MAARTJE FOLKERINGA – ‘Goldnuggets’ – keramiek met gouden glazuur

Maartje Folkeringa (1978, Sint Anthonis) is een kunstenaar die we graag volgen. Al bij onze eerste tentoonstelling in 2010 toonden we een kloek werk van haar. Ze is bekend van haar hoogst eigen versies van trofeeën en als geen ander weet ze de raad met het fenomeen 'bling'. In 2012 had ze al haar eerste museale solo in Museum Jan Cunen in Oss. Maartje maakte speciaal voor We Like Art een nieuwe multiple. Fonkelende goudklompjes om te koesteren.

Kostbare bodemvondsten regelrecht uit de oven, goud geaderde stenen uit Eldorado. Wij vinden ze prachtig en krijgen er niet genoeg van om ze vast te houden en het oppervlak te bevoelen. Maartje Folkeringa vertelt over de Goldnuggets en het maakproces bij sundaymorning@ekwc, een gerenommeerd artistiek laboratorium waar nationale en internationale kunstenaars de mogelijkheden van keramische toepassingen onderzoeken.

 

Maartje Folkeringa, Goldnugget 3/24 (2017)

Je deed vorig jaar een werkperiode bij het EKWC. Voor hen die niet weten wat voor een bijzondere plek dat is, kun je er iets over vertellen?
Het Europees Keramisch Werkcentrum is een internationale keramiek werkplaats die in Nederland gevestigd is. Er komen kunstenaars uit de hele wereld om hier te werken. Vier dagen in de week lopen er mensen rond met ontzettend veel kennis van klei, porselein, glazuren, mallen maken en het bakproces. Er zijn 14 ateliers voor kunstenaars die soms vaak en soms nooit met keramiek hebben gewerkt. Er zijn werkplaatsen, een ruimte met kleurrijke pigmenten, en gigantische ovens die ze kilns noemen.

 

Maartje Folkeringa, Goldnuggets (2017), gouden glazuur op keramiek, multiple van 24 unieke stuks.

Hoe lang was je daar en hoe heb je die tijd ervaren?
Ik was er 12 weken en het was echt helemaal fantastisch! Je woont en werkt daar met een internationale groep kunstenaars en bent volkomen gefocust en wordt door alles en iedereen geïnspireerd. Onbedoelde vondsten zijn altijd welkom, maar hier gaat het associatieve maakproces nóg veel sneller. Ik wist niets van keramiek en porselein, maar geen vraag was te vreemd en iedereen wilde graag meedenken.

 

Portret Maartje Folkeringa door Nanne op ’t Ende

Ik ben heel blij dat ik dit bijzondere materiaal voortaan kan inzetten in mijn beeldvocabulaire. Ik wil er graag bij vermelden dat ik zeer dankbaar ben dat dit mogelijk is gemaakt door het ontwikkelbudget van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten en door de beurs Werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds.

 

Maartje Folkeringa, Goldnugget 8/24 (2017)

Waar heb je zelf aan gewerkt?
Ik heb gewerkt aan ingrediënten voor installaties. In het maakproces wilde ik de mogelijkheden van keramiek en glazuur verkennen en ontdekkingen doen die ik van te voren niet zou kunnen bedenken. Ik liet mij inspireren door afbeeldingen van ‘willen we hebben’ dingen zoals schakelhorloges, nagelkunst, snoep, goud en gekopieerde merken die ‘nét’ anders zijn. Omdat het etaleren steeds belangrijker wordt in mijn werk heb ik een metalen display laten maken en meegenomen naar het EKWC. Ik wilde onderzoeken hoe ik hier keramische objecten aan kon laten hangen als kleding of sjaals, maar dan helemaal anders.

 

Maartje Folkeringa, Goldnugget 2/24 (2017)

Dit onderzoek zet ik nu voort. Op dit moment werk ik aan nieuwe presentatiemodules (displays) en nieuwe ingrediënten voor de installaties, ook met andere materialen. Ik hoop dat de verschillende materialen elkaar zullen versterken. In de gieterij Beeldenstorm werk ik met gegoten aluminium, brons en messing en in mijn atelier experimenteer ik met (her)vormbaar gepigmenteerd plastic. In maart ga ik weer twee maanden naar een keramiek werkplaats.

 

Maartje Folkeringa, Goldnugget 21/24 (2017)

Kun je specifiek iets vertellen over de reeks van unieke werken die je voor We Like Art maakte?
In 2011 heb ik drie goudklompjes gemaakt van giet purschuim en bladgoud. Het upgraden van het goedkope bouwmateriaal met het kostbare bladgoud werkte erg goed, omdat beiden materialen zichtbaar bleven.

Ik wist dat er echt goud wordt gebruikt bij de luster techniek in het EKWC, dus ik wilde de combinatie van kostbaar goud in combinatie met goedkope klei ook daar proberen, al helemaal met de wetenschap dat goud gevonden kan worden in, op of aan klei. Bij het EKWC heb ik verschillende soorten klei samengevoegd waardoor de klompjes uit de natuur lijken te komen. De gebakken steen-achtigen heb ik gedeeltelijk beschilderd met gouden glazuur. Ze zijn allemaal totaal anders. De meesten kun je ook aan de muur hangen, die zijn hol van binnen.

 

Maartje Folkeringa, Goldnugget 13/24 (2017) (foto’s goldnuggets: Wytske van Keulen)

De serie unieke Goldnuggets is bijna uitverkocht, bekijk hieronder de laatste beschikbare exemplaren.

 • Maartje Folkeringa

  Goldnugget #13 (2017)
  € 300,-

 • Maartje Folkeringa

  Goldnugget #17 (2017)
  € 300,-

 • Maartje Folkeringa

  Goldnugget #19 (2017)
  € 300,-

 • Maartje Folkeringa

  Goldnugget #22 (2017)
  € 300,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: