Droomtekeningen van Paul Klemann

Paul Klemann maakt uitzonderlijke tekeningen gebaseerd op zijn eigen dromen. In de zeer verhalende tekeningen komen allerlei vreemde figuren, dieren en gebeurtenissen voor.

KlemanHert

Paul Klemann, A crown for deer with four horns (2010), kleurpotlood, potlood, met toets verf en /of inkt, 21 x 15 cm

Op één tekening liggen in een rietlandschap twee poppenkastpoppen, die met elkaar lijken versmolten. De ene kant is een persoon met een tijgerkop. De andere kant is een tijger met juist een mensenhoofd. In de lucht trekken vreemde vogels voorbij en het riet op de achtergrond lijkt allerlei gezichten aan te nemen.

Paul-Klemann-tijger

Incense makes it invisible, kleurpotlood, potlood, met toets verf en /of inkt, 33 x 45 cm

Door al die verschillende, vaak absurde elementen kun je al snel zelf een verhaal eromheen bedenken. Klemann laat verbluft en heel precies in zijn tekeningen zien wat hij ’s nachts allemaal ‘meemaakt’. Wonderlijke beelden, die hij -zoals hij zegt- zelf nooit zou kunnen verzinnen.

Paul-Klemann-Paard

Chairhorses (2012), kleurpotlood, potlood, met een toets verf en /of inkt, 30 x 21 cm

Klemann tekent al 30 jaar zijn dromen. Hij heeft zichzelf getraind om zoveel mogelijk te onthouden. Als hij wakker wordt uit een droom noteert hij deze direct. ’s Ochtends schrijft hij zijn dromen uit en maakt kleine tekeningetjes van de verschillende elementen. Later werkt hij dit uit in een grotere tekening waarin diverse verhaalelementen samenkomen. In deze video zie je hoe Klemann te werk gaat.

Paul-Klemann-liggende_man

Making a sky (2014), kleurpotlood, potlood, met een toets verf en /of inkt, 33 x 45 cm

Een aantal droomtekeningen zijn nu te zien in de tentoonstelling Droomkunst in het Singer museum in Laren. Ze worden hier getoond naast het werk van de symbolistische schilder Roland Holst, maar eigenlijk zou het werk van Klemann ook met surrealistische kunst kunnen worden getoond. Het is zó sterk verweven met zijn onderbewuste en droomwereld. Volgens Klemann gaan de dromen niet alleen over hem. Hij denkt dat er iets universeels verteld wordt in dromen.

Paul-Klemann-munten

Coins for entering heaven, kleurpotlood, potlood, met een toets verf en /of inkt, 33 x 45 cm

Voor een betaalbare prijs koop je een unieke tekening waar je je over kunt blijven verwonderen. Er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken!

Paul-Klemann-fallus

The golden condom of George Michael, kleurpotlood, potlood, met een toets verf en /of inkt, 33 x 45 cm

Paul-Klemann-man_vrouw
Sex on the electronic highway, 33 x 45 cm