Miranda Cleary – Z.T. (kamer), 2011 – € 780

Er zijn schilderijen waarvan je gaat neuriën. Werk dat als een aanstekelijke melodie de hele dag in je hoofd blijft hangen. Dit schilderijtje van Miranda Cleary is zo’n werk dat zich in je achterhoofd nestelt en nog dagen bij je blijft. Lekker snel geschilderd, een beetje schraal en alledaags maar precies virtuoos genoeg met die glans van een net afgenomen tafelblad in het strijklicht.

Het is zo gedaan dat je weet dat het geschilderd is, maar graag bereid bent om de oplichtende illusie van de natte glanspartij te geloven.

Kun je op een zelfde manier geraakt worden door een schilderij als door muziek? Natuurlijk zijn het heel verschillende prikkels – maar schilderijen hebben soms de uitwerking van een popsong – net als sommige schilders een soort singer-songwriters lijken te zijn – of vuige gitaristen – of vette producers.

Net als bij popmuziek kun je al bij het intro al overrompeld worden en gedurende de duur van het nummer 2 a 3 minuten echt geraakt zijn. Dit doekje, Z.T. (kamer) van Cleary roept iets soortgelijks op. De eerste aanblik genereert een echte kijk-kick en de volgende 2 minuten wordt je in het schilderijtje getrokken. En focus je op het licht, de details en het spel met de ballonnen, de lamp,  het vrij oenige bloemstuk en de oplichtende tafel. Het is het soort kijk-ervaring dat zich makkelijk (en graag) laat herhalen.

Maf om je te realiseren dat dit kleine doekje (30 x 30 cm) uit 2011 een soort nabeeld dan wel hernomen werk is van een groter doek uit 2010, Room (110 x 110 cm), zie onder. Na de eerste impuls, zoek de verschillen, ga je je afvragen welke maat eigenlijk het beste bij het onderwerp past. En of de sensatie verschilt bij beide doeken. Dat Cleary nog eens terug komt bij hetzelfde beeld verraadt haar ‘formele’ belangstelling. Formeel in de zin dat ze geïnteresseerd is in de schilderkunst zelf. “Mijn werk is conceptueel, het gaat over schilderen”, zegt ze. Een stijl van schilderen die het kijken in de weg staat past niet bij haar. Wat Cleary vervolgens wel toelaat in haar schilderijen is dus gedoseerd.

Miranda Cleary (1983, Sydney, Australië) studeerde in 2009 af aan de Chelsea College of Art and Design in Londen, waar ze ook woont en werkt. En sorry want een beetje mosterd na de maaltijd: afgelopen maand deed ze mee aan de groepstentoonstelling Painting a person – Painting a place bij galerie GIST in Amsterdam. Vorig jaar was ze ook te zien in de Fonds BKVB Toekenningen tentoonstelling Recht Voor Zijn Raap/In Your Face in het Centraal Museum in Utrecht en bij de eerste aflevering van het sympathieke Bougie Art Initiatives in Amsterdam. Hou haar in de gaten.

titel: Z.T. (kamer), 2011
techniek: acrylverf op doek
afmetingen: 30 x 30 cm
prijs: € 780,00
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: