Gerco de Ruijter – Grenspaal 367 51°21’30.93″ N 3°22’31.44″ E ’t Zwin (2006)

Gerco de Ruijter (1961, Vianen) toont momenteel zijn nieuwste werk in het Stedelijk Museum Schiedam in de tentoonstelling Permanent Kwadraat (nog t/m 10 april 2011). Hij is door het museum uitgenodigd om zijn werk te combineren met een selectie werken uit het museum. Bij Trendbeheer kun je een bescheiden indruk krijgen hoe dat eruit ziet. Als je toch naar Art Rotterdam gaat… probeer dan zeker even langs Schiedam te gaan.

De Ruijter fotografeert landschappen vanaf een hoogte van 10 t/m 100 meter met een op afstand bestuurbare camera die aan een Japanse vechtvlieger hangt. Het ongewone vogelperspectief in zijn foto’s maakt dat je zijn werk meestal in eerste instantie leest als een spel van abstracte variaties tot het duizelingwekkende moment dat je de locaties van boven kunt thuisbrengen.

De Ruijter is een crack in zijn vak en zijn cv beslaat enige A4-tjes landelijke en internationale tentoonstellingen en aansprekende opdrachten. Hij vertelt in een boeiend gesprek voor De Avonden aan Hans den Hartog Jager over zijn eerste vliegerfoto’s met wegwerpcamera’s, over zijn tijd als schilder, over zijn gemiddelde werkdag, zijn locatieonderzoek en over boze boeren die de fotograaf af en toe van hun land jagen. Fascinerend hoe De Ruijter inmiddels textuur, windrichting en lichtspel op het landschap vanaf de grond kan inschatten, ook het bewust inzetten van toeval duiden op een ervaren schildersoog.

In 2005 ontving Gerco de Ruijter van het Belasting & Douane Museum in Rotterdam de opdracht om het landschap aan de Nederlandse grenzen vast te leggen. Het resultaat is een reeks foto’s van grenspalen. In de grensstreek met Duitsland en België ging De Ruijter op zoek naar de stippellijnen op de kaart. De locatie van de hier getoonde foto kun hier zien bij Google Maps. De wat verloren grenspalen (meestal amper te vinden op de foto’s) ontroeren bijna.

Deze speciale editie verscheen bij de catalogus Er zijn grenzen… Joyce Roodnat selecteerde uit haar wandelverhalen een aantal wandelingen op en om de grens, van Termunten tot Cadzand. Wat ons betreft: geen geld voor zo’n fraaie kloeke editie.

titel: Grenspaal 367 51°21’30.93″ N 3°22’31.44″ E  ’t Zwin, 2006
techniek: inktjetprint geplakt op aluminium (met ophangframe), oplage 30
afmetingen: 25 x 60 cm
  • Gerco de Ruijter – speciale editie TAG #4

    Gerco de Ruijter maakt sinds eind jaren 80 foto’s waarin landschappen veranderen in abstracte patronen. Zijn foto’s waren te zien bij onze verkooptentoonstellingen in de Westergasfabriek en op Art Rotterdam en nu bieden we een speciale editie aan die hij uitbrengt bij zijn nieuwe boek.

    Lees verder: Gerco de Ruijter – speciale editie TAG #4
  • 5 vragen aan Gerco de Ruijter

    In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Gerco de Ruijter die onlangs bij The Huffington Post nog de hemel in werd geprezen.

    Lees verder: 5 vragen aan Gerco de Ruijter
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: