Nieuwe ‘Rorschach’ werken van Heringa/Van Kalsbeek

Fijn om weer op bezoek te zijn geweest bij Heringa/Van Kalsbeek in Amsterdam. In hun huis en ‘showroom’ zagen we de allerlaatste tweedimensionele ‘rorschach’ werken. Maar ook bekeken we de laatst afgemaakte 3D hangende sculpturen, die momenteel als kleurige kadavers een wedstrijd moeten aangaan met een ander indrukwekkend sculptuur. Namelijk een beeld uit de ‘tribal art’ collectie van Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek. Prachtig uitgelicht tegen een zwarte achtergrond bewegen de beelden heel langzaam in een zuchtje wind dat binnenkomt.

HVK-hoofdbeeld

In de eerste fase gaan de beelden al door strenge selectie-ronden van de kunstenaars in hun strak georganiseerde werkatelier aan de overkant van de straat. Hangend boven de werktafel aan een gestucte spierwitte muur. Uiteindelijk worden ze toegelaten tot het kijkatelier in huiselijke setting, waar de laatste vuurdoop doorstaan moet worden – pas als de beelden zich goed houden naast de grote houten tribal art beelden dan zijn ze af.

HVK-1

Zonder titel, 2010, 37 x 29.7 cm, papier, hars, verf

Op de werkplek komt alles samen bij Heringa/Van Kalsbeek. In willekeurige volgorde; de samenwerking met de corso-bouwers in Zundert waarbij het stalen frame gelast wordt, en zo het binnenste vormt voor de meer dan levensgrote Zundert-sculpturen. De 2D-rorschachs die ook opgebouwd zijn uit een kern, De tribal objecten uit hun privécollectie zoals de hoofdtooien met pomponnen uit China en een etnografisch beeld met gekleurde schijven.

Ook zien we een nieuwe opdracht en samenwerking met het Textielmuseum. Hier komt eigenlijk alles bij elkaar, een monumentaal staketsel, een soort 3d rorschach met gelaserde canvas onderdelen die aan planten doen denken, aangevuld met rode wollen bollen, blikken cirkelschijven, plus de kenmerkende indrukwekkende harsgietsels in intense kleuren. Twee stoelen ervoor. We zijn er stil van. En dit is nog maar een proefopstelling, alles wordt nog anders… Straks te zien bij het Textielmuseum in Tilburg.

HVK-2

Zonder titel, 2010, 37 x 29.7 cm, papier, hars, verf

HVK-3

Zonder titel, 2010, 37 x 29.7 cm, papier, hars, verf

Wij zijn blij dat we deze zinderende harspartijen in een lijst kunnen laten zien en dat ze nog beschikbaar zijn. De rorschach-werken tonen zò precies op kleinere schaal wat de kunstenaars doen, hoe ze werken en waar ze mee bezig zijn. Eerder schreven we eens:

Heringa/Van Kalsbeek experimenteren virtuoos met materialen als keramiek, porselein, kunsthars, nylondraad en veren in hun sculpturen. Hun zintuiglijke, kleurrijke, barokke beelden knallen in de ruimte. Het vloeit en stroomt en stolt op een manier die ook de kunstenaars zelf verrast. Ze benadrukken graag dat het toeval weliswaar zijn gang kan gaan, ze houden echter zelf wel de regie (‘controlled accidents’). 

Steeds worden partijen en sijpelende lagen toegevoegd. Tot er een soort uitzinnige organische koralen/paradijsvogels/aliens ontstaan. Uitzinnig en gek genoeg ook heel precies en soeverein.

 

HVKMaarten

Maarten van Kalsbeek met een nieuw wandsculptuur

HVK-4

Zonder titel, 2010, 37 x 29.7 cm, papier, hars, verf

HVK-5

Zonder titel, 2010, 37 x 29.7 cm, papier, hars, verf

HVK-6

Zonder titel, 2010, 37 x 29.7 cm, papier, hars, verf

Als je interesse hebt in de wandsculpturen of in groter werk op papier van Heringa/Van Kalsbeek. We helpen je graag verder. Mail ons gerust.

 • Heringa / Van Kalsbeek

  Zonder titel (2010)
  € 1650,-

 • Heringa / Van Kalsbeek

  Zonder titel (2010)
  Uitverkocht

 • Heringa / Van Kalsbeek

  Zonder titel (2010)
  € 1650,-

 • Heringa / Van Kalsbeek

  Zonder titel (2010)
  € 1650,-

 • Special Guests bij de Open Tuinen Dagen: Heringa/Van Kalsbeek

  Het kan je haast niet ontgaan zijn, het vermaarde kunstenaarsduo Heringa / Van Kalsbeek (1966, 1962) is prominent aanwezig bij onze show komend weekend tijdens de Open Tuinen Dagen. ‘Hokusai’ - een grillig bronzen beeld op locatie in de tuin van Kerkstraat 67 siert onze uitnodiging/flyer van de Open Tuinen Dagen. We tonen straks maar liefst 4 bronzen, een kunstharsbeeld op een steel en drie sliertende rorschach werken op papier.

  Lees verder: Special Guests bij de Open Tuinen Dagen: Heringa/Van Kalsbeek