' (2023), bestaand uit een verzameling van 20 beschilderde houten objecten.

Gijs Frieling en Job Wouters schilderden hun favoriete titels; van The Book of Miracles tot Nader Tot U van Gerard Reve; van Into the Wild van Jon Krakauer tot Donald Judd, Complete Writings 1959-1975. Een eclectische boekenclub in opwindende vormgeving, typografie en kleur.

Speciale editie Painted Books: je kunt jouw favoriete boektitel door FreelingWaters laten uitvoeren als uniek object. Lees hieronder meer over deze bijzondere mogelijkheid.

Het duo FreelingWaters bestaat uit Gijs Frieling – bekend van zijn grootschalige muurschilderingen die decoratieve schilderkunst, volkskunsttradities en religieuze iconografie samensmeden – en Job Wouters een beoefenaar van de verloren kunst van het psychedelische en uitzinnige handschrift, bekend om zijn ongebreidelde alfabetische experimenten.

FreelingWaters opereert tussen illustratie, schilderkunst, grafisch ontwerp en meubelontwerp. Werk van FreelingWaters wordt getoond bij onder andere Future Perfect, New York, Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam, en the Wrong Shop, Londen. Ook werkten zij samen met modemerken Lemaire en Dries van Noten.

FreelingWaters Painted Books (2023)
 18.000,00 Caseïneverf en pigment op hout Variërende afmetingen van 20 x 15 cm tot 40 x 25 cm

FreelingWaters

Painted Books (2023)Painted Books (2023) bestaat uit een verzameling van 20 beschilderde houten objecten.

Gijs Frieling en Job Wouters schilderden boektitels van boeken die grote indruk op hen hebben gemaakt; van The Book of Miracles tot Nader Tot U van Gerard Reve; van Into the Wild van Jon Krakauer tot Donald Judd, Complete Writings 1959-1975.

Een eclectische boekenclub in opwindende vormgeving, typografie en kleur.

De set van 20 boekobjecten kan op diverse manieren gepresenteerd worden. We informeren je graag over dit bijzondere kunstwerk.Caseïneverf en pigment op hout
Variërende afmetingen van 20 x 15 cm tot 40 x 25 cm
 18.000,00


Painted Books - meer informatie kopen

De kunstenaars werken met pigmenten en caseïnelijm – een sneldrogend medium afgeleid van melkeiwit. De techniek, die al duizenden jaren wordt toegepast, garandeert een ongeëvenaarde kleurintensiteit en duurzaamheid. Vanwege het sneldrogende karakter van de verf is er geen ruimte voor fouten of retouches, geen vallen en opstaan.

Over 'Painted Books'

De geschilderde boeken die we voor We Like Art hebben gemaakt lijken op de platte kasten, muurschilderingen van een gedecoreerde kast op ware grootte, die het begin van ons FreelingWaters kastenproject vormen.

Deze kasten zien er heel vanzelfsprekend uit, onder andere omdat een kast ook altijd tegen een muur aanstaat. Het is de hele verschijning zonder de inhoud. We houden van de titelsequenties en aftiteling van films, de kaft van de film eigenlijk.

Sommige zijn zó goed dat je de film eigenlijk nauwelijks meer nodig hebt. Bijvoorbeeld de flikkerende opening van Gaspard Noé’s Enter the Void of de aftiteling van Springbreakers van Harmony Korine.

Dat is bij de geschilderde boeken ook zo: het is een aankondiging, een pars pro toto. Ze zijn zo groot als een boek en de titel en de auteur staan er op. Op de achterkant hebben we bij de meeste de eerste en de laatste zin geschreven als een soort blurb.

Bij het maken hadden we één criterium: een van ons moest het boek helemaal gelezen hebben en het ook heel goed vinden. Maar dat betekent niet dat degene die het boek gelezen had ook het geschilderde boek moest maken.

Waarom je in de kunst bepaalde dingen kiest is voor het grootste deel raadselachtig. Er zijn altijd net zoveel goede redenen om iets wel te doen dan om het niet te doen. Je kan alleen varen op het gevoel van opwinding en verwachting dat je bij een bepaald idee hebt. In het geval van deze boeken was dat ook zo, we hebben in ons leven honderden boeken gelezen, waarom bepaalde titels nu net die aantrekkelijkheid hadden om een nieuw leven als geschilderd boek te beginnen is hopelijk te zien.

Heel bijzonder: FreelingWaters voeren een boek naar jouw eigen keuze uit - in volledige vrijheid voor de kunstenaars qua uitvoering en formaat. Dus jouw favoriete boektitel als uniek object op hout met caseïne-verf. De prijs voor dit bijzondere object is € 975,-.

FreelingWaters Painted Book - uniek object (2023)
 975,00 Caseïneverf en pigment op hout Variërende afmetingen van 20 x 15 cm tot 40 x 25 cm

FreelingWaters

Painted Book – uniek object (2023)Heel bijzonder. FreelingWaters voeren een boek naar jouw eigen keuze uit - in volledige vrijheid voor de kunstenaars qua uitvoering en formaat. Dus je favoriete boektitel als uniek object op hout met caseïne-verf. (Let op: bijgaande afbeeldingen dienen als voorbeeld.)

Laat ons bij je bestelling weten welke boektitel jij graag als uniek kunstwerk wil. De prijs voor dit bijzondere object is € 975,-.

Vanwege de drukke agenda van FreelingWaters kan de levertijd 2 maanden zijn.

 

 Caseïneverf en pigment op hout
Variërende afmetingen van 20 x 15 cm tot 40 x 25 cm
 975,00


Bestel jouw unieke boektitel kopen

Schilderen is je overgeven aan de bewegingen van je handen.

FreelingWaters opereert tussen illustratie, schilderkunst, grafisch ontwerp en meubelontwerp. Werk van FreelingWaters wordt getoond bij onder andere Future Perfect, New York, Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam, en the Wrong Shop, Londen. Ook werkten zij samen met modemerken Lemaire en Dries van Noten.

Van 1 juni 2024 t/m 7 juli 2024 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen: Snakken naar Boijmans. Het voor renovatie gesloten museumgebouw opent vijf weken lang haar deuren. FreelingWaters maakt op dit moment een aantal muurschilderingen voor de tentoonstelling.

In 2018 maakten Job Wouters en Gijs Frieling de tentoonstelling 'Liquidation Totale' in de tijdelijke ruimte van We Like Art in de Westergasfabriek in Amsterdam. Een geweldig all-over overzicht van hun studies op papier. Alle werken werden door de kunstenaars zorgvuldig voorzien van een handgeschilderde lijst.