WassinkLundgren – Lu Xiaoben (2012)

One Group Show in FOAM is de eerste grote solotentoonstelling van het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren. Het museum schrijft: “Het werk van WassinkLundgren ontwikkelt zich vanuit kleine waarnemingen en humoristische wendingen van situaties uit het dagelijkse leven. Hun uitgangspunt is altijd een sociale interesse in de wereld om hen heen, maar even interessant voor hen is hoe het medium fotografie de werkelijkheid kan vervormen.”

WassinkLundgren

WassinkLundgren ondermijnen, op een speelse manier, enkele ongeschreven regels van de fotografie. Zoals in Tokyo Tokyo, een reeks tweeluiken waarbij het zogenaamde beslissende moment op een komische manier wordt benaderd. Namelijk telkens vanuit 2 camerastandpunten gefotografeerd. Als een soort informele stereofotografie. Zoek de verschillen! Of Empty Bottles, dat 24 Chinezen vastlegt wanneer ze flessen opruimen, sneaky als lokaas door de fotografen op verschillende locaties geplaatst. De kunstenaars liggen op een afstandje met hun camera klaar om ongezien de flessenrapers vast te leggen.

In deze fotografiespecial van Kunstuur vertellen ze (meteen in het eerste item) over hun projecten en hun voorbereiding op de fotobeurs Unseen afgelopen September.

Het duo WassinkLundgren bestaat uit Thijs groot Wassink (1981) en Ruben Lundgren (1983). Beiden studeerden in 2005 aan de Hoge School voor de Kunsten, richting Fotografie, in Utrecht. Tijdens het laatste jaar van deze opleiding besloten zij zich te presenteren als een duo. Vervolgens voltooide Thijs groot Wassink zijn Master Fine Arts aan Central Saint Martins in Londen en Ruben Lundgren behaalde zijn Master in Photography aan de Central Academy of Fine Arts in Peking.

Het gaat bij WassinkLundgren om herhaling, speelsheid, onderzoek naar het medium fotografie en samenwerking. Het duo neemt deel aan verschillende groeps- en solo tentoonstellingen in binnen- en buitenland. En nu dus de eerste grote museale solo. One Group Show van WassinkLundgren is van 25 januari t/m 17 maart 2013 te zien in Foam.

Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuwe publicatie met werk uit de serie Lu Xiaoben:

Toen Ruben in 2007 naar China verhuisde viel pas echt op hoe lang hij was (2m precies). Het ‘integreren’ verliep daar door wat lastiger, wat wij hebben aangepakt als startpunt van een nieuw project: de aandacht die Ruben op zich af krijgt omdat hij lang is, verdraaien tot ‘omdat hij beroemd is’. Vanuit deze gedachte hebben we een serie beelden en een publicatie gemaakt die speelt met onderwerpen als ‘beroemdheid’, ‘buitenstaander zijn’ en beeldvorming. 

Koop nu een print uit dit project en maak hiermee de publicatie mede mogelijk. Het formaat van deze print is 22 x 19 cm. Het is een Archival pigment print in een oplage van 100. De print is gesigneerd op de achterkant (door beide kunstenaars) en komt in een box met het boek plus een dvd met daarop een kort filmpje van Ruben Lundgren op de markt in China en de reacties van mensen op hem.

Een mooie manier om voor een bescheiden bedrag een werk te bemachtigen van dit kwikzilveren duo!

  • WassinkLundgren

    Lu Xiaoben (2012)
    € 185,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: