Rutger van der Tas – Indringende paneeltjes met een donker randje

Rutger van der Tas studeerde in 2014 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam, vrij kort hierna maakte hij zijn debuut in het museum toen zijn schilderij ‘Holy G’ door een jury met zwaargewichten de AVROTROS Kunst Van Gogh Wedstrijd won. Het frêle dubbelportet van Van Gogh en Maria viel terecht op, een klein pareltje waar je je ogen moeilijk vanaf kunt houden.

1 2015 rutgervandertas bliss 23cm x 19,5cm olie op paneel

Bliss (2015), 23 x 19,5 cm, olieverf op paneel, verkocht

Psychische en lichamelijke onrust zijn voor Rutger van der Tas (Lelystad, 1980) vaak het vertrekpunt voor zijn schilderijen. We kozen op het atelier van Van der Tas voor een selectie van kleine maar indringende paneeltjes. Kenmerkend is de gefragmenteerde gestapelde weergave van de geportretteerden en het vlotte wat nerveuze handschrift van de schilder. Schilderplezier met een donker randje. Wij vallen voor zijn power op de vierkante cm.

2-2015-rutgervandertas-katatonie-24cm-x-18cm-olie-op-hout

Katatonie (2015), 24 x 18 cm, olieverf op paneel, verkocht

De schilder vertelt er over in een interview met Meta van der Meijden:

Je combineert vaak twee portretten door elkaar op één schilderij, waarom?
“Ik ben altijd op zoek naar vervorming. Op het eerste oog is het één portret, maar als je verder kijkt zie je er meer. Ik denk dat veel mensen meerdere karakters in hun hoofd hebben die op verschillende momenten de kop op steken. Het is een binnenwereld die naar buiten keert.”

Je vindt psychische onrust interessant.
“Het is voor mij een motor om mee te werken. De chaos waarmee je in het leven staat.”

3-2016-rutgervandertas-daimond-dog-24,6cm-16,3cm-acryl-op-hout

Diamond Dog (2016), 24,6 x 16,3 cm, acryl op hout, € 650

Je eigen chaos?
“Zeker. Ik vind het boeiend om te zien hoe een mens dingen verbergt. Iedereen heeft wel ergens last van. Sommigen hebben zo’n last van bepaalde gedachten, dat ze niet meer in het normale leven kunnen functioneren. Bij de meeste mensen zie je het niet totdat iemand niet meer kan werken, aan de pillen raakt of zelfs opgenomen wordt. Ik vind het interessant om te kijken of ik die onrust kan vatten en schilderen. Naast schoonheid is er ook pijn in het leven, die twee horen bij elkaar.”

Dat zie je ook in je schilderijen terug, zachte kleuren en een somber beeld.
“Ik leg dat er niet bewust in, het ontstaat gewoon. Er worden zoveel gewone portretten geschoten en geschilderd, ik ga een stap verder.“

4-2015-rutgervandertas-detuned-radio-30,5cm-x-24cm-olie-op-paneel

Detuned radio (2015), 30,5 x 24 cm, olieverf op paneel, € 995

Mooi om hier op We Like Art werk te tonen van een kunstenaar aan het relatieve begin van zijn carrière. De prijzen zijn nog bescheiden – spannend hoe Rutger van der Tas zich verder ontwikkelt in zijn werk.

Je kunt de werken bestellen door ons een mail te sturen: link.

  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: