Elmina, een nieuwe editie van HANS BROEK

In samenwerking met FD Persoonlijk presenteren we een bijzonder werk in oplage van het werk 'Elmina' (2021) van Hans Broek. In De Pont is momenteel het monumentale schilderij met hetzelfde onderwerp te zien. Onder de blauwe lucht is een glimp te zien van Elmina, een belangrijk Nederlands slavenfort van 1637 tot 1872.

Speciale editie Hans Broek

Hans Broek vertelt over het ontstaansproces van dit werk:

“In 2019 reisde ik voor mijn onderzoek naar de architectuur van het Nederlandse slavernijverleden naar Ghana om daar 18 voormalige Nederlandse slavenforten te bezoeken. Het belangrijkste fort was Elmina, wat in Nederlands bezit was van 1637 tot 1872. Ik reed met een taxi naar het fort, wat op een schiereiland ligt. Op de editie is Elmina zichtbaar als een grijze vorm op de horizon.

In 1637 veroverde Johan Maurits van Nassau-Siegen (van het Mauritshuis) het fort Elmina op de Portugezen. Johan Maurits moest in opdracht van de West Indische Compagnie de Nederlandse slavenhandel op gang brengen. Elmina werd het centrum van de slavenhandel van de West Indische Compagnie. In Nederlands Brazilië bestond een lucratieve suikerindustrie, met suikerrietplantages en suikermolens die draaiden op de arbeid van slaafgemaakte Afrikanen.

Deze slaafgemaakten werden voornamelijk vanuit Elmina aangevoerd. Tegen de 18e eeuw werden elk jaar 30.000 Afrikanen vanuit Elmina naar de Amerika’s getransporteerd. Deze deportatie vanuit slavenforten zoals Elmina duurde bijna driehonderd jaar.”

Over de editie

De editie wordt gedrukt in een oplage van veertig stuks. Het kunstwerk, met een afmeting van 39,5 x 61 cm, is geprint met een hoogwaardige druktechniek: piëzografie, ook wel giclee of pigmentdruk genoemd. De prints zijn door Hans Broek gesigneerd en genummerd op de voorzijde.

Wij van We Like Art in Amsterdam verzorgen de oplage en versturen je de losse print in een stevige verpakking, met een ‘track & trace’ (15 euro verzendkosten). Internationaal verzenden kan ook, daarvoor gelden wel meerkosten. Mail je ons voor overleg? info@welikeart.nl

Het ingelijste werk kan worden opgehaald bij de lijstenmaker in Amsterdam of bij We Like Art, ook in Amsterdam. Verzenden met lijst is helaas niet mogelijk i.v.m. de kwetsbaarheid.

Als koper van het werk van Hans Broek krijgt je ook gratis toegang tot een exclusieve middag op 11 april in Museum De Pont in Tilburg. Bestellingen met en zonder lijst kunnen ook afgehaald worden bij dat evenement.

 

Zaaloverzicht Hans Broek, De Pont museum, Tilburg, foto Peter Cox

Persoonlijke rondleiding

Op zondag 11 april is in De Pont in Tilburg een exclusieve middag. Hans Broek verzorgt een persoonlijke rondleiding door zijn tentoonstelling, bezoekers kunnen ook de andere tentoonstellingen in De Pont bekijken. Er is een beperkt aantal plaatsen vandaar dat alleen kopers van de speciale editie deel kunnen nemen. Mooie actie!

Aanvangstijd: vanaf 13:00 uur zal Hans Broek groepjes van drie lezers rondleiden door de tentoonstelling.

Let op: het programma is onder voorbehoud van wat op 11 april mogelijk is vwb de coronamaatregelen.

Adres: Wilhelminapark 1, Tilburg, depont.nl

Zaaloverzicht De Pont

 

* Wat is een piëzografie?

Piëzografie is een benaming van de druktechniek die wij gebruiken, zoals er ook zeefdruk, lithografie of offset bestaat. De printkop spuit in stroken met hoge precisie piepkleine druppeltjes inkt op het papier. Het komt neer op een hoogwaardige versie van inkjet-printen, waar verschil ten opzichte van een desktop printer vooral zit in de hoge kwaliteit van de inkt en het papier. De 12 kleuren-inkten en speciale coatings zorgen voor spetterende kleuren, een diep zwartbereik en kleurvastheid tot wel 100 jaar (onder de juiste omstandigheden), waarmee het voldoet aan de hoogste eisen van kunstenaars, fotografen, grafici, galeries en musea.

 

Videoportret Hans Broek

Ter gelegenheid van de solotentoonstelling van Hans Broek in De Pont (t/m 18 april 2021) maakte de jonge filmmaker Koen Kievits in opdracht van We Like Art een bijzonder videoportret. In de film vertelt Broek in zijn atelier in Muiden en in het museum in Tilburg over zijn nieuwe schilderijen die over een zwarte episode van de Nederlandse geschiedenis gaan.

 

 

Hans Broek, Fort Santo Antonio (2020), 125 x 200 cm

Presentatie van nieuwe schilderijen bij We Like Art in Amsterdam

Op het kantoor van We Like Art zijn momenteel nieuwe schilderijen te zien uit dezelfde reeks werken die in De Pont te zien is. Maak een afspraak om ze te komen bekijken: info@welikeart.nl . Je bent van harte welkom.

 

Hans Broek, Plantage Sorgvliet (2020), 60 x 100 cm

Meer lezen/luisteren over Hans Broek?

Tentoonstellingsinformatie De Pont: link
Interview 2018 op We Like Art over de start van deze serie: link
Podcast door Museum De Pont: link
Interview met Hans Broek: Nooit Meer Slapen (VPRO)
NRC Handelsblad: ‘Lelijkheid hoort bij de gruwelijkheid die ik wil verbeelden in mijn kunst’, Lucette ter Borg
Museumtijdschrift: ‘Macabere ontdekkingsreis’, recensie door Edo Dijksterhuis
FD Persoonlijk: Oog voor het Wrede Verleden, Jeroen Bos

 • Hans Broek

  Elmina (2021)
  € 475,-

 • Hans Broek

  Elmina (2021) (in lijst)
  € 700,-

 • Een speciale editie van HANS BROEK

  Hans Broek kennen we van zijn weergaloze schilderijen van Los Angeles en haar verstilde rafelranden in de heuvels. Hij maakte in de jaren 90 internationaal furore met zijn geabstraheerde weergave van de wonderlijke stad met zijn boulevards, villa's, wolkeloze luchten en voorsteden in de woestijn.

  Lees verder: Een speciale editie van HANS BROEK
 • HANS BROEK – binnenkort in De Pont, nu op We Like Art

  In november 2020 krijgt Hans Broek een grote solotentoonstelling in De Pont in Tilburg. Momenteel werkt hij in een voormalige scheepsloods in Muiden aan een reeks monumentale werken. Wij kregen vast een sneak preview en werden bijkans weggeblazen door de grote doeken en de aangrijpende thematiek.

  Lees verder: HANS BROEK – binnenkort in De Pont, nu op We Like Art
 • Nieuwe werken van Hans Broek

  Hans Broek kennen we van zijn weergaloze schilderijen van Los Angeles en haar verstilde rafelranden in de heuvels. Hij maakte in de jaren 90 internationaal furore met zijn geabstraheerde weergave van de wonderlijke stad met zijn boulevards, villa's, wolkeloze luchten en voorsteden in de woestijn.

  Lees verder: Nieuwe werken van Hans Broek