Femke Schaap – WE EMIT, 2010

De werken van Femke Schaap (1972, Woerden) stralen het mooiste, steeds iets veranderende licht uit, waarmee jouw ultieme landschap gecreëerd wordt. De bijzondere lichtsculpturen van deze kunstenaar variëren van filmprojecties op allerlei uitgesneden vormen (schaakstukken, parfumflesjes, gebouwen, ruines tot video-installaties die de hele ruimte in beslag nemen of een interactie aangaan met de ruimte. De kijker kan onderdeel van de film worden door zich in de video-installatie te begeven en tussen de beelden door te lopen. Dit bepaalt voor een deel het werk van Schaap.

 

De schaduwen van de toeschouwer die over de projecties heen ‘lopen’, maken extra duidelijk dat de personages die geprojecteerd worden gevangen zitten in hun eigen projectiescherm. Met filmische aspecten zoals synchroniciteit en toeval creëert ze een spel tussen begrensde realiteit en de ruimtelijke ervaring. Schaap onderzoekt de spanning tussen zoals zij zelf zegt ‘de plaats van de individu in zijn sociale omgeving en de plaats van het lichaam’.

De lichtinstallatie WE EMIT was al eerder te zien op Art Amsterdam. Als een wandsculptuur hangt een simpel-ogend A4-papier aan de muur met daaraan een elektriciteitskabel en een adapter. Een subtiel licht schijnt door letters en woorden, die zijn uitgesneden uit een lichtgrijs vlak. Om de boodschap die verschijnt, zien we een aura van licht die op de wand straalt. Zo eenvoudig het ook oogt, als kijker wordt je aandacht meteen getrokken, om vervolgens stil te staan bij de vraag hoe wij de werkelijkheid beleven en of we er zelf invloed op kunnen uitoefenen.

Kom het zien bij onze tentoonstelling We like 6% (tot en met 9 januari) in Amsterdam Noord.

Geweldig, een film-installatie van Femke Schaap in je woonkamer! Tot diep in de nacht is de kunstenaar bezig om het precies zo te krijgen als het moet zijn. Lees hier het interview met de kopers.

In 1997 won Femke Schaap de Prix de Rome voor Beeldhouwen. Zij had onder andere tentoonstellingen in het Stedelijk Museum in Amsterdam (2000), Kyoto Art Center, Kyoto, Japan (2001), Center for Contemporary Art in Kiev, Ukraine (2003), Chinese European Art Center in Xiamen, China (2004).

 

titel: WE EMIT, 2010
techniek: light installation, paper, neon, wire, oplage 10
afmetingen: ± 20 x 30 cm