WILLEM DE HAAN | Support (2023)

Eindelijk weer een nieuwe editie van Willem de Haan! Kort geleden opende de solotentoonstelling van Willem de Haan bij De Groen in Arnhem: ALL TOGETHER SOLO. Willem de Haan toont een hittekaart van alle 22 tentoonstellingen die tot dusverre plaatsvonden bij De Groen. Een mooie aanleiding om Arnhem te bezoeken en voor We Like Art om een nieuwe digitale collage van De Haan uit te brengen!

Support (2023)

Willem de Haan, Support (2023)

De vorige 4 edities van Willem de Haan waren in korte tijd uitverkocht: North American Mountains (2019), Catching Big Waves (2020), Sea Fruit Chocolates (2020) en Twisted Roads (2022). We zijn heel blij dat weer een nieuwe speciale editie van Willem bij We Like Art kunnen presenteren, wederom een geweldige digitale collage.

Detail van Support (2023)

Ditmaal spelen supporters van 5 verschillende voetbalclubs een dienende rol in een semi-abstracte compositie. Van een afstandje zie je een dartel spel van kleurvlakjes, van dichtbij zie je de uitbundig juichende liefhebbers en clubfans. Een eigentijds en alomtegenwoordig onderwerp – maar zelden waren supporters onderwerp van kunst.

 

Support (2023)

Editie informatie
  • Willem de Haan, Support (2023)
  • Hoogwaardige pigmentdruk, oplage 25 + 4 AP
  • 59,5 x 42 cm
  • Losse print: € 350,-
  • Ingelijst (zonder glas): € 525,-
  • Het werk is op een label gesigneerd en genummerd door de kunstenaar.
  • Bestel het werk onder aan deze pagina

We vroegen Willem naar zijn nieuwe editie voor We Like Art.

Support maakt deel uit van een lang lopende reeks digitale collages waarbij ik vijf beelden met elkaar combineer tot een schijnbaar doorlopende scene. De inmiddels klassieke Mountains–serie en Catching Big Waves zijn bekende voorlopers. In Support staan vijf verschillende supportersgroepen afgebeeld. Ze lijken gezamenlijk te staan juichen, op een eindeloos diepe tribune.”

 

Support (2023)

Support (2023)

Hoe verhouden de digitale collages zich tot jouw andere werk?

Ik zie mijn sculpturale installaties ook als collages. Waarbij ik situaties uitknip, en ze zonder aanpassingen op een andere plek inplak. Zoals het uitknippen van bedrijfsruimtes, die met bedrijfscollectie en al in het CODA Museum in Apeldoorn geplaatst werden. Of bijvoorbeeld het metrostation dat ik eerder noemde, dat bij mij op de hoek van de straat stond in Rotterdam, en ik in een landschap in de buurt van het Overijsselse Haarle heb geplakt.

 

Willem de Haan, Metrostation Eekteweg

Omdat het daadwerkelijk uitknippen van een fysieke ruimte vaak onmogelijk is, bouw ik ze 1:1 na. Maar in essentie zie ik die werkmethode wel als collage. Combineren van hele dagelijkse beelden en situaties, die pas samen voor een soort vervreemding zorgen.

 

Willem de Haan, Overzicht De Groen 2023, All Together Solo

Kun je iets vertellen over je solopresentatie bij Collectie De Groen in Arnhem?

Voor mijn tentoonstelling bij Collectie De Groen plaatste ik alle 22 voorgaande tentoonstellingen over elkaar heen. Daarvoor dook de archieven van De Groen in, en verzamelde overzichtsfoto’s van alle voorgaande shows per tentoonstellingsmuur. Zestien muren in totaal.

Door de beelden van verschillende shows recht te trekken en over elkaar te plaatsen, ontstonden duidelijke overzichten van hoe kunstenaars de ruimte eerder hebben gebruikt. Op sommige muren hangt het werk bijna altijd centraal. Veel werken worden perfect in het zicht gehangen vanaf de entree van de ruimte, en op lange wanden wordt vaker de hoogte in gegaan.

 

Willem de Haan, Overzicht De Groen 2023, All Together Solo

Van de digitale overzichten die hieruit voortkwamen maakte ik een behang dat nu weer in de tentoonstellingsruimte hangt. Dit behang functioneert als een hittekaart, die nauwkeurig laat zien welke plekken van de muur in de afgelopen zes jaar het meest gebruikt zijn geweest. Hoe warmer de kleur, hoe vaker dat stuk muur bedekt is geweest door een kunstwerk. Het toont aan dat een gigantische witte wand misschien helemaal niet zo ‘leeg’ is als hij er uit ziet.

 

Willem de Haan, Overzicht De Groen 2023, All Together Solo

Welke werken laat je zoal zien daar?

Collectie eigenaar Peter Jordaan interviewde mij voor een publicatie over dit idee. Daarin haalde hij een aantal projecten aan ter vergelijking, zoals mijn ‘Metro Station Eekteweg’ en de ‘Future History‘–tours die ik afgelopen zomer met paard en wagen door het Oostenrijkse Seestadt organiseerde. Uiteindelijk heb ik deze projecten of hun documentatie meegenomen naar De Groen en in de presentatie toegevoegd op stukjes ‘overgebleven’ wand – witte stukken muur waar in de tentoonstellingsgeschiedenis nog nooit eerder een kunstwerk gehangen heeft.

 

Willem de Haan, Dutch Shopping Bag

In mijn werkmethode ga ik eigenlijk altijd in op iconische elementen uit de omgeving. Dit is ontstaan vanuit projecten die ik in de publieke ruimte organiseerde, waarbij de iconische elementen uit de omgeving vaak een groot en gevoelig deel uitmaken van de lokale identiteit. Het spelen met die elementen kan ongeschreven regels uitdagen en ondermijnen. Een witte ruimte kun je op eenzelfde manier benaderen blijkt.

 

Willem de Haan, Overzicht De Groen 2023, All together Solo

Je hebt een drukke agenda zien we op Instagram. Waar ben je de komende tijd mee bezig?

Ik sta nu, ècht nu, in een hoogwerk harnas in een weiland met uitzicht op de IJssel. Hier opent volgende week een nieuw sculptuur die ik aan het maken ben voor de IJsselbiënnale. Ik kan nog niet veel verklappen, maar de structuur die zo’n 11 meter boven de weilanden uitsteekt gaat een fantastisch beeld opleveren vanuit de verte.

Ook ben ik druk met de voorbereidingen voor Down The Rabbit Hole, waar vier (!) van mijn grote installaties zullen worden getoond door NEST. Het gebeurt niet vaak dat die kans zich voordoet zoveel werk van grote schaal bij elkaar te zien, zowel qua beschikbare ruimte als productionele support is het uniek!

 

Willem de Haan, Overzicht De Groen 2023, All Together Solo. Met Dutch Shopping Bag

Ook buiten Gelderland zullen deze zomer nog nieuwe werken te zien zijn, waaronder bij Tweetakt Festival in Utrecht en Morpho in Antwerpen. Stuk voor stuk prachtige locaties, kom vooral langs!

  • Willem de Haan

    Support (2023)
    € 350,-

  • Willem de Haan

    Traffic Mirror (2021) 
    € 2750,-

  • Willem de Haan

    Beach Day (2020)  
    € 5000,-

  • WILLEM DE HAAN – Twisted Roads (2022)

    In samenwerking met Tableau presenteren we de speciale editie 'Twisted Roads' in een gesigneerde oplage van 50 exemplaren. Een digitale collage van over elkaar buitelende kronkelwegen. Het werk van Willem de Haan is niet te missen. In hoog tempo maakt hij grote en kleine ontregelende installaties in tentoonstellingsruimtes en in de openbare ruimte - in binnen- en buitenland.

    Lees verder: WILLEM DE HAAN – Twisted Roads (2022)
  • WILLEM DE HAAN – Sea Fruit Chocolates

    Willem de Haan is werkelijk overal. Het werk van deze hardwerkende jonge kunstenaar is niet te missen. Volg je hem al op Instagram? Daar kun je zien hoe hij in hoog tempo grote en kleine ontregelende installaties maakt in allerlei tentoonstellingsruimtes en in de openbare ruimte.

    Lees verder: WILLEM DE HAAN – Sea Fruit Chocolates
  • Willem de Haan – een nieuwe editie

    Willem de Haan stormde 2 jaar geleden -met 20 jaar de jongste afstudeerder ooit- de kunstwereld binnen met zijn afstudeerproject aan ArtEZ in Arnhem. De 5 Minute Moped Tours was een tentoonstelling van objecten en gebeurtenissen langs een bepaalde route. Wie het werk wilde zien, stapte achter op een scooter en werd in vijf minuten rondgereden langs de soms hilarische werken.

    Lees verder: Willem de Haan – een nieuwe editie