Interview met Jantien Jongsma

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Jantien Jongsma (1965). In 2015 had ze een solotentoonstelling bij C&H Artspace in Amsterdam en op Amsterdam Drawing. Ook won ze vorig jaar de Jeanne Oostingprijs voor de Schilderkunst.

Twilight, 122x162cm, mixed media on paper, 2016, Jantien Jongsma

Twilight (2016), 122 x 162 cm, mixed media on paper

Ha Jantien, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Met een aantal werken was ik nog bezig. Ik heb ze vorige week afgemaakt. Het lijkt mij fijn als er werk te zien is wat nog niet eerder getoond is. Het zijn wel weer werken over de natuur, zoals ik eerder gemaakt heb, geschilderd op papier en vrij fris van kleur. Ik maak er wel een fantasienatuur van.

Paasvogel, 30x35cm, mixed media on paper, 2016, Jantien JongsmaPaasvogel (2016), 30 x 35 cm, mixed media on paper


Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Het is voor mij het enige. Ik kan geen ander beeld maken of voor me zien. Mijn beeldenwereld is plat. Schilderen is wel breed, het kan overal op en met alle materialen. Ik kan schilderen met kleurpotlood.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Zo’n zes dagen per week kom ik voor kortere of langere tijd in mijn atelier. Ik heb dit mooie lokaal ongeveer een jaar en geniet enorm van het uitzicht. Ik kijk uit op een verwilderd schoolplein met veel vogeltjes en begroeiing. Ik rommel een beetje de hele dag door en werk aan van alles, aan kleine tekeningetjes en grote werken. Ik kijk plaatjes in tijdschriften, boeken en internet. Ik begin ook veel nieuw werk en laat dat dan weer onaf liggen. Aan het einde van de dag wordt het wat intensiever en neem ik grotere beslissingen in mijn werk. Aan het einde van een werkperiode rond ik een groot aantal werken af.

Dom gekwetter, 100x100cm, mixed media on paper, 2016, Jantien JongsmaDom gekwetter (2016), 100 x 100 cm, mixed media on paper

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Natuurlijk vind ik het fantastisch dat ik mee kan doen met deze enorme groep goede schilders. Ik ben benieuwd wie mijn buurman is. En hoe het zich verhoudt tot elkaar.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Haha, dat zijn toch die ouwe mannen in die film? Nou het is een beetje stoere mannentaal. Ik ben meer Lust for wilde bloemen en borduren.

 

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Ik ben heel gelukkig als ik veel dagen ongestoord in mijn atelier kan zitten en een beetje kan prutsen. Dat is eigenlijk mijn plan. Om dan volgend voorjaar met veel nieuw werk een solo in te richten bij mijn galerie C&H Artspace.

Portret Jantien Jongsma courtesy C&H Artspace

Jantien Jongsma – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Schermafbeelding 2016-03-16 om 10.29.29

Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam, locatie op Google Maps

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budvar Budweiser en alle galeries en kunstenaars.

 

 • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

  Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

  Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
 • Kom naar LUST FOR LIFE, Painting Today @ Westergasfabriek

  De tentoonstelling LUST FOR LIFE is heel fraai geworden – een uniek overzicht van schilderkunst anno 2016. Erg leuk als je komt kijken in het Machinegebouw van de Westergasfabriek. We zijn vandaag, zaterdag en zondag open van 11 tot 19:00 uur.

  Lees verder: Kom naar LUST FOR LIFE, Painting Today @ Westergasfabriek
 • Prijzen voor de schilderkunst – één weekend met 6 winnaars

  Afgelopen weekend werden er 6 schilders op het schild gehesen. Vier kunstenaars aan het begin van hun loopbaan en twee mid-career kunstenaars. Als eerste was daar de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst in het Paleis op de Dam, een aanmoedigingsprijs met een grote reputatie en een lange traditie. De tentoonstelling met werk van de winnaars en de genomineerden biedt elk jaar weer een mooie staalkaart van wat er gemaakt wordt door jonge schilders.

  Lees verder: Prijzen voor de schilderkunst – één weekend met 6 winnaars