5 Vragen aan Ronald de Bloeme

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Ronald de Bloeme. Van de Bloeme tonen we een loeigrote hout- en linoleum print op papier in een kleine oplage.

King-III-Print-Ronald-de-Bloeme-Groot

Ronald de Bloeme, King III (Print) (2014), Hout- en Linoleum print op papier, 138 x 95 cm, (oplage 15). Foto: Hans-Georg Gaul, Berlijn

1. Ha Ronald, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

“Mijn werk dat hier op de Westergasfabriek getoond wordt is een onderdeel van een groot project van in totaal vijf verschillende kunstenaars die het afgelopen half jaar in de Drukkerij van Carpe Plumbum samen hebben gewerkt op de Spinnerei in Leipzig. Deze kunstenaars zijn Ronald de Bloeme, Wernher Bouwens, Chistoph Ruckhäberle, Thomas Siemon en Edouard Wolton. We gingen elk een individuele solo print maken (hoogdruk) van linoleum of hout. Het formaat hadden we gezamelijk bepaald op 95 x 138 cm. Dit is zeer afwijkend want het is zeer groot voor een linoneum- of houtdruk!

Tijdens het maakproces gingen we ook Print Jams maken. Dit betekende dat wanneer we klaar waren met het drukken van bijvoorbeeld de “blauwe” ster van mij, of de “gele” lijn van Thomas etc., dan begonnen we op lege vellen papier de “Jams” te maken.  We drukten elkaars motieven, in dezelfde en/of andere kleurengangen, over en naast elkaar heen. Op deze manier ontstonden uit verschillende onderdelen van onze individuele beelden één collectief beeld. Deze Jamsessions werden continu bepaald door een gecontroleerd toeval dat wij stuurden. Samen besloten wij tijdens de Jamsessions wanneer een druk klaar zou zijn of niet.

In de vier weken dat we dit deden, hing er een enorm goede energie en werksfeer. We hebben veel van elkaar geleerd door samen te werken en naar elkaars werk te kijken. In totaal zijn 144 Print Jams ontstaan. Wanneer we klaar waren met de drukgang van een bepaalde vorm op de grote pers, gingen we dit onderdeel in kleiner stukken snijden om het zodoende op een andere pers te kunnen leggen in een kleiner formaat. Deze drukgangen konden we dan gebruiken voor het maken van een boek (70 x 100 cm = 8 pagina’s). Met ons bestaande materiaal hebben we samen, of soms individueel, de verschillende pagina’s gemaakt. Dit resulteerde uiteindelijk in het kunstenaarsboek Print Jam en zal worden uitgegeven door Lubok Verlag in Leipzig. Hier (link) staan foto’s van het proces.”

2. Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Het tonen van dit werk op de Westergasfabriek is eigenlijk een primeur. We zijn in januari dit jaar begonnen en we zijn nu klaar met het drukken van de prints. Het is dus heel actueel. Een week na Start Buying Art in de Westergasfabriek, namelijk op zaterdag 13 september presenteren we een heel groot deel van onze Print Jams samen met onze vijf Solo prints en het kunstenaarsboek in de tentoonstellingsruimte van Spinnerei Archiv Massiv in Leipzig.”

3. Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Ik maak verschillende werken, van zeer grote tot kleine schilderijen, van Billboards in de openbare ruimte tot werken op papier, van digitale prints tot zeef- of houtdrukken. Mijn schilderijen liggen in een andere prijsklasse dan mijn werken op papier of mijn zeef- en houtdrukken. Dit werk past dus perfect binnen het concept van We Like Art.”

4. Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Jawel, maar dat kan ik pas op/tijdens de opening zien en/of bepalen.”

5. Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Fijn werken in mijn atelier.”

Foto: Jens Ziehe, Berlijn 

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars.We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

 • Ronald de Bloeme

  Briefumschlag Gelb (2014)
  € 477,-

 • Ronald de Bloeme

  Briefumschlag Grau (2014)
  € 477,-

 • Ronald de Bloeme

  Persil (2014)
  € 477,-