5 vragen aan Tatyana Yassievich

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Tatyana Yassievich.

Tatyana_Yassievichts_arskoe_selo

Tatyana Yassievich, Tsarskoje selo (Tsaardorp) station wachtzaal (2014), aquarel op papier, 50 x 65 cm

Ha Tatyana, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

“Als schilder heb ik een sterke documentaire oriëntatie: mijn onderwerpen komen voort uit de werkelijke omgeving zoals ik die meemaak. Deze onderwerpen verwerk ik tot schilderijen. Veel van mijn schilderijen gaan over mijn geboorteland Rusland. In deze werken richt ik de aandacht op veelzeggende details die het hele verhaal van een tijdperk overbrengen.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Sinds 1994 heb ik mij bijna uitsluitend toegewijd aan het tekenen van interieurs en exterieurs in St. Petersburg. Ik kijk naar de stad met zijn zitbanken, urnen en smeedijzer; met zijn herhalende, ritmische vensters en balkons; zijn reclame- en andere borden, als een stilleven. Zoals elke verzameling van objecten is een stad doordrongen van zijn tijd, van allerlei heersende modes en van de geschiedenis van zijn eigenaren. Stations, groot en klein, wachtkamers, goedkope stationscafés: deze plaatsen spreken mij ook aan vanwege hun aan cliché grenzende sentimentaliteit.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Ik vind het een heel mooie initiatief van Michiel Hogenboom en Carolien Smit – een tentoonstelling van betaalbare werk van toonaangevende kunstenaars. Met elke kunstaankoop investeren verzamelaars in de kunst en kunstenaars. Dat is heel belangrijk.

Om een belangrijke verzameling te creëren hoef je niet altijd rijk te zijn. Bijvoorbeeld, Nikolai Blagodatov is een van de bekendste verzamelaars van de “niet-officiële” Sovjet kunstenaars van het eind van de twintigste eeuw. Hij woont in een klein appartementje in een flatgebouw van de jaren 60 met zijn bijzondere verzameling van mijn favoriete kunstenaars. Hij was gewoon een Sovjet ingenieur met een klein salaris. Eerst heeft hij een werk gekocht, daarna een ander werk en zo kwam het tot stand. Later toen ze massaal naar het buitenland verhuisden, gaven kunstenaars hun werk als cadeau aan hem. Nu geven kunstenaars hem cadeaus omdat zijn verzameling zo indrukwekkend is. Alle werken zijn klein en hangen overal in zijn appartement – in rijen langs de boekenkasten en van het plafond tot de vloer. Hij heeft ongeveer 3000 werken en verkoopt niets van zijn collectie, omdat hij wil dat de verzameling een geheel blijft en ook omdat veel werken als cadeau aan hem waren gegeven. Een kleine aankoop kan het begin zijn van een grote verzameling!”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Ik ben zelf niet echt een verzamelaar, omdat ik een “nomade” ben en steeds pendel tussen Sint-Petersburg en Amsterdam. Maar ik heb wel thuis veel werken van mijn grootvader – hij was een kunstenaar – en van mijn vrienden. Ik ruil mijn werken soms voor werken van andere kunstenaars. Ik heb veel bekende namen in de lijst van de deelnemers van Start Buying Art gezien. Ik ben blij dat ik meedoe aan de tentoonstelling. Ik ga iedereen zeker uitnodigen om te komen kijken en kopen.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Ik heb in september een solotentoonstelling in de galerie van Sabine Wachters in Knokke. Ik ga daar mijn nieuwe schilderijen tentoonstellen. Ik ga binnenkort weer naar Rusland, waar ik altijd materialen voor mijn schilderijen verzamel. Naast mijn werk in mijn atelier werk ik als uitvoerend producent voor films. Eind augustus gaan we weer samen met de regisseur Ben van Lieshout naar Siberië om te werken aan zijn filmproject Siberian Triptych. En daarna weer in mijn atelier schilderen!”

Portret-Yassievich-hermitage_6

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars.We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

Portretfoto: Ira Yugai

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: