Interview met Janine van Oene

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Janine van Oene (1988). Van Oene zat op het grafisch lyceum in Zwolle en begon daarna aan de opleiding illustratie aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Na een jaar switchte ze naar de opleiding Fine Art, die ze in 2014 afrond. Aansluitend hierop begon Van Oene aan de postacademische instelling De Ateliers in Amsterdam. In 2014 en in 2015 was Van Oene genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. En in 2014 won ze de Buning Brongersprijs.

Janine van Oene Copycat 2016
Copy Cat (2016), olieverf op doek, 190 x 150 cm

Ha Janine, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Copy Cat en Lush. Copy Cat is een van mijn lievelingsschilderijen, maar past denk ik iets minder goed bij mijn andere werk. Het verwijst naar de vele boeken die ik ooit verzamelde van bijvoorbeeld katten en bloemsierkunst. De letter ‘J’ spreekt voor zich en dat bij elkaar maakt dit een werk waarmee ik me nauw verbonden voel.

Lush kun je zien als een detail, een close-up van geschilderde ruimtelijkheid, waarbij je je bevindt tussen de losjes geschilderde streken en decoratieve elementen. Naast het gebruik van mijn lievelingskleuren vind ik dat beide schilderijen met een juiste mix van aandacht en nonchalance zijn geschilderd.

Janine van Oene Lush 2016

Lush (2016), olieverf op doek, 40 x 30 cm

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Voor mij is de schilderkunst een platform waarin ik de invloed van de meest uiteenlopende media kan laten gelden. Ik laat me niet leiden door klassieke begrenzingen en zoek de vrijheid op van een wereld waarin in principe alles mogelijk is. Ik bevind me in een constante zoektocht binnen de rijkdom van de verbreding.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Ik drink veel koffie en beantwoord e-mails in de ochtend. Wanneer ik een beetje wakker word ga ik verder waar ik gebleven was of werk ik aan een nieuw idee. Muziek is erg belangrijk en is altijd aanwezig. Met muziek voel ik mij nooit alleen en ik dans graag tijdens het schilderen door. Het genre hangt af van mijn gemoedstoestand, die zit niet altijd mee. Muziek is dan vaak de oplossing.

Ik werk altijd aan meerdere doeken tegelijkertijd en wanneer ik even niet weet wat ik wil doen, bouw ik nieuwe frames, ruim ik tegenwoordig regelmatig op en maak ik vaker mijn kwasten schoon. Deze praktische kant van het schilderen vind ik ook erg fijn. Een dag is nooit hetzelfde en is vaak niet te plannen. Ik houd van die afwisseling en de vrijheid van het zelf kunnen bepalen wanneer ik ga schilderen, schetsen, onderzoek doe of materiaal koop. Naast het vele schilderen en nadenken probeer ik ook alle interessante tentoonstellingen te bezoeken.

Portret Janine van Oene

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Ik voel me vereerd dat ik tussen deze geweldige schilders mag hangen! Ik ben heel benieuwd naar de samenkomst van al die werken en kijk uit naar zo’n grote presentatie van hedendaagse Nederlandse schilderkunst.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Als kunstenaar heb je de mogelijkheid om je in de magische wereld tussen idee en realiteit te bevinden. Alle ervaringen die je op doet kun je delen met een ander. Alles wat je geeft, krijg je terug. Ik kan me vinden in de titel Lust for Life omdat ik denk dat kunst nodig is in onze huidige wereld vol wrede beelden. Kunst kan zorgen voor verlichting en een ingang bieden tot al het mooie in dit leven.

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

17 mei opent Potlatch de eindtentoonstelling van de tweejarige werkperiode bij De Ateliers. Hier hoop ik samen met mijn mededeelnemers een interessante presentatie neer te zetten. In de zomer neem ik even een pauze van het schilderen en ga ik onder andere naar Vietnam.

Ik kijk er naar uit om daarna voor het eerst niet binnen een academie of instelling te schilderen. Ondertussen schrijf ik aanvragen voor residenties in het buitenland. Ik hoop in de aankomende jaren hier en daar in het buitenland te kunnen wonen en werken. Op deze manier denk ik een beter beeld te krijgen van wat er speelt in buitenlandse steden en ben ik benieuwd naar hoe het mijn werk zal beïnvloeden.

Janine van Oene – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Affiche Sigrid Calon
Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar en alle galeries en kunstenaars.

 

  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
  • Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today

    We lieten je begin deze week al weten dat We Like Art van 21 t/m 24 april 2016 een grote pop-up show organiseert met actuele schilderkunst in het Machinegebouw in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking - dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries. Lust for Life maakt deze schilderkunst zichtbaar voor een groot publiek.

    Lees verder: Line Up en affiche van LUST FOR LIFE, Painting Today