4 vragen aan Jan Maarten Voskuil, deelnemer aan Start Buying Art @ Westergasfabriek

Jan-Maarten-Voskuil-Squeezed-Square

Jan Maarten Voskuil, Squeezed Square in Thirds (2013), acryl op linnen, 30 x 30 x 8 cm, rob de vries gallery and projects

In deel 3 van een kleine reeks die we samen met Kunstbeeld maken vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de show volgende week naar het werk dat ze tonen in het Machinegebouw. Vandaag de speelse minimalist Jan Maarten Voskuil. Zijn werk is een dartel spel binnen strenge randvoorwaarden. Steeds weer daagt de schilder zichzelf uit en steeds weer leidt dat tot nieuwe heerlijke schilderij-objecten met hard-edge rondingen die zich voegen naar hoeken of soms als druppelvorm langs de plint zijn verstild. De herhaling en verdieping in het werk gaan hand in hand. Het spel van Voskuil met de minimalistische traditie is zeer geliefd bij verzamelaars en internationaal gaat de kunstenaar inmiddels ook als een speer.

Ha Jan Maarten, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?
“Er hangt één werk op de tentoonstelling, maar het werk komt uit een grotere serie vierkante schilderijen die allemaal op een andere wijze proberen hetzelfde te doen: kleiner worden. De serie heet Squeezing Squares. Ik zoek in mijn werk naar mogelijkheden om zo weinig mogelijk te vertellen en toch interessant te blijven. Vaak is het uitgangspunt een wit doek dat ik op de een of andere manier tot leven wil laten komen. In dit geval dus door opzichtig te krimpen.”

Waren er beperkingen door de oplage, de maat of door de prijs?
“Naar ik begreep heb was alleen de prijs een beperking. Dit werk valt dus keurig binnen de marges.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Ik vind het nodig en sympathiek dat er een nieuwe generatie verzamelaars wordt aangesproken. Daarnaast is het als kunstenaar fijn om in goed gezelschap te verkeren. De galeries en kunstenaars die zijn geselecteerd door We Like Art, zijn allemaal heel professioneel, serieus en toonaangevend. Het lijkt mij, zeker voor beginnende verzamelaars, uiterst prettig om zo’n preselectie te krijgen voorgeschoteld.”

“Het evenement doet mij ook beseffen hoe armoedig het is dat Amsterdam geen vooraanstaande kunstbeurs meer heeft. Er moet wat gebeuren en misschien is Start Buying Art wel een heel goed begin, waarbij ik hoop dat er iets groters uit kan groeien; een nieuwe Art Amsterdam wellicht.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?
“Er doen heel veel goede kunstenaars mee van wie ik wel wat zou willen hebben. Als ik denk aan wie voor mij als kunstenaar echt iets heeft betekent dan denk ik aan Lily van der Stokker. Haar werk raakte bij mij echt een snaar toen ik het voor het eerst zag in de jaren negentig. Het deed mij beseffen, net als destijds Daan van Golden overigens, dat je als kunstenaar ook iets zegt door niets te zeggen. Dat je daarbij lichtzinnigheid, lulligheid, humor, verveling en nutteloosheid kan aanwenden als artistiek wapen. Dat een ogenschijnlijk gebrek aan inhoud zelfs een voordeel kan zijn bij het maken van goede kunst.”

Naschrift: Helaas heeft Galerie van Gelder zich op de valreep teruggetrokken zodat het werk van Lily van der Stokker spijtig genoeg niet in de tentoonstelling te zien zal zijn…

jan-maarten-voskuil

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 5 t/m 8 september 2013
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-

Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop